eidhseis365.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής Διπλωματική Συνάντηση: Ο Χριστοδουλίδης Ενδεικνύει τον Ρόλο της Κύπρου ως Γέφυρα στην Ειρηνευτική Διαδικασία Μεσογείου

Κοινοποίηση

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως Γέφυρα Επικοινωνίας

Η Κύπρος εξακολουθεί να αναβαθμίζει το ρόλο της στη διεθνή σκηνή, προβάλλοντας τη δυνατότητά της να γίνει μια γεφυροποιός χώρα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ολοκληρώνει σήμερα μια μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ και τη Ραμάλα, κατά την οποία υπογράμμισε τη σημασία της διπλωματίας και συνεργασίας στην περιοχή.

Ιερουσαλήμ – Ανταπόκριση: Κωστής Κωνσταντίνου

Η επίσκεψη του Χριστοδουλίδη καθυστέρησε λόγω μιας πυραυλικής επίθεσης από τους Χούθι στο Υεμένη, όμως ο Πρόεδρος της Κύπρου έδειξε αποφασιστικότητα και δεν ακύρωσε το ταξίδι του. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, ευχαρίστησε τον Κύπριο Πρόεδρο για την αλληλεγγύη και τη φιλία του, τονίζοντας την σπουδαιότητα του να παραμένουν οι χώρες αλληλέγγυες σε δύσκολους καιρούς.

Ο Χέρτζογκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρείχε στις πρόσφατες πυρκαγιές στο Ισραήλ, εστιάζοντας στην τρέχουσα κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή. Αναγνώρισε την ανάγκη για συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση του ανθρωπιστικού ζητήματος που αφορά την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς.

Κυπριακή Προεδρία και Σχέσεις με Ισραήλ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον Ισραηλινό λαό για την Εθνική Εορτή του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος γείτονας με στόχο τη συνεργασία με άλλα κράτη. Επιπλέον, η Κύπρος προγραμματίζει να αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Ωστόσο, κατά την άφιξή του, ο Κύπριος Πρόεδρος αντιμετώπισε διαδηλωτές που εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τον Ισραηλινό πολίτη Simon Aykout, ο οποίος κρατείται στην Κύπρο για σοβαρές κατηγορίες που σχετίζονται με κακοδιαχείριση ελληνοκυπριακής περιουσίας.

Συνάντηση με Νετανιάχου

Ο Χριστοδουλίδης συνέχισε την επίσκεψη του με συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισήμανε τη μακροχρόνια φιλία μεταξύ των δύο χωρών και τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η περιοχή διέρχεται από ένα κρίσιμο μετασχηματισμό, και οι δύο ηγέτες ανταλλάσσαν απόψεις για το σχέδιο IMEC, που αναμένεται να αναβαθμίσει τις εμπορικές σχέσεις και τις συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, ο Νετανιάχου υποστήριξε την ανάγκη για στηρίγματα ασφαλείας στην περιοχή, αναφέροντας ότι οι πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι απαιτούν σθεναρές απαντήσεις και μηνύματα σταθερότητας από το Ισραήλ στο Ιράν.

Ο Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας και της απελευθέρωσης ομήρων ως κεντρικών θεμάτων στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τις υπάρχουσες διαφορές.

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Κύπρος έχει υπηρετήσει ως γέφυρα στο παρελθόν, αναφερόμενος στο Σχέδιο Αμαλθία για τη Γάζα, και δήλωσε πως η «Κύπρος έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν θετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία» λόγω των στενών της σχέσεων με όλους τους γείτονες της.

Συνάντηση με Παλαιστίνιο ηγέτη

Ακολούθως, η κυπριακή αποστολή επισκέφθηκε τη Ραμάλα, όπου συνάντησε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Ο Αμπάς αναγνώρισε τους δεσμούς των δύο λαών και ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στήριξή της. Ενημέρωσε τον Χριστοδουλίδη για την κατάσταση στη Γάζα και τόνισε την ανάγκη για εκεχειρία και επανασύσταση εμπιστοσύνης την περιοχή.

Ο Χριστοδουλίδης επεσήμανε την ανάγκη για μια λύση δύο κρατών στο παλαιστινιακό ζήτημα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς την Παλαιστινιακή Αρχή για τη σταθερή της θέση αναφορικά με το Κυπριακό πρόβλημα.

Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης διακεκριμένα μέλη της Κυπριακής Κυβέρνησης, τα οποία προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία και τις πρωτοβουλίες της Κύπρου στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μεταπολεμική Ουκρανία: Μια νέα πραγματικότητα ανάμεσα σε Ευρωπαϊκές και Ρωσικές δυνάμεις

Ισραήλ Αντιμετωπίζει Εκτόξευση Βαλλιστικού Πυραύλου από τους Χούθι της Υεμένης

ΣΕΚ: Μένουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες αγροτικά κόκκινα δάνεια