eidhseis365.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Κρίση Χρόνιων Παθήσεων: Η Ανάγκη Προληπτικής Ιατρικής και Στρατηγικές Στήριξης Υγείας στην Ελλάδα

Κοινοποίηση

Στρατηγικές Αντιμετώπισης της Κρίσης Χρόνιων Παθήσεων

Η κρίση των χρόνιων παθήσεων αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Η συζήτηση με τίτλο «Στην καρδιά του ζητήματος: Συνεργατικές στρατηγικές για την κρίση των χρόνιων παθήσεων» ανέδειξε σημαντικά θέματα που αφορούν την υγεία και τη δημόσια πρόνοια.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στις προόδους που έχουν γίνει στον τομέα της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Για πρώτη φορά, έχουμε οργανωμένο σύστημα πρόληψης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πολλές φορές η πρώτη εκδήλωση προβλημάτων είναι ανακοπή, γεγονός που καθιστά την πρόληψη πιο επιτακτική. «Δεν έχουμε αναπτύξει την κουλτούρα “πάω στον γιατρό πριν αρρωστήσω”», δήλωσε η Υπουργός και τόνισε τη σημασία της ψηφιοποίησης των προληπτικών δράσεων. «Θέλουμε να εντοπίσουμε έγκαιρα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η υγεία είναι πάντοτε σχετικά αδύνατη να επιτευχθεί πλήρως.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η κα Αγαπηδάκη δήλωσε ότι η επιβολή φόρου στη ζάχαρη είναι μια πρόωρη σκέψη. Αντίθετα, προτείνει ότι η εκπαίδευση των παιδιών για υγιεινές διατροφικές συνήθειες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο υγιή κοινωνία στο μέλλον. «Αν μάθει το παιδί στο δημοτικό πώς πρέπει να είναι υγιής, θα δείτε τη διαφορά», τόνισε.

Ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σημείωσε την θετική τάση μείωσης του καπνίσματος τα τελευταία 10 χρόνια και ανέφερε τις δράσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στα σχολεία και σε συνεργασία με την πολιτεία. Ο στόχος είναι να μειωθεί η χρήση καπνού κάτω από 5% μέχρι το 2040, ενώ παράλληλα επισημαίνει την υψηλή ποιότητα της τριτοβάθμιας και τεταρτοβάθμιας φροντίδας στην Ελλάδα.

Ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, προσδιόρισε τα καρδιαγγειακά προβλήματα ως το “μεγαλύτερο αόρατο πρόβλημα” της υγείας στη χώρα. «Τα καρδιακά είναι η κύρια αιτία θανάτου, κοστίζοντας το 1,8% του ΑΕΠ, με σημαντικές απώλειες παραγωγικότητας», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα αυτά αρχίζουν να πλήττουν και νεότερες ηλικίες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος που έχει στο κράτος η υπέρταση, τόνισε ότι κοστίζει 800 ευρώ το χρόνο, ωστόσο αν δεν υπάρξει σωστή θεραπεία, το εγκεφαλικό επεισόδιο κοστίζει 15.000 ευρώ ετησίως. Η ανάγκη για παρέμβαση και πρόληψη είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Ο Peter Wintermantel, Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων της Novartis Ουγγαρίας & ΕΕ, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ειδικά στον τομέα των ψηφιακών λύσεων. «Δουλεύουμε πάνω σε πρακτικές λύσεις, χρησιμοποιώντας ψηφιακά δεδομένα», ανέφερε.

Η συζήτηση συντονίστηκε από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, Συντάκτρια Υγείας, εκπροσωπώντας πολλά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας έτσι τη σημασία των συνεργειών στον τομέα της υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ από τον οίκο DBRS με δήλωση Χατζηδάκη για εμπιστοσύνη στις πολιτικές μας επιλογές

Eurovision: Η Ιταλική Rai μετέδωσε ζωντανά τα ποσοστά των ψήφων 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ελληνίδες Νοσηλεύτριες ως Πρότυπα Ηθικής και Αυταπάρνησης