eidhseis365.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημογραφική Κρίση στην Ελλάδα: Προβλέψεις για Πληθυσμιακή Μείωση 25% έως το 2070 στο Φόρουμ Δελφών

Κοινοποίηση

Δημογραφικές προκλήσεις στην Ελλάδα: Ένα ζήτημα που απαιτεί άμεσες λύσεις

Τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρείται значτική αύξηση 10% στον αριθμό των πολιτών άνω των 65 ετών και 24% στους άνω των 80 ετών, ενώ ο γενικός πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί κατά 6%. Αυτά τα στοιχεία τονίστηκαν από την Επικεφαλής της Μονάδας Ειδικών για την Απασχόληση, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Ευημερία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Ειρήνη Ανδριοπούλου, στη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το 2070, η πτώση του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας θα φτάσει κοντά στο 25%.

Κίνδυνοι για το μέλλον της σύνταξης

Ο πρώην Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέδειξε τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τονίζοντας ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Ως εκ τούτου, πολλές από αυτές έχουν ήδη εφαρμόσει μέτρα, όπως η μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η δημιουργία ενός κεφαλαιακού πυλώνα.
Η δαπάνη για συντάξεις έχει αρχίσει να μειώνεται, καθώς οι παραδοσιακές επικουρικές συντάξεις αντικαθίστανται από κεφαλαιοποιητικά σχέδια. Παρά τις περικοπές που έχουν γίνει, η μέση σύνταξη στην Ελλάδα παραμένει η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο κ. Τσακλόγλου προειδοποίησε ότι αν η νέα γενιά αποφασίσει να μην αποκτήσει παιδιά, το μέλλον των συντάξεων θα είναι «μηδέν».

Δημιουργία αποταμιευτικής κουλτούρας

Είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί μια αποταμιευτική κουλτούρα μεταξύ των Ελλήνων από νεαρή ηλικία. Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομική εκπαίδευση και οι παροχές φορολογικών κινήτρων θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Επιπλέον, η εισαγωγή σύγχρονων ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, προσαρμοσμένων στις σημερινές ανάγκες, είναι εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη μιας πιο βιώσιμης κοινωνικής ασφάλισης.

Η συζήτηση συντονίστηκε από την Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αλεξάνδρα Τραγάκη, και συμμετείχαν επίσης αναγνωρίσιμοι ομιλητές όπως η Φιλίππα Μιχάλη, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της NN Hellas, και η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Δικηγόρος και Καθηγήτρια Νομικής Σχολής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γερμανία: Εκτίμηση αύξησης δημόσιου χρέους κατά 1,5 τρισ. ευρώ λόγω χαλάρωσης του φρένους χρέους

Coinbase: Δύο crypto νομοσχέδια περνούν από το Κογκρέσο – Αισιοδοξία λόγω Τραμπ

Black Friday 2024: Πόσο πραγματικές είναι οι εκπτώσεις τελικά;