eidhseis365.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναγκαιότητα αλλαγής της επενδυτικής πολιτικής: Η αντιπολίτευση ζητά άρση της απαγόρευσης στο Ταμείο Συντάξεων για τον αμυντικό τομέα στη Νορβηγία

Κοινοποίηση

Αύξηση Επενδύσεων στον Αμυντικό Τομέα της Νορβηγίας

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενη πίεση να επενδύσει σε αμυντικές εταιρείες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν την τρέχουσα απαγόρευση ως «παράλογη» δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές του CNBC.

Από το 2000 ισχύει απαγόρευση στο Γενικό Ταμείο Συντάξεων της Νορβηγικής Κυβέρνησης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως, να επενδύει σε εταιρείες που παράγουν βασικά εξαρτήματα για πυρηνικά όπλα. Οι δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές του ταμείου αποκλείουν επίσης επενδύσεις σε εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή πυρομαχικών διασποράς, νάρκες και προϊόντα καπνού, ανάμεσα σε άλλα.

Το Συντηρητικό Κόμμα, που βρίσκεται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, υποστηρίζει ότι είναι καιρός η κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς στην επένδυση σε ορισμένες αμυντικές επιχειρήσεις. Αυτό βασίζεται στην ανησυχία για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες δαπάνες αμυντικών εξοπλισμών κρατών όπως η Κίνα.

Η αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Tina Bru, δήλωσε ότι «αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση ασφαλείας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχει άμεση ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις στη δυτική αμυντική βιομηχανία ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια μας και αυτή των συμμάχων μας».

Η Bru προτείνει ότι ο Νορβηγός Πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre θα πρέπει «να αναθεωρήσει το ηθικό πλαίσιο του κρατικού επενδυτικού ταμείου» για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες που είναι κρίσιμες για τη δυτική ασφάλεια δεν αποκλείονται από τις επενδύσεις.

Ωστόσο, το νορβηγικό υπουργείο Οικονομικών έχει αρνηθεί να σχολιάσει την υπόθεση που έθεσε το CNBC, επικαλούμενο την ανάγκη να απαντήσει πρώτα σε παρόμοια ερώτηση του κοινοβουλίου. Η Bru αναφέρθηκε στην αντίφαση μεταξύ της απαγόρευσης του κρατικού επενδυτικού ταμείου και των αγορών που γίνονται από το κράτος μέσω του δημόσιου προϋπολογισμού: «Είναι παράλογο το νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο να μην μπορεί να επενδύει στις ίδιες εταιρείες από τις οποίες το κράτος αποκτά εξοπλισμό».

Το (κεντροαριστερό) Εργατικό Κόμμα κυβερνά αυτή τη στιγμή χωρίς συμμάχους, έπειτα από την κατάρρευση του συνασπισμού στις αρχές της χρονιάς, που προήλθε από εσωτερικές διενέξεις σχετικά με τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ. Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο.

Η Νορβηγία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και αν και δεν αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεργάζεται στενά μαζί της μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Η συζήτηση για την τροποποίηση της επενδυτικής πολιτικής του αμοιβαίου κεφαλαίου έρχεται τη στιγμή που οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται και οι κερδισμένες από βιομηχανίες φτάνουν σε νέα υψηλά, εν μέσω της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας παραδοσιακά αποκλείονται από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ESG (τα οποία συμμορφώνονται με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης) λόγω ηθικών ζητημάτων. Παρ’ όλα αυτά, τους τελευταίους μήνες οι διαχειριστές των ταμείων αυτών αποκτούν ολοένα και πιο θετική στάση απέναντι στην ιδέα της κατοχής μετοχών αμυντικών εταιρειών.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 με σκοπό να επενδύσει το πλεόνασμα από τον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σήμερα διαχειρίζεται επενδύσεις σε περισσότερες από 8.650 εταιρείες σε πάνω από 60 χώρες. Η ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών είναι να λαμβάνει αποφάσεις που να ευνοούν τους δικαιούχους του ταμείου – δηλαδή τη Νορβηγία και τις μελλοντικές γενιές – τηρώντας παράλληλα τους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σήμερα η τρίτη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

«Ρήγμα» και στον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα: «Δεν μπορούμε να το υπερασπιστούμε»

Μπραντ Σίγκμον: Η τελική επιθυμία του θανατοποινίτη πριν την εκτέλεση