eidhseis365.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΥΓΕΙΑ

Ανάλυση Αποκαλύπτει Σχεδόν 200 Παράσιτα Κτηνιατρικών Φυτοφαρμάκων σε Ευρωπαϊκά Νοικοκυριά

Κοινοποίηση

Παρασιτοκτόνα και οι Επιπτώσεις τους στην Υγεία

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν 200 παρασιτοκτόνα ανιχνεύθηκαν στη σκόνη κατοικιών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με επιστήμονες που προειδοποιούν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το σύνολο των χημικών ουσιών και τις τοξικές τους αλληλεπιδράσεις πριν από την απαγόρευση ή το περιορισμό τους. Αυτή η ερευνητική μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με τα παρασιτοκτόνα, ειδικά όταν αυτά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες χημικές ουσίες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες εντόπισαν 197 παρασιτοκτόνα μέσα στη σκόνη των σπιτιών από δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Από αυτά, περισσότερα από το 40% σχετίζονται με σοβαρές επιδράσεις στην υγεία, όπως ο καρκίνος και οι ορμονικές διαταραχές. Ο αριθμός των παρασιτοκτόνων που εντοπίστηκαν σε κάθε κατοικία κυμάνθηκε από 25 έως 121, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται σε αγροτικές περιοχές.

Αξιολόγηση Κινδύνων και Πηγές Εισόδου

«Υπάρχουν πολλές επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν τη σύνδεση διαφόρων ασθενειών με μίγματα παρασιτοκτόνων», δήλωσε ο καθηγητής Πολ Σκέεπερς από το Ινστιτούτο Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών Radboud. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα παρασιτοκτόνα μπορούν να εισέλθουν στα σπίτια μέσω των παπουτσιών ή των κατοικιδίων ζώων. Η έρευνα του επισημαίνει επίσης ότι τα ζώα μεταφέρουν σημαντικούς ρύπους από εξωτερικούς χώρους, ενώ τα προϊόντα που φέρνουμε στο σπίτι, όπως θεραπείες για ψύλλους και τσιμπούρια, αποτελούν ακόμα μία σημαντική πηγή εισόδου παρασιτοκτόνων.

Αν οι συγκεντρώσεις των παρασιτοκτόνων είναι χαμηλές, ο συνδυασμός διαφόρων χημικών ουσιών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και να αυξήσει τη συνολική έκθεση, ειδικά όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που φέρουν υπολείμματα. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι το DDT παραμένει στο περιβάλλον, παρότι απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες από το 1972, υποδεικνύοντας τη μακροχρόνια επιβίωση τοξικών χημικών ουσιών.

Η Σημασία της Χημικής Σταθερότητας

Ο καθηγητής Σκέεπερς υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις για την έγκριση τέτοιων προϊόντων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τη διάρκεια παραμονής τους στο περιβάλλον αλλά και την σταθερότητα των χημικών ουσιών. Ακόμα και όταν απαγορευτούν χημικά όπως τα «παντοτινά χημικά» (PFAS), είναι πιθανό να παραμείνουν ενεργά για δεκαετίες. «Χημικά όπως το DDT, που παραμένουν στο περιβάλλον για τόσο πολύ καιρό, μας δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε παρόμοια προβλήματα και στο μέλλον με άλλες ανθεκτικές ουσίες», προειδοποίησε.

Αυτή η μελέτη αναδεικνύει τα ήδη υπάρχοντα μίγματα παρασιτοκτόνων στο περιβάλλον, ώστε οι ρυθμιστικές αρχές να μπορούν να λάβουν υπ’ όψιν τους τη σύνθετη αλληλεπίδραση των χημικών ουσιών κατά την αξιολόγηση κινδύνου. Η διαπίστωση της διαρκούς παρουσίας του DDT στην αλυσίδα εξέφρασε την ανάγκη να εξεταστούν οι αλληλεπιδράσεις των νέων φυσικών εντομοκτόνων με τις παλαιότερες, για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ασφάλειας και της υγείας του πληθυσμού.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί – Τι αύξηση θα έχει φέτος

Oμάδα Σύνταξης Θ

Σφοδρή κακοκαιρία στην Ιταλία: Αγνοούνται μωρό 5 μηνών και η γιαγιά του στην Τοσκάνη

Την Πέμπτη στην Κηφισιά η κηδεία του Τάκη Οικονομόπουλου

Oμάδα Σύνταξης Β