eidhseis365.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Σχέδια για την Επανωνυμία του Ψευδοκράτους κατά την Επίσκεψη Ερντογάν

Κοινοποίηση

Σχέδια Αναγνώρισης και Ονοματοδοσίας του Ψευδοκράτους

Μετά την υπογραφή διπλωματικών σχέσεων με τρεις χώρες, οι οποίες παραδοσιακά συνδέονται με την Τουρκία, οι αρχές της Άγκυρας και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου επικεντρώνονται σε νέα στρατηγικά σχέδια προκειμένου να αντισταθμίσουν την αποτυχία τους να επιτύχουν ευρύτερη διεθνή αναγνώριση. Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν την προώθηση της διχοτόμησης του νησιού ενώδεικνύουν τον αντίκτυπο που έχει η πρόσφατη διπλωματική εξέλιξη.

Οι Προθέσεις του Τατάρ για Αλλαγή Ονόματος

Στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης στον Τούρκο συγγραφέα και ερευνητή Χιλμί Ντασντεμίρ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι επιθυμεί να αλλάξει το όνομα του ψευδοκράτους σε «Τουρκική Δημοκρατία Κύπρου». Η δήλωση αυτή προήλθε μέσα από το πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, μία επίσκεψη που έχει έντονα πολιτικά και συμβολικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, ο Τατάρ επιβεβαίωσε την ανάγκη αλλαγής του ονόματος, δηλώνοντας: «Η προσδοκία μου είναι μακάρι να μπορέσει να γίνει. Και εγώ έχω την ίδια άποψη». Τόνισε επίσης ότι ο κύκλος της ομοσπονδίας έχει κλείσει και ότι η έννοια της δύο περιοχών, «Βόρρας» και «Νότος», έχει εκλείψει. Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, διακρίνουμε δύο αντίπαλα κράτη.

Νομικά Περιοριστικά Στοιχεία

Παρά τη δημόσια δήλωση του Τατάρ, ο ίδιος αναγνώρισε ότι το Σύνταγμα της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» εμποδίζει μια τέτοια αλλαγή. Αυτή η νομική διάσταση του επιχειρήματος στερεί τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι επιθυμίες του ηγέτη των τουρκοκυπρίων και καταδεικνύει τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος στην προσπάθειά του να αναγνωριστεί διεθνώς.

Η κατάσταση δείχνει ότι η χώρα συνεχίζει να παραμένει σε μία εξαιρετικά περίπλοκη και ευαίσθητη πολιτική πραγματικότητα, όπου οι στρατηγικές που σχεδιάζονται ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά από το νομικό και πολιτικό καθεστώς που διέπει την ισχύουσα κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κ. Μητσοτάκης για τη λειψυδρία στην Αττική: Ένωση του ταμιευτήρα Ευηνου και Μόρνου με την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών

Νετανιάχου η Ουγγαρία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη

«Φρένο» στην εξαγορά της US Steel ύψους 15 δισ. δολαρίων – Διαφωνεί ο Μπάιντεν