Ο πρίγκιπας Καρίμ Αγά Χαν ήταν ο 49ος κληρονομικός ιμάμης των Ισμαηλιτών Μουσουλμάνων, οι οποίοι ανιχνεύουν την καταγωγή τους απευθείας στον Προφήτη Μωάμεθ.
«Έφυγε από τη ζωή ειρηνικά» στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, ανέφερε η φιλανθρωπική του οργάνωση σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Γεννημένος στην Ελβετία, είχε βρετανική υπηκοότητα και ζούσε σε ένα πύργο στη Γαλλία. Ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας ενημερώθηκε για τον θάνατο του φιλάνθρωπου, ο οποίος ήταν φίλος τόσο του ίδιου όσο και της μητέρας του, της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις του Αγά Χαν διαχειρίζονταν εκατοντάδες νοσοκομεία, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά έργα, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Απολάμβανε πλούσιο τρόπο ζωής, με ένα ιδιωτικό νησί στις Μπαχάμες, ένα σούπερ γιοτ και ένα ιδιωτικό τζετ.
Το Δίκτυο Ανάπτυξης Αγά Καν είπε ότι εξέφρασε τα «συλλυπητήρια του στην οικογένεια της Αυτού Υψηλότητας και στην κοινότητα των Ισμαηλίων παγκοσμίως».
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων και των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, όπως επιθυμούσε, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή την καταγωγή τους», προστίθεται.
Οι Ισμαηλίτες, μια μουσουλμανική αίρεση, έχουν παγκόσμιο πληθυσμό περίπου 15 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 500.000 στο Πακιστάν. Υπάρχουν επίσης μεγάλοι πληθυσμοί στην Ινδία, το Αφγανιστάν και την Αφρική.
Ο πρίγκιπας Καρίμ Αγά Χαν διαδέχθηκε τον παππού του ως ιμάμης των Ισμαηλιτών μουσουλμάνων το 1957 σε ηλικία 20 ετών.
Ο πρίγκιπας είχε εκτιμώμενη περιουσία 1 δισ. $ το 2008, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ο κληρονομικός πλούτος του ενισχύθηκε από πολυάριθμα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της εκτροφής αλόγων.
Έγινε κορυφαίος ιδιοκτήτης και εκτροφέας αλόγων ιπποδρομιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιρλανδία, εκτρέφοντας τον Shergar, κάποτε το πιο διάσημο και πιο πολύτιμο άλογο κούρσας στον κόσμο.
Ο πρίγκιπας ήταν επίσης ο ιδρυτής του φιλανθρωπικού πρίγκιπα του Ιδρύματος Αγά Χαν και έδωσε το όνομά του σε φορείς όπως ένα πανεπιστήμιο στο Καράτσι και το Πρόγραμμα Aga Khan για την Ισλαμική Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.
Το Aga Khan Trust for Culture ήταν το κλειδί για την αποκατάσταση του τάφου του Humayun στο Δελχί. Υπάρχει επίσης ένα ετήσιο βραβείο Aga Khan για την Αρχιτεκτονική. Ίδρυσε το Nation Media Group, το οποίο έχει γίνει ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος οργανισμός μέσων ενημέρωσης στην ανατολική και κεντρική Αφρική.
Η ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Μαλάλα Γιουσαφζάι δήλωσε για τον θάνατο του Αγά Χαν: «Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει μέσα από το απίστευτο έργο που ηγήθηκε για την εκπαίδευση, την υγεία και την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον χαρακτήρισε ως «σύμβολο ειρήνης, ανεκτικότητας και συμπόνιας στον ταραγμένο κόσμο μας».
Με πληροφορίες από BBC