eidhseis365.gr
Kinitopoiiseis Agrotes Web
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εντείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις – Διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις μειωμένες επιδοτήσεις

Κοινοποίηση

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα ζητώντας τις αποζημιώσεις που -όπως καταγγέλλουν- δεν τους έχουν δοθεί ακόμα από την πολιτεία, τονίζοντας ότι η προκαταβολή που έχουν πάρει δε φτάνει για να σπείρουν ξανά τα χωράφια τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε σημερινή συνέντευξή του απαντά ότι έχουν δοθεί γενναίες προκαταβολές, ύψους 160 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρει ότι είναι ευπρόσδεκτοι στο γραφείο του για να συζητήσουν. 

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι μέσα σε 18 ημέρες έχουν δώσει 17,5 εκατ. ευρώ στους 2.100 κτηνοτρόφους που δήλωσαν απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου, ενώ με τους αγρότες έγινε σε δύο φάσεις μεγαλύτερος αριθμός, δόθηκαν 106 εκατ. και 27 εκατ., σύνολο 160.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες δηλώνουν ότι η προκαταβολή δεν φτάνει για να σπείρουν ξανά τα χωράφια τους, δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους γεωπόνους, ενώ ακόμα δεν έχουν αντικαταστήσει τον χαμένο εξοπλισμό τους και την ίδια ώρα βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατακόρυφα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι σε πέντε μήνες θα έχει δοθεί το σύνολο των αποζημιώσεων με τους αγρότες να αντιτείνουν πως θα είναι αργά τότε αντιτείνουν οι αγρότες.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης στον ΑΝΤ1 μέχρι 30 Ιουνίου είναι η ημερομηνία που δώσαμε και ανακοινώσαμε ότι θα εξοφληθούν οι πάντες.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους σε διάφορα σημεία της πόλης και μέσα στη μέρα αναμένεται να βγουν στους δρόμους. Συγκεκριμένα, οι διαμαρτυρίες αναμένεται να ξεκινήσουν από την Επανομή, τη Θέρμη, την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών και έξω από το δημαρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγρότες από την Επανομή αναμένεται να κινηθούν προς τον κόμβο του αεροδρομίου Μακεδονία“, με 30-40 τρακτέρ, με σκοπό να τον αποκλείσουν, χωρίς, ωστόσο, να έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, διεκδικώντας μία σειρά από μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

Αγρότες από τη Λητή βγήκαν με τα τρακτέρ τους περίπου στις 9:30 και κατευθύνθηκαν στον Λαγκαδά. Νωρίς το απόγευμα, σχεδιάζουν να τα παρατάξουν στο Δερβένι. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα παραλίμνια χωριά του Λαγκαδά και από τον βόρειο τομέα της περιοχής και το Ζαγκλιβέρι, θα προχωρήσουν σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου του Λαγκαδά με τα τρακτέρ τους.

Στα Γιαννιτσά, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν πορεία μέσα στην πόλη. Θα επιδώσουν ψήφισμα και θα μείνουν εκεί έως τις 2 το μεσημέρι. Στη συνέχεια, θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στα γήπεδα και την είσοδο της πόλης.

Εξάλλου, κινητοποίηση συμβολικού χαρακτήρα έξω από το δημαρχείο Χαλκηδόνας πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, και αντίστοιχα στη Νάουσα και στις Σέρρες, ενώ οι αγρότες της Ημαθίας βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την προσεχή Δευτέρα 29/1 σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΑΕΚ: Το video από την κοπή της πίτας των παλαιμάχων με Μελισσανίδη και Αλμέιδα

«Παραλύει» η Αθήνα: Απεργία από τους οδηγούς ταξί – Πότε δεν κυκλοφορούν

Super League: Τέλος Η Σεζόν Για Μπέο – Τιμωρία Με Απαγόρευση Εισόδου Για Κηφισιά