Ψηφιακό Αρχείο Δραστηριοτήτων Ναζί στην Αργεντινή
Η κυβέρνηση της Αργεντινής προχώρησε σε μια σημαντική πρωτοβουλία με τη δημοσιοποίηση ενός ψηφιακού αρχείου, το οποίο περιλαμβάνει έγγραφα σχετικά με τις δραστηριότητες Ναζί που κατέφυγαν στη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές οι πληροφορίες, που αφορούν διαβόητους εγκληματίες πολέμου, προσφέρουν ένα αξιόλογο ιστορικό υπόβαθρο σχετικά με την περίοδο αυτή.
Το ψηφιακό αρχείο περιλαμβάνει περισσότερα από 1.850 έγγραφα, που επί σειρά ετών ήταν διαθέσιμα μόνο σε έντυπη μορφή στα Εθνικά Αρχεία της Αργεντινής, από το 1992. Πλέον, χάρη σε εκτενείς προσπάθειες αποκατάστασης και ψηφιοποίησης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες μέσω του διαδικτύου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Ανάμεσα στα έγγραφα περιλαμβάνονται στοιχεία για γνωστούς εγκληματίες, όπως ο Γιόζεφ Μένγκελε και ο Άντολφ Άιχμαν. Ο Άιχμαν, πρωταγωνιστής πίσω από πολλές σκιές της ιστορίας, υπήρξε υπεύθυνος για τη μεταφορά εκατομμυρίων Εβραίων σε στρατόπεδα εξόντωσης. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέφυγε στην Αργεντινή, όπου συνελήφθη από ισραηλινούς πράκτορες και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ τον Μάιο του 1960. Υπήρξε διεθνώς γνωστός για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και, δύο χρόνια μετά τη δίκη του, εκτελέστηκε.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστός ως ο “Άγγελος Θανάτου του Άουσβιτς”, υπηρέτησε ως γιατρός στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι γνωστός για τα φρικτά πειράματα που έκανε σε κρατούμενους. Αρχικά διέφυγε στην Αργεντινή αλλά στη συνέχεια έζησε στη Βραζιλία, όπου και απεβίωσε το 1979.
Η δημοσιοποίηση του ψηφιακού αρχείου από την αργεντίνικη κυβέρνηση επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί για τις ιστορικές αυτές δραστηριότητες και να κατανοήσει καλύτερα τις συνέπειες που είχαν οι Ναζί στην τοπική και παγκόσμια κοινωνία μετά τον πόλεμο.
Ο Αρχηγείο Γενικού Αρχείου της Αργεντινής έχει δημοσιοποιήσει έγγραφα που αφορούν τις ναζιστικές δραστηριότητες στη χώρα, μαζί με μυστικά προεδρικά διατάγματα, προσφέροντας σε όλους την ευκαιρία να λάβουν γνώση αυτών των ιστορικών πληροφοριών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ