Η νομική πρόκληση στους δασμούς του προεδρου Τραμπ
Μία ομάδα νομικής υπεράσπισης υπέβαλε χθες αίτηση στο Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, ζητώντας την αναστολή των σαρωτικών δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ξένους εμπορικούς εταίρους. Στην αίτησή τους, οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ έχει υπερβεί τις εξουσίες του, επισημαίνοντας τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που απορρέουν από τις εν λόγω επιβαρύνσεις.
Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε από το μη κομματικό Liberty Justice Center, εκπροσωπεί πέντε μικρές αμερικανικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από εισαγωγές προϊόντων από χώρες που επηρεάζονται από τους δασμούς. Οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνουν έναν εισαγωγέα κρασιού και αλκοολούχων ποτών στην Νέα Υόρκη, καθώς και έναν κατασκευαστή εκπαιδευτικών κιτ και μουσικών οργάνων στη Βιρτζίνια.
Η συγκεκριμένη αγωγή αμφισβητεί τους δασμούς που ο πρόεδρος Τραμπ επέβαλε στις 2 Απριλίου, ημερομηνία που έχει χαρακτηριστεί ως «Ημέρα της Απελευθέρωσης», καθώς και τους δασμούς που επιβλήθηκαν κατά της Κίνας.
«Κανένα πρόσωπο δεν θα έπρεπε να έχει την εξουσία να επιβάλλει φόρους με τόσο τεράστιες παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες», δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του Liberty Justice Center, Τζέφρι Σουάμπ. «Το Σύνταγμα χορηγεί την εξουσία να καθορίζει τους φορολογικούς συντελεστές – συμπεριλαμβανομένων των δασμών – στο Κογκρέσο και όχι στον Πρόεδρο».
Αμυντική θέση της κυβέρνησης
Σε αντίκτυπο των καταγγελιών, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Χάρισον Φιλντς, υπερασπίστηκε τους δασμούς, υποστηρίζοντας ότι «οι Never Trumpers θα τον αντιμάχονται πάντα, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ εργάζεται για την Main Street, βάζοντας τέλος στην εκμετάλλευση των Ηνωμένων Πολιτειών από τους εμπορικούς μας εταίρους, κυρίως την Κίνα». Ο Φιλντς προσέθεσε ότι το σχέδιο του προεδρου μεταφέρει την ισορροπία ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αναγνωρίζοντας μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που συνδέεται με τα χρόνια εμπορικά ελλείμματα.
Η κυβέρνηση του προεδρου Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης παρόμοιες νομικές προκλήσεις σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα, όπου ένας ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης επιδιώκει να ακυρωθούν οι δασμοί που επιβλήθηκαν στην Κίνα. Οι δασμοί, που εκτιμώνται στο 10% για εισαγόμενα προϊόντα από πολλές χώρες, προκάλεσαν σημαντική ανησυχία. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει επιβάλει υψηλότερους δασμούς σε χώρες που η ίδια χαρακτηρίζει ως κλειστές για τις αμερικανικές εισαγωγές, με αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς αργότερα να αναστέλλονται για 90 ημέρες.
Το προεδρικό διάταγμα που έχει την υπογραφή του προεδρου, επικαλείται νόμους όπως το **International Emergency Economic Powers Act**, που παρέχει στους προεδρους ειδικές εξουσίες για την καταπολέμηση ασυνήθιστων ή έκτακτων απειλών για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σκοπός της νομικής διαδικασίας
Στην αγωγή της Δευτέρας, το Liberty Justice Center δηλώνει ότι ο νόμος δεν παρέχει στους προεδρους τη δυνατότητα επιβολής δασμών. «Δεν υπάρχει προηγούμενο για τη χρήση του IEEPA για την επιβολή δασμών. Κανένας άλλος πρόεδρος δεν το έχει επιχειρήσει ή ζητήσει ποτέ την εξουσία να το κάνει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αγωγή.
Η αγωγή ζητά από το δικαστήριο να σταματήσει την επιβολή των δασμών και να δηλώσει ότι ο Τραμπ δεν είχε την εξουσία να τους επιβάλει.
Το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, είναι ομοσπονδιακό δικαστήριο με εκτενή δικαιοδοσία σε θέματα που συνδέονται με το εμπόριο. Η εξέλιξη αυτής της νομικής διαδικασίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς της επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και των πολιτικών αναλυτών.
Με πληροφορίες από Reuters.