eidhseis365.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Άνοδος άγχους και κατάθλιψης στους νέους: Η ανευθυνότητα στη χρήση του διαδικτύου σε πρώτη γραμμή

Κοινοποίηση

Η Ανεξέλεγκτη Χρήση του Διαδικτύου και η Ψυχική Υγεία των Νέων

Τα σοβαρά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου στην ψυχική υγεία των νέων αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν για τον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας του Κολλεγίου Αθηνών. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά διατρέχει τον κίνδυνο να εμφανίσει κλινικά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, όπου άγχος και κατάθλιψη αποτελούν τα πιο κοινά κλινικά συμπτώματα που πλήττουν το 25% των παιδιών. Η ανάγκη για προσεκτική και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η Σημασία Ψηφιακής Προσωπικότητας

Η Δώρα Κονιδάρη, μαθήτρια του Κολλεγίου Αθηνών, τόνισε ότι το διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει είτε ως κατάρα είτε ως ευλογία. «Το σημαντικό είναι η μέση οδός. Πρέπει να εξετάσουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο προς όφελός μας», ανέφερε. Το χτίσιμο μιας ψηφιακής προσωπικότητας που είναι σε αρμονία με την πραγματικότητα, καθώς και η ανάπτυξη αυτοέλεγχου, είναι κρίσιμες προϋποθέσεις για την ασφάλεια των νέων.

Η υφυπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισήμανε τη σημασία του να αναπτύξουν οι νέοι μια ισχυρή ταυτότητα, που να μην επηρεάζεται από τα «likes» ή την εναλλαγή εικόνων. Η καλή αυτοεκτίμηση απαιτεί μια σταθερή εικόνα για τον εαυτό τους, βασισμένη στις πραγματικές τους αξίες και όχι στο πώς ενδεχομένως να αντιλαμβάνονται οι άλλοι τους μέσω του διαδικτύου.

Η Σημασία της Επικοινωνίας

Η καθηγήτρια Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων, Λίλιαν Μήτρου, ανέφερε ότι «η απόσταση και η ανωνυμία μπορεί να προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά στην πραγματικότητα το διαδίκτυο μπορεί να αποκτήσει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς ποτέ δεν γνωρίζεις ποιον έχεις απέναντί σου». Σημαντικό είναι όταν ένα παιδί αισθάνεται άβολα με τη χρήση του διαδικτύου, να επικοινωνεί τους προβληματισμούς του στους γονείς του, καθώς η ενεργητική ακρόαση συνιστά το κλειδί μιας αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Η Dr. Αιμιλία Δουκέλη, Αστυνόμος Α’, τόνισε την ανάγκη να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εμπιστεύονται τους γονείς τους. Ακόμα και αν δεν είναι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας στο διαδίκτυο, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Η Ελπίδα Κοντομάρου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, υπογράμμισε τη σημασία της επικοινωνίας στην οικογένεια, λέγοντας ότι τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι η αναζήτηση βοήθειας είναι μια πράξη δύναμης και όχι αδυναμίας.

Ασφαλής Πλοήγηση και Ρόλος της Εκπαίδευσης

Η έννοια της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο περιλαμβάνει τη θέσπιση ορίων και κανόνων. Ο Νικόλαος Σκεύης, πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του Κολλεγίου Αθηνών, ανέφερε ότι προσπαθεί να μειώσει τη χρήση των κοινωνικών δικτύων, ειδικά τώρα που βρίσκεται στην Γ’ Λυκείου. Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κώστας Συνολάκης πρόσθεσε ότι έχει ορίσει ως όριο τις δύο ώρες καθημερινής χρήσης του διαδικτύου, αν και υποψιάζεται ότι τα παιδιά μπορεί να βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους να παρακάμπτουν τους περιορισμούς αυτούς.

Η συζήτηση αυτή εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις του Κολλεγίου Αθηνών, όπου ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, συνδιευθυντής του Κολλεγίου, δήλωσε ότι ένα αιώνα μετά τη ίδρυσή του, το Κολλέγιο εξακολουθεί να διατηρεί νεανικό σφρίγος και να αποτελεί φάρο παιδείας, ήθους και αριστείας, συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία.

Η ανάγκη ενημέρωσης και υποστήριξης των νέων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, με σκοπό την προώθηση καλύτερων ψυχολογικών συνθηκών και την προστασία της ψυχικής τους υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Οι απειλές Τραμπ αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες των Ευρωπαίων – Και ο Μακρόν «στο άρμα»

Oμάδα Σύνταξης Α

Κεντροαριστερά: Διακριτές Πορείες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προς το Μέλλον

ΠΑΣΟΚ: Στρατηγικές κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου για την υπέρβαση της στασιμότητας και την ανατροπή της Χαριλάου Τρικούπη