eidhseis365.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεσες Διαπραγματεύσεις Ζητά ο Μακρόν μεταξύ Κιέβου και Μόσκας με Προειδοποίηση για Αυστηρότερες Κυρώσεις

Κοινοποίηση

Διαπραγματεύσεις Υπό τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας, κάλεσε για την άμεση έναρξη “διαπραγματεύσεων” μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα εκεχειρίας διάρκειας 30 ημερών, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και LCI. Η πρόταση αυτή προέρχεται από μια συνεργασία μεταξύ Ευρωπαίων, Αμερικανών και Ουκρανών ηγετών, οι οποίοι επιδιώκουν μια διαρκή λύση στην κρίση της περιοχής.

Ο Μακρόν δήλωσε: “Σε περίπτωση που συμφωνηθεί εκεχειρία 30 ημερών, βρισκόμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε”. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αν η Μόσχα αρνηθεί την πρόταση της εκεχειρίας, “θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις, οι οποίες θα είναι πολύ πιο αυστηρές”.

Με παρόμοιο τρόπο, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προειδοποίησε τη Ρωσία ότι “οι κυρώσεις θα γίνουν πιο αυστηρές” αν η χώρα δεν αποδεχθεί την εκεχειρία. Στη δήλωσή του, επισήμανε ότι αν το Κρεμλίνο απορρίψει την πρόταση, “οι κυρώσεις θα σκληρύνουν, μαζί με την ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο”.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Μακρόν και Μερτς, σε ανακοίνωσή τους δήλωσαν ότι “επικυρώνουν τη στήριξή τους στις εκκλήσεις του προέδρου Τραμπ για μια ειρηνευτική συμφωνία και απαιτούν από τη Ρωσία να αποδεχθεί ολική εκεχειρία”. Η κοινή τους θέση υπογραμμίζει τη στήριξη στις συνομιλίες που θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν σε μια δίκαιη και διαρκή ειρηνική λύση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ότι προτού κηρυχθεί εκεχειρία, οι παραδόσεις δυτικών όπλων προς την Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν, διαφορετικά “η Ουκρανία θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση”. Προέβλεψε ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει την πλήρη επιστράτευση και θα εκμεταλλευθεί την παρούσα συγκυρία για να εκπαιδεύσει νέο στρατιωτικό προσωπικό.

Η εκτίμηση του Πεσκόφ είναι ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις, και τόνισε ότι “ο πρόεδρος Πούτιν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για μια ειρηνική και διπλωματική διευθέτηση”. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξουν ενεργές προσπάθειες από την πλευρά της Ουκρανίας, η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί.

Η Ρωσία ελέγχει σήμερα το 20% του ουκρανικού εδάφους και ο Μακρόν εξέφρασε ανησυχίες ότι η Μόσχα “υπεκφεύγει και συνεχίζει να θέτει όρους”, ενώ ζητάει διαρκώς χρόνο σε μια κρίσιμη κατάσταση.

Η πρόσφατη επίσκεψη των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας στο Κίεβο έχει και συμβολική σημασία, καθώς συντελεί στην ενίσχυση της ενότητας και της υποστήριξης στον αγώνα της Ουκρανίας, ειδικά στα πλαίσια της πρόσφατης 80ής επετείου από τη νίκη κατά του ναζισμού, που γιορτάστηκε στη Μόσχα.

Η κοινή διάσκεψη με άλλους ηγέτες της σύμμαχης ομάδας “συμμαχίας των προθύμων” που προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα διάσταση στην υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων προς τη χώρα αυτή, ενόψει των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η «συνταγή» του Τραμπ για το νέο εμπορικό πόλεμο – Δασμοί, ειρωνία και αβεβαιότητα

Oμάδα Σύνταξης Δ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου: Στρατηγική Ενίσχυσης Σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου

Κατάθεση Στεφανιού από το ΠΑΜΕ στην Καισαριανή και το Πολυτεχνείο: Τιμώντας τη Μνήμη και την Ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς