eidhseis365.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής Κινηματογράφος σε Κίνδυνο: Οι Δασμοί Τραμπ και η Απειλή για Θέσεις Εργασίας Παγκοσμίως

Κοινοποίηση

Η Απειλή των Δασμών στις Ξένες Κινηματογραφικές Παραγωγές

Ο κόσμος του κινηματογράφου έχει ταραχθεί λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση να επιβληθούν δασμοί έως 100% σε όλες τις ταινίες που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και παράγονται στο εξωτερικό. Αυτό το μέτρο θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των παγκοσμιοποιημένων παραγωγών, με τις επιπτώσεις του να είναι ορατές σε διεθνές επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια μιας δήλωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από την κυβέρνησή του «να ξεκινήσει άμεσα» τη διαδικασία επιβολής αυτών των δασμών. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες γύρω από την εφαρμογή αυτών των μέτρων παραμένουν ασαφείς, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη βιομηχανία του κινηματογράφου παγκοσμίως. Ο τομέας αυτός αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δίλημμα: να απωλέσει την πρόσβαση στο αμερικανικό κοινό λόγω υψηλού κόστους, ή να στραφεί σε πλήρη παραγωγή εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένας Βρετανός παραγωγός, μιλώντας στον ειδικό ιστότοπο Screen Daily, αναγνώρισε ότι «αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη διεθνή βιομηχανία κινηματογράφου». Ανάμεσα στις ανησυχίες που εκφράστηκαν είναι ότι οι άγνωστοι παράγοντες στα ζητήματα αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές αναταραχές σε όλο τον κόσμο. Ο Μάθιου Ντίνερ, διευθυντής της ένωσης παραγωγών οπτικοακουστικού υλικού της Αυστραλίας, επισήμανε ότι «όσο δεν γνωρίζουμε περισσότερα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αποφάσεις του Τραμπ θα έχουν διεθνείς συνέπειες».

Η απάντηση του Τραμπ στο οικονομικό μοντέλο που υιοθέτησαν τα αμερικανικά στούντιο περιλαμβάνει τη λήψη επιχορηγήσεων ή φοροαπαλλαγών για γυρίσματα σε χώρες όπως η Ουγγαρία, ο Καναδάς και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές οι χώρες αποκομίζουν κέρδη από την προσέλκυση παραγωγών, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και των τουριστικών εσόδων που προκύπτουν.

Η δήλωση του Τραμπ ότι «η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία πεθαίνει πολύ γρήγορα» έχει προκαλέσει ανησυχία για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Η New York Times έφερε στο φως μια έρευνα που εξέτασε τις συνέπειες της μετεγκατάστασης παραγωγών, αναφέροντας τη σμίκρυνση της μεσαίας τάξης στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία του Λος Άντζελες, καταγράφοντας την παρακμή του Χόλιγουντ.

Η Έβελιν Σνόου, εκπρόσωπος ενός καναδέζικου συνδικάτου τεχνικών κινηματογράφου, εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις θέσεις εργασίας στο Κεμπέκ, τονίζοντας ότι οι παραγωγές δημιουργούν θέσεις εργασίας για χιλιάδες ανθρώπους, από τεχνικούς μέχρι οδηγούς. «Από μια αμερικανική παραγωγή στο Μοντρεάλ εξαρτώνται 2.000 άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.

Στη Γαλλία, ο διευθυντής του δημόσιου οργανισμού στήριξης του κινηματογράφου CNC, Γκαετάν Μπριέλ, προειδοποίησε για την ανάγκη προετοιμασίας για όλα τα σενάρια, λόγω μιας «πιθανής αμερικανικής επίθεσης» στο ευρωπαϊκό μοντέλο υποστήριξης της τέχνης από τις κυβερνήσεις.

Η προτεινόμενη επιβολή δασμών θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη τη βιομηχανία των ταινιών. Με την υποχρέωση να διεξάγονται όλες οι παραγωγές εντός ΗΠΑ για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες, πολλά σχέδια θα ακυρωθούν πριν καν ξεκινήσουν. Το περιοδικό Variety έχει ήδη θέσει ερωτήματα για το σχέδιο του Τραμπ, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική βιομηχανία κινηματογράφου αγωνίζεται απεγνωσμένα να επανέλθει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία και δεν χρειάζεται επιπλέον φόρους που θα επιβαρύνουν την κατάσταση αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τραγικές Απώλειες στη Σπάρτη: Οι Κηδείες Νεαρών Φίλων που Συντάραξαν την Κοινωνία

Καιρική Πρόβλεψη Μ. Εβδομάδας: Ήπιο Κλίμα Χωρίς Εκπλήξεις από τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο

Διαμάχη Τραμπ με το Χάρβαρντ και Εμπορικός Πόλεμος με την Κίνα: Το Πολιτικό Παιχνίδι του Αμερικανού Προέδρου