eidhseis365.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικές Αρχές: Σύλληψη Φιλοπαλαιστίνιου Φοιτητή του Κολούμπια Προκάλεσε Αντιδράσεις

Κοινοποίηση

Η κατάσταση του φοιτητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια και οι νομικές προεκτάσεις

Δικαστής στο Βερμόντ, ΗΠΑ, ζήτησε από την κυβέρνηση του προεδρεύοντα Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει στην απέλαση του φοιτητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μόχσεν Μαχντάουι, ο οποίος είναι γνωστός για την πολύ ενεργή συμμετοχή του στη στήριξη της ∆ημοκρατίας και των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Ο Μαχντάουι συνελήφθη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας, γεγονός που προκάλεσε εκτενή αντίκτυπο και αντιδράσεις στον δημόσιο τομέα.

Ο δικαστής Γουίλιαμ Σέσιονς εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την περίπτωση του Μαχντάουι και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην τον απομακρύνει ούτε από την πολιτεία του Βερμόντ. Ο νεαρός φοιτητής, που προέρχεται από έναν καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στη Δυτική Όχθη, είναι δόκιμος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου προγραμματίζει να επιστρέψει το φθινόπωρο για να συνεχίσει τις σπουδές του.

Η νομική του κατάσταση έχει απασχολήσει έντονα τους δικηγόρους του, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ο Μαχντάουι διαθέτει «πράσινη κάρτα» από το 2015, η οποία του επιτρέπει να παραμένει νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από την ακαδημαϊκή του δράση, είναι και συνιδρυτής μιας οργάνωσης Παλαιστινίων φοιτητών στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, συνεργαζόμενος με άλλους ακτιβιστές που αντιτάσσονται στις κατασταλτικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Η κατάσταση του Μαχμούντ Χαλίλ και οι αντιδράσεις

Ο Μαχμούντ Χαλίλ, επίσης φοιτητής και ακτιβιστής, κρατείται σε φυλακή της Λουιζιάνας, περιμένοντας την διαδικασία απέλασής του. Μια πρόσφατη απόφαση δικαστή στην πολιτεία αυτή έκρινε ότι μπορεί να απελαθεί, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο ανησυχίες για τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ, οι οποίες φαίνεται να επιδιώκουν αντίποινα κατά ατόμων που εκφράζουν φιλοπαλαιστινιακές απόψεις. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα των αλλοδαπών φοιτητών να εκφράζουν ελεύθερα τις πολιτικές τους πεποιθήσεις χωρίς τον φόβο της απέλασης.

«Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να καταστείλει τη φωνή διαφωνίας και να τιμωρήσει άτομα όπως ο Μαχντάουι, που προασπίζονται την ειρηνική λύση στη σύγκρουση και ζητούν τον τερματισμό της βίας στη Γάζα», δήλωσαν οι δικηγόροι του. Αξιωματούχοι, ωστόσο, έχουν τονίσει ότι οι αλλοδαποί φοιτητές που επικρίνουν πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης ή του Ισραήλ μπορεί να θεωρηθούν απειλές για την εξωτερική πολιτική της χώρας τους, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολιτικούς και ακτιβιστές υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κριτικοί της τακτικής αυτής, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, καταδικάζουν τις ενέργειες της κυβέρνησης ως παραβίαση της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου και των πολιτικών απόψεων. «Δεν μπορούμε να εκβιάσουμε τους ανθρώπους για να σιωπήσουν επειδή ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου», επεσήμανε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις διεθνείς σχέσεις και τις αξίες της Δημοκρατίας.

Η σύλληψη του Μαχντάουι και η επακόλουθη αντίδραση από πολιτικούς και δημόσιες προσωπικότητες δείχνει την αυξανόμενη ανησυχία για το πώς η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, ειδικά για εκείνους που προασπίζονται τη δικαιοσύνη και την ειρήνη στις ισραηλινοπαλαιστινιακές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μεντιλίμπαρ: Ο πραγματικός κίνδυνος για τον Ολυμπιακό είναι η ισχυρή Μπόντο Γκλιμπ

Αστυνομικός της Βουλής: Απειλούσε σύζυγο και παιδιά ότι θα τους σκοτώσει – Ο μεγαλύτερος γιος είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας

Ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς ταυτότητα – Τι αλλάζει στα ταξίδια