eidhseis365.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνδυνος κλιμάκωσης: Στρατιωτικές συγκρούσεις και απειλές μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Κοινοποίηση

Κλιμάκωση της Έντασης Μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Η κατάσταση στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν έχει ενταθεί επικίνδυνα, με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες για τις πρόσφατες επιθέσεις και τις απώλειες σε στρατιωτικό και άμαχο πληθυσμό. Η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου πολέμου ανάμεσα σε αυτές τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ασίας είναι πλέον διάχυτη.

Σύμφωνα με διεθνείς αναφορές, η Ινδία ακολουθεί πολιτική «μη χρήσης πυρηνικού όπλου παρά μόνο σε περίπτωση επίθεσης», ενώ το Πακιστάν είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί τακτικά πυρηνικά όπλα για την αντιμετώπιση συμβατικών στρατιωτικών επιθέσεων. Ο ινδικός στρατός πραγματοποίησε πρόσφατα πολλαπλές επιθέσεις με πυραύλους κατά κατασκευών στο Πακιστάν και σε περιοχές υπό πακιστανική διοίκηση στο Κασμίρ, συμβαδίζοντας με μια στρατηγική που ονομάστηκε «Επιχείρηση Sindoor».

Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, επλήγησαν εννέα βάσεις τρομοκρατών, ενώ ο πακιστανικός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέρριψε αρκετά ινδικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Ωστόσο, οι επιθέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, και παραμένει αβέβαιο εάν οι κλιμακούμενες επιθέσεις θα επιφέρουν την επιθυμητή ασφάλεια στην περιοχή.

Η περιοχή του Κασμίρ, που παραμένει διαφιλονικούμενη από το 1947, φλέγεται εκ νέου, με εθνοφρουρούς και από τις δυο πλευρές να ανταλλάσσουν πυρά, και τον άμαχο πληθυσμό να υφίσταται τις συνέπειες. Η πρόσφατη αύξηση της βίας έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή. Οι ισχυρισμοί της Ινδίας ότι στόχευσε μόνο σε τρομοκρατικές υποδομές, διαψεύδονται από το Πακιστάν, που καταγγέλλει πράξεις πολέμου.

Διεθνείς Αντιδράσεις και Έκκληση για Ειρηνική Επίλυση

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, ενώ οι Δυτικές χώρες καλούν και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση. Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας, επεσήμανε ότι οι συνέπειες ενός πολέμου μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων δεν ωφελούν καμία πλευρά.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αύξηση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης και κάλεσε σε αμοιβαία αυτοσυγκράτηση. Αυτή η δίωρη κλιμάκωση έχει αναδείξει τους φόβους για τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από μία ανοιχτή σύγκρουση.

Η ισχύς και η σοβαρότητα της πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν είναι απειλητική, δεδομένου ότι οι ρίζες της σύγκρουσης εκτείνονται δεκαετίες πίσω, αφού η διχοτόμηση της Βρετανικής Ινδίας το 1947 οδήγησε στη δημιουργία δύο ανταγωνιστικών και εχθρών κρατών. Η κατάσταση του Κασμίρ παραμένει διχασμένη, με την Ινδία να κατέχει τα περισσότερα εδάφη, ενώ το Πακιστάν εξακολουθεί να διεκδικεί τα υπόλοιπα και η διένεξη παραμένει άλυτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πενσιλβάνια: Έκλεψαν 100.000 αυγά καθώς η γρίπη των πτηνών ανεβάζει τις τιμές

Oμάδα Σύνταξης Δ

Ναύπλιο: Ένας ανερχόμενος προορισμός για επενδύσεις και ανάπτυξη

Κακοποίηση 3χρονου: Επεισόδια έξω από τα Δικαστήρια Ηρακλείου ανάμεσα σε ΜΑΤ κι εξαγριωμένο πλήθος

Oμάδα Σύνταξης Ε