eidhseis365.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ: Ανακηρύσσει την 8η Μαΐου ως Ημέρα Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τονίζει την αμερικανική συνεισφορά

Κοινοποίηση

Η Ημέρα της Νίκης: Νέα Διακήρυξη από τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πρόσφατα την ίδρυση της 8ης Μαΐου ως «Ημέρας της Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Αυτή η διακήρυξη έγινε αφορμή για τον Τραμπ να τονίσει τη σημασία των ΗΠΑ στην επικράτηση κατά του ναζισμού και να επισημάνει την ανάγκη για αναγνώριση των επιτευγμάτων της χώρας του στον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, «η νίκη επετεύχθη κυρίως χάρη σε εμάς, είτε αυτό αρέσει είτε όχι». Παράλληλα, προανήγγειλε την καθιέρωση και μιας δεύτερης «Ημέρας της Νίκης»: της 11ης Νοεμβρίου, που θα αναγνωρίζει τις θυσίες των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια ανακοίνωσής του στο Truth Social, ο Τραμπ επεσήμανε την προετοιμασία άλλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Ρωσία, οι οποίες γιορτάζουν την Ημέρα της Νίκης. Όπως τόνισε, η Ρωσία προγραμματίζει μεγάλο εορτασμό στις 9 Μαΐου, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή της στον πόλεμο. Ωστόσο, ο Τραμπ επισήμανε ότι «κανείς δεν συνέβαλε» όσο οι ΗΠΑ.

Ο Τραμπ υπογράμμισε επίσης τη συμβολή των συμμάχων, τονίζοντας ωστόσο ότι «κανείς δεν θα πει ότι δεν ήμασταν η κυρίαρχη δύναμη» στις δύο παγκόσμιες συγκρούσεις. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η 8η Μαΐου δεν θα είναι δημόσια αργία στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την 11η Νοεμβρίου που είναι ήδη ημέρα αναγνώρισης των βετεράνων.

Η Ιστορική Σημασία της 8ης Μαΐου

Η 8η Μαΐου είναι γνωστή στη δυτική Ευρώπη ως η ημέρα παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, και γιορτάζεται ευρέως ως ημέρα νίκης κατά του φασισμού. Αντίθετα, η Ρωσία γιορτάζει αυτήν την επέτειο στις 9 Μαΐου. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι, μετά την ολοκλήρωση των εχθροπραξιών στην Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχίστηκε έως τις 2 Σεπτεμβρίου 1945, όταν και υπέκυψε η Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν καίριο ρόλο και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, συμμετέχοντας στρατιωτικά και παρέχοντας κρίσιμη υλική βοήθεια. Ωστόσο, όσον αφορά την κινητοποίηση στρατευμάτων, δεν ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών ούτε αυτή που υπέστη τις περισσότερες απώλειες στις συγκρούσεις. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εμπλακούν το 1917, κυρίως λόγω της εντατικοποίησης των επιθέσεων των γερμανικών υποβρυχίων εναντίον αμερικανικών πλοίων.

Συνολικά, οι ΗΠΑ κινητοποίησαν 4 εκατομμύρια άνδρες για τον πόλεμο αυτό, συγκριτικά με σχεδόν 9 εκατομμύρια των χωρών της Ευρώπης. Οι απώλειές τους ήταν επίσης μικρότερες από εκείνες των συμμαχικών δυνάμεων. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να παρέχουν βοήθεια στους Συμμάχους και συμμετείχαν ενεργά μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941. Μέχρι το τέλος του πολέμου, οι ΗΠΑ είχαν χάσει περίπου 416.800 στρατιώτες, αριθμός που είναι ελαφρώς υψηλότερος από εκείνον της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά πολύ μικρότερος από τις απώλειες της Σοβιετικής Ένωσης που εκτιμώνται σε 8,8 έως 10,7 εκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Με Δράσεις για Καλύτερες Θέσεις Εργασίας, Μισθούς και Ασφάλιση: Η Παρέμβαση της Νίκης Κεραμέως στην Εργατική Πρωτομαγιά

Η Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παρίσι για τη Σύνοδο Κορυφής Ηγετών για την Υποστήριξη της Ειρήνης στην Ουκρανία

Μάρκ Κάρνεϊ: Ο Ηγέτης που Αντιμετωπίζει τον Τραμπ και Δοκιμάζει τον Στάρμερ