eidhseis365.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ποτάμια και Δίκαιο: Εξερευνώντας την Ανθρωπομορφία και τη Μυθολογία»

Κοινοποίηση

Εκδήλωση για τη Σχέση Ανθρώπων και Ποταμών

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιστορίας (ΕλΕΠΙ) διοργανώνει μια εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ποτάμια, δίκαιο και ανθρωπομορφισμός: Μία αδόκιμη σύζευξη». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 10 Απριλίου, στις 16:00, στο κτίριο του αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Περαιώς, καθώς και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom. Αυτή η πρωτοβουλία έχει σκοπό να εξερευνήσει τη νεότερη τάση στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο, ανταγωνιζόμενη τις οριακές σχέσεις που συνδέουν τα ποτάμια με τη νομική τους αναγνώριση.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η σύζευξη των εννοιών «ποτάμια», «έννομα δικαιώματα» και «μυθολογία» μπορεί να φαίνεται παράδοξη. Παρ’ όλα αυτά, η ΕλΕΠΙ αποφάσισε να ερευνήσει αυτή τη συναρπαστική εξέλιξη σε χώρες όπου η νομική αναγνώριση των ποταμών ως «οργανισμών» μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένα δικαιώματα ύπαρξης και ανάπτυξης.

Οι διοργανωτές προγραμματίζουν τη συμμετοχή του κ. Γιώργου Μπάλια, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και δικηγόρου, ο οποίος θα προσφέρει τις γνώσεις του σχετικά με την ιστορική διασύνδεση της μυθολογίας και του ανθρωπομορφισμού. Ο κ. Μπάλιας επισημαίνει ότι τέτοιες νομικές προσεγγίσεις παρατηρούνται σε χώρες με παραδοσιακή αντίληψη για τη «ανθρώπινη» διάσταση των φυσικών στοιχείων.

Για περαιτέρω διαφώτιση, οι διοργανωτές έχουν έρθει σε επαφή επίσης με τον κ. Κυριάκο Ψαρουδάκη, ιστορικό και αρχαιολόγο του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος έχει εμβαθύνει στην αρχαία μυθολογία και την εικονογραφία της. Η συμμετοχή του προσδοκά να εμπλουτίσει τη συζήτηση με πολυάριθμους σχετικούς θρύλους και παραδόσεις, δίνοντας έμφαση στην αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το νερό, ως στοιχείο της φύσης.

Αναγνωρίζοντας την Περιβαλλοντική Ιστορία

Η ΕλΕΠΙ, ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2022, έχει ως αποστολή την προώθηση της Περιβαλλοντικής Ιστορίας στην Ελλάδα. Στόχος της είναι η αναγνώριση της ως αυτόνομης πνευματικής κατεύθυνσης για την ιστοριογραφία του ελλαδικού χώρου, μέσω της μελέτης των αλληλοσυνδέσεων που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπινων κοινοτήτων και των οικοσυστημάτων τους. Η σύνθεση αυτή ενισχύει την κατανόηση των ψυχολογικών και κοινωνικών παραμέτρων που επηρεάζουν τη διαχείριση φυσικών πόρων.

Ο πρόεδρος της ΕλΕΠΙ, Γιώργος Βλάχος, ο οποίος είναι Εντεταλμένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, έχει ενδυναμώσει την κοινότητα των μελετητών συνδυάζοντας τις γνώσεις του με τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα. Ειδικεύεται στην νεότερη περιβαλλοντική ιστορία, εστιάζοντας στα κοινωνικά αποτελέσματα των τεχνικών έργων στη Μεσοπολεμική Ελλάδα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην πολιτιστική εκπομπή «Αποτύπωμα» της Φωνής της Ελλάδας, ο κ. Βλάχος μίλησε για την εκδήλωση και τις σχέσεις του ανθρώπου με το οικοσύστημα, καθώς και για τους στόχους της ΕλΕΠΙ. Η εκδήλωση υπογραμμίζει τη σημασία της συνύπαρξης αντίθετων εννοιών και την ανάγκη για μια ισχυρότερη νομική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, με στόχο τη βιωσιμότητα και την καλύτερη κατανόηση των νόμων που διέπουν τις φυσικές οντότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πακιστάν: Νεκρός αστυνομικός σε έκρηξη βόμβας με στόχο αυτοκινητοπομπή διπλωματών

Ρωσία: Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής προσκλήθηκε στην επόμενη σύνοδο της ομάδας BRICS

Κατολισθήσεις από την έντονη βροχόπτωση στη Βόρεια Κέρκυρα – Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Oμάδα Σύνταξης Α