eidhseis365.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Χορός ως Δημόσιος Διάλογος: Η Ανάγκη για Ριζικές Σπουδές Χορού στην Ελλάδα

Κοινοποίηση

Οι Εργασίες του Συνεδρίου «Ο Χορός στη Δημόσια Σφαίρα»

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Ο Χορός στη Δημόσια Σφαίρα. Σπουδές, Πολιτικές και Παιδαγωγικές», που διεξήχθη διαδικτυακά από τις 3 έως τις 6 Απριλίου. Το Συμβούλιο διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του International Council for Traditions of Music and Dance (ICTMD-Greece) και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαδικτυακή Διεξαγωγή και Υποδοχή

Κύριο χαρακτηριστικό του Συνεδρίου υπήρξε η πλήρως διαδικτυακή διεξαγωγή του, με δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους ενδιαφερόμενους. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση παρείχε τη δυνατότητα συμμετοχής σε ένα ευρύ φάσμα συνέδρων – από ακαδημαϊκούς και ερευνητές μέχρι επαγγελματίες του χορού και μέλη της χορευτικής κοινότητας, υπερβαίνοντας γεωγραφικούς και οικονομικούς περιορισμούς.

Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τους τριακόσιους (300), με το ενδιαφέρον συμμετοχής να παραμένει υψηλό, καθώς συμμετείχαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι από διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αμερικής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο αριθμός των εισηγητών άγγιξε τους 90, με συνολικές ώρες εργασιών που ξεπέρασαν τις 25.

Θεματικές Ενότητες και Συζητήσεις

Οι εργασίες του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν μέσα από έντεκα (11) κύριες θεματικές συνεδρίες, οι οποίες κάλυψαν ποικιλία ζητημάτων όπως:

  • Ο Χορός στον Δημόσιο Χώρο
  • Χορός και Εκπαίδευση
  • Χορός στις Κοινότητες
  • Χορός, Υγεία, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής
  • Χορευτικός Τουρισμός και Αναψυχή
  • Χορός, Πολιτιστική Διαχείριση και Σύγχρονες Αναπαραστάσεις
  • Χορός, Πολιτικές και Ψηφιακότητα
  • Χορός και Συμπερίληψη
  • Πολιτιστικές Πολιτικές – Πολιτισμικές Ταυτότητες
  • Χορός, Σύγχρονες Παιδαγωγικές πρακτικές και Μεθοδολογίες
  • Ο Χορός ως Σπουδή και Εργασία

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε τέσσερις (4) Θεματικές Επιστημονικές Συζητήσεις (Panels), που κάλυψαν κρίσιμα θέματα, όπως το «Ο ρόλος των χορευτικών κοινοτήτων», «Χορεύοντας για υγεία», «Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός στη Διασπορά», και μια σημαντική συζήτηση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των Σπουδών Χορού στην Ελλάδα, εστιάζοντας στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ και με συμμετοχή 10 Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Τιμητική Εκδήλωση και Παρουσιάσεις

Το Συνέδριο αναγνώρισε την προσφορά των πρωτοπόρων ερευνητών με μια Τιμητική Εκδήλωση και Τελετή Βράβευσης της Δρ. Ειρήνης (Ρένας) Λουτζάκη, στην οποία συμμετείχαν εξέχοντες επιστήμονες και συνεργάτες από συναφείς τομείς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υβριδικά, με φυσική παρουσία και διαδικτυακή συμμετοχή, επιτρέποντας τη διάδοση του έργου της τιμώμενης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης μια δυναμική συνεδρία παρουσιάσεων E-POSTER, προσφέροντας μια εναλλακτική πλατφόρμα για την παρουσίαση ερευνητικών εργασιών.

Η διαδικτυακή προσβασιμότητα απέδειξε ότι είναι καταλυτικός παράγοντας για τη μετατροπή του Συνεδρίου σε έναν ζωντανό χώρο δημόσιου διαλόγου, όπου οι ακαδημαϊκές γνώσεις, οι θεωρίες και οι μέθοδοι συνάντησαν τις εμπειρίες επαγγελματιών και την ευρύτερη κοινότητα του χορού, ενισχύοντας τη συνολική κατανόηση του χορού ως κοινωνικό, πολιτισμικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό φαινόμενο.

Οι επιστημονικά υπεύθυνοι του Συνεδρίου, Χρήστος Παπακώστας και Ζωή Ν. Μάργαρη, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα των εισηγήσεων και τη δυναμική των συζητήσεων, τονίζοντας τη σημασία της ανοιχτής πρόσβασης στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης.

Τα πρακτικά του συνεδρίου, περιλαμβάνοντας σύντομες δημοσιεύσεις των ανακοινώσεων, έχουν ήδη εκδοθεί σε ψηφιακή μορφή, εξασφαλίζοντας τη διάχυση των αποτελεσμάτων και την περαιτέρω αξιοποίησή τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η Σημασία για το Μέλλον των Σπουδών Χορού

Η επιτυχής διεξαγωγή του Συνεδρίου «Ο Χορός στη Δημόσια Σφαίρα» επιβεβαίωσε την ανάγκη για διεπιστημονικές προσεγγίσεις στον τομέα των σπουδών χορού και δημιουργεί τα θεμέλια για μελλοντικές συνεργασίες και ερευνητικές πρωτοβουλίες, ενισχύοντας την επιστήμη του χορού. Έχουν τεθεί οι βάσεις για τη διεκδίκηση της ίδρυσης του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών, στηρίζοντας τον χορό ως κύριο επιστημονικό κλάδο.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Συνέδριο και τις δράσεις του είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου ή μπορεί να γίνει επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ν. Ανδρουλάκης από Καρδίτσα: Ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας για να κάνω το ΠΑΣΟΚ μια κυβέρνηση δημοκρατική που θα στείλει τον κ. Μητσοτάκη στο σπίτι του

Τροχαίο Ατύχημα στο Κορωπί Οδηγός Σοβαρά Τραυματίας Έπειτα από Ανατροπή Αυτοκινήτου

Κατώτατος μισθός: Με μαθηματικό τύπο θα καθορίζεται από το 2028