eidhseis365.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκκίνηση δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο αναπτυξιακό νόμο από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Κοινοποίηση

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος: Δημόσια Διαβούλευση από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 2 Μαΐου το νέο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις». Στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι η προσαρμογή της νομοθεσίας στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν οι επενδύσεις που είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Κύρια Σημεία του Νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται σε ενίσχυση και τροποποίηση καθεστώτων, καθώς και στη θέσπιση κινήτρων για γρήγορη αδειοδότηση και βελτίωση της διαδικασίας αξιολόγησης και ελέγχου. Ιδιαίτερη πρόβλεψη αναφέρεται στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων σε περιοχές που πλήττονται από σημαντικά οικονομικά, δημογραφικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι οι παραμεθόριες περιοχές και οι περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές.

Στρατηγικές Ανάπτυξης

Το σχέδιο νόμου εισάγει δώδεκα καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για επενδυτικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η σύγχρονη τεχνολογία, η πράσινη μετάβαση, η καθώς και η περιβαλλοντική αναβάθμιση. Ενισχύονται επίσης οι τομείς της αγροδιατροφής, της μεταποίησης και της τουριστικής ανάπτυξης.

Οι επενδύσεις που θα εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς θα περιλαμβάνουν τόσο ενσώματα όσο και άυλα στοιχεία ενεργητικού όπως η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, η επέκταση της παραγωγικής ικανότητας και η διαφοροποίηση των προϊόντων ή υπηρεσιών. Ωστόσο, η εξαγορά μετοχών μιας επιχείρησης δεν θεωρείται νέα επένδυση.

Ενισχύσεις και Κίνητρα

Στο νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπονται διάφορες μορφές ενισχύσεων και κινήτρων, όπως:

  • Φορολογική απαλλαγή: Απαλλαγή από καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών προ φόρου.
  • Επιδότηση: Χρηματική επιχορήγηση από το δημόσιο για την κάλυψη τμήματος δαπανών επενδυτικού σχεδίου.
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης: Η επιδότηση για leasing δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά έτη.
  • Επιδοτήσεις για τη δημιουργούμενη απασχόληση: Στήριξη μέσω κάλυψης μισθολογικού κόστους νέων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, προβλέπεται ταχεία αδειοδότηση για μεγάλες επενδύσεις, ενώ η διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων θα ολοκληρώνεται σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Προβλέπεται συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το νομοσχέδιο παρέχει δυνατότητες ενίσχυσης για συμβουλευτικές υπηρεσίες, καινοτομία, μέτρα ενεργειακής απόδοσης και ενίσχυση για επαγγελματική κατάρτιση. Η πρόβλεψη αυτή έχει στόχο την ενθάρρυνση των ΜμΕ να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η έγκριση του νομοσχεδίου αναμένεται να προσφέρει σημαντική στήριξη στις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να εξελιχθούν και να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Σπαζοκεφαλιά οι νέοι αυστηρότεροι στόχοι για τις εκπομπές CO2 που θα ισχύσουν το 2025

ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία ενώνουν δυνάμεις για τον τερματισμό του πολέμου στο Σουδάν

Oμάδα Σύνταξης Κ

Κ. Τσουκαλάς: Ο κ. Μαρινάκης επιλέγει την τοξικότητα και τις χυδαίες επιθέσεις για να αποπροσανατολίσει από τις ευθύνες της κυβέρνησης

Oμάδα Σύνταξης Γ