eidhseis365.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διερευνητικές Συνομιλίες Ιαπωνίας και ΗΠΑ για την Εμπορική Σχέση και τις Τελωνειακές Πολιτικές

Κοινοποίηση

Εποικοδομητικές Διαπραγματεύσεις Ιαπωνίας-ΗΠΑ για Εμπορικά Θέματα

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ιαπωνίας για τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς αναφέρθηκε σε «ειλικρινείς και εποικοδομητικές συνομιλίες» που πραγματοποιήθηκαν με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του πρώην προεδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η δήλωση αυτή έγινε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου των επαφών στην Ουάσιγκτον, με τον Ριόσεϊ Ακαζάουα, υπουργό Αναζωογόνησης της Οικονομίας, να επισημαίνει ότι δεν τέθηκαν θέματα που αφορούν την Κίνα ούτε το επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν.

Ο κ. Ακαζάουα επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις εστίασαν στην επέκταση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Επιπλέον, συζητήθηκαν μη δασμολογικά μέτρα καθώς και η συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία και η ασφάλεια. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής είχε συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, όπως είχε συμβεί και τον προηγούμενο μήνα, οπότε είχε συμμετάσχει και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο «επόμενος κύκλος διαπραγματεύσεων» θα λάβει χώρα σε επίπεδο υπουργών γύρω στα μέσα Μαΐου. Η Ιαπωνία ενδέχεται να προτείνει την αύξηση των εισαγωγών καλαμποκιού και σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την αξιοποίηση κοιτασμάτων αερίου στην Αλάσκα. Αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν στο να «επανεξισορροπηθεί» το σημαντικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας στο ισοζύγιο των διμερών τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών, το οποίο ανέρχεται σε 68,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ιαπωνία, που παραμένει πιστός σύμμαχος της Ουάσιγκτον εδώ και δεκαετίες και είναι η κύρια πηγή ξένων επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών ύψους 25% που έχουν επιβληθεί σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου το 28% των ιαπωνικών εξαγωγών στην αμερικανική αγορά. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής επιπρόσθετων δασμών σε όλα τα προϊόντα που εξάγονται στην αμερικανική αγορά, αν και οι εν λόγω κυρώσεις έχουν ανασταλεί, θεωρητικά, μέχρι και την αρχή του Ιουλίου.

Ο Ριόσεϊ Ακαζάουα εξέφρασε τη λύπη του για τους τελωνειακούς δασμούς που επιβλήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας την θέση του Τόκιο ότι αυτά τα μέτρα είναι «εξαιρετικά λυπηρά». Ξεκαθάρισε ότι στις διαπραγματεύσεις δεν συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, αν και η τελευταία έχει ασκήσει κριτική στις χώρες που υιοθετούν πολιτική «κατευνασμού» προσπαθώντας να διατηρήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με την Ουάσιγκτον. «Διατηρούμε πολύ ισχυρές οικονομικές σχέσεις τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ακαζάουα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις συνομιλίες δεν τέθηκε το ζήτημα της ασφάλειας. Παρά την επισημότητα του θέματος, ο Ντόναλντ Τραμπ συχνά αναφέρεται στο κόστος της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ιαπωνία, κάτι που προκαλεί ανησυχία. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί την Ιαπωνία ότι διατηρεί τεχνητά χαμηλή την αξία του γεν για να ευνοεί τις εξαγωγές της.

Παρά τις πρόσφατες αρνητικές προβλέψεις από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε περαιτέρω, φτάνοντας σε επίπεδο σχεδόν 146 γεν ανά δολάριο, αν και παραμένει πιο υψηλά από τις τιμές που καταγράφηκαν στα μέσα Ιανουαρίου. Η οικονομική κατάσταση αυτή υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στο εμπορικό πεδίο και δείχνει τη σημασία maintaining open and constructive dialogue για την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τα πλημμυρικά προβλήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας

«Καλάθι νονού» – «Καλάθι Πάσχα»: Σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Διπλή Ισοβίως Ποινή για τις Θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας