eidhseis365.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΠΟ: Σημαντική Πολιτιστική Ανάπτυξη με Έργα 40 εκατ. ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου

Κοινοποίηση

Σημαντικά Έργα Αποκατάστασης στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου

Στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου τριών μεταβυζαντινών εκκλησιών στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου στον Έβρο: του Αγίου Αθανασίου Μεταξάδων, του Αγίου Παντελεήμονα Παλιουρίου και του Αγίου Αθανασίου Αλεποχωρίου. Το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί το ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη μορφολογική αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη της Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου στον σύγχρονο αστικό ιστό.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπογράμμισε τη σημασία της Θράκης και του Έβρου ως περιοχών με πλούσια πολυπολιτισμική κληρονομιά. Στο πλαίσιο του κυβερνητικού στρατηγικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της περιοχής, το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει έργα αξίας σχεδόν 40.000.000 ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, την υποστήριξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία αρχαιολογικών χώρων.

Η πολυπλοκότητα αυτού του έργου απαιτεί διεπιστημονικές προσεγγίσεις για να εξεταστούν εις βάθος οι επεμβάσεις που είναι απαραίτητες για τη δομική, αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του μνημειακού συνόλου του Κάστρου. Μετά την εκτίμηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του έργου, που περιλαμβάνει επίσης τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ. Στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία όχι μόνο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, αλλά και θα ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό στην περιοχή.

Η αποκατάσταση των τριών ναών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτοί διατηρούν μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά του πρώτου μισού του 18ου αιώνα, και αναδεικνύουν την θρησκευτική και πολιτιστική ιστορία της περιοχής. Για παράδειγμα, ο Άγιος Αθανάσιος Μεταξάδων χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα και ο διάκοσμος του έχει αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικός για την εποχή του. Αντίστοιχα, οι ναοί του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Αθανασίου Αλεποχωρίου προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της μεταβυζαντινής περιόδου.

Διαρθρωμένες Παρεμβάσεις στους Ναούς

Οι τρεις αυτοί ναοί δεν διαθέτουν παράθυρα και η αποκατάσταση θα περιλαμβάνει εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων φωτισμού, πυροπροστασίας και ύδρευσης, καθώς και την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης.

Εκτός από τους ναούς, προβλέπεται και η αποκατάσταση του Κάστρου των Διδύμων Τειχών, που αποτελούσε μόνιμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η στρατηγική τοποθεσία του Κάστρου και η ιστορική του σημασία καθιστούν την αποκατάστασή του επιτακτική, με σκοπό την ενίσχυση της προσβασιμότητας και την προώθηση του τουρισμού. Οι κυριότερες είσοδοι του Κάστρου, όπως η Πύλη Γέφυρας και η Πύλη Αγοράς, θα αναμορφωθούν για να διευκολύνουν την πρόσβαση και να βελτιώσουν την επισκέψιμότητα.

Ανάδειξη του Τεμένους Βαγιαζήτ

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του ικριώματος και η εκτέλεση ουσιαστικών εργασιών που θα εξασφαλίσουν τη μακροχρόνια συντήρηση του μνημείου. Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των δομικών στοιχείων του, προκειμένου να διασφαλιστεί η στατική του επάρκεια αλλά και η πολιτιστική του αξία.

Η τελική φάση των εργασιών στο Τέμενος Βαγιαζήτ περιλαμβάνει την αντικατάσταση και αναδόμηση σημαντικών τμημάτων της τοιχοποιίας και την εγκατάσταση νέων στοιχείων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών και η προστασία του μνημείου. Η διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής είναι ένας από τους κύριους στόχους του Υπουργείου Πολιτισμού και των συνεργαζόμενων φορέων, που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή του Έβρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία: Συμμετοχή Μητσοτάκη και Ευρωπαίων Ηγετών

Αλέξης Κούγιας και οι Δικαστικές Υποθέσεις του Μέλλοντος μετά τον Θάνατο του Ποινικολόγου

Θρήνος στην Ιταλία: Δύο φοιτήτριες δολοφονήθηκαν άγρια μέσα σε 48 ώρες

Oμάδα Σύνταξης Α