eidhseis365.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προκλήσεις και Πρόοδοι: Η Ανάγκη Ανάπτυξης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων στην ΕΕ

Κοινοποίηση

Η Πρόκληση Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων στην ΕΕ

Η έλλειψη υποδομών φόρτισης αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τις χώρες που επιθυμούν να προχωρήσουν στην ηλεκτροκίνηση. Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν καθυστερήσει στην εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν γίνει εντούτοις σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών.

Αύξηση του Αριθμού Φορτιστών στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των φορτιστών αυξήθηκε τριπλάσια τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που διευκολύνει τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, ο αριθμός των ταχυφορτιστών έχει εκτοξευθεί κατά 4,5 φορές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι περισσότερες υποδομές φόρτισης παραμένουν χαμηλής ισχύος, ενώ οι ηλεκτρικές οχημάτων διαθέτουν τεχνολογία που τους επιτρέπει να δέχονται φόρτιση από υψηλής ισχύος ταχυφορτιστές.

Αναλύοντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, σημειώνεται ότι οκτώ χώρες έχουν ήδη επιτύχει τους στόχους τους για το 2025, ενώ άλλες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των στόχων της χρονιάς 2026, με την Ελλάδα να αποτελεί μέρος αυτής της κατηγορίας.

Αναγκαία Βήματα για Μελλοντική Ανάπτυξη

Εκτιμάται ότι το δίκτυο φόρτισης της ΕΕ πρέπει να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2030, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των ηλεκτρικών οχημάτων που θα κυκλοφορούν στους δρόμους. Πολλές χώρες στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, σύμφωνα με την αναλογία των ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφορούν, διαθέτουν περισσότερη ισχύ φόρτισης σε σύγκριση με αρκετές χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.

  • Έχουν ήδη καθοριστεί κόμβοι γρήγορης φόρτισης για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων.

Αυτά τα μέτρα θα συμβάλουν στην ολοκληρωτική εξάλειψη του άγους φόρτισης και εμβέλειας στην ΕΕ. Ωστόσο, η διαδικασία φόρτισης πρέπει να είναι ανταγωνιστική, ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο χρήσης των σταθμών φόρτισης από εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε μόνιμα σημεία φόρτισης. Επίσης, είναι απαραίτητο οι υποδομές φόρτισης να γίνουν πιο φιλικές προς τον χρήστη, απαιτώντας από τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης θα έχουν ελάχιστο χρόνο λειτουργίας τουλάχιστον 98% ετησίως.

Ακόμα, η εναρμόνιση των διαδικασιών αδειοδότησης είναι ζωτικής σημασίας. Εταιρείες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ταχυφορτιστές θα πρέπει να μην αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικές δυσκολίες, ενισχύοντας έτσι την καλή λειτουργία και επάρκεια των υποδομών φόρτισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η Κάμαλα Χάρις και το δύσκολο «στοίχημα» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ

Κωνσταντίνος Βασάλος απαντά σε ερώτηση ρεπόρτερ για την προσωπική του ζωή

Μιανμάρ: Βίντεο-ντοκουμέντο αποτυπώνει την αγωνία των εγκλωβισμένων