Τα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού είναι ταχύτερα στη χώρα μας σε σύγκριση με την Ευρώπη και από τον Μάρτιο η αποκλιμάκωση θα αποτυπωθεί στα προϊόντα ευρείας κατανάλωση, είπε μεταξύ άλλω, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος. Ερωτηθείς για τα νέα δημοσιεύματα σχετικά με τις συντάξεις είπε ότι για την άνοιξη δεν προβλέπεται επιπλέον αύξηση, συμπληρώνοντας ότι η εξίσωση ΑΕΠ και πληθωρισμού θα είναι γνωστή τέλη του έτους. Ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε στις αλλαγές για αγοραπωλησία ακινήτων, στην υποχρεωτικότητα των POS και διευκρίνισε τι αλλάζει σχετικά με τον ΦΠΑ ενώ αναφέρθηκε και στη μεσοσταθμική ετήσια οφέλεια των 1476 ευρώ για εκπαιδευτικούς και υγεινομικούς.
Ο κάθε εκπαιδευτικός θα δει πάνω από έναν μισθό επιπλέον στην τσέπη του
«Είναι από τις υψηλότερες αυξήσεις και αφορά εκπαιδευτικούς μαζί με τους υγειονομικούς», είπε ο Όμηρος Τσάπαλος διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για 50 ευρώ καθαρά το μήνα από οριζόντια αύξηση και ως μεσοσταθμική η ετήσια οφέλεια ανέρχεται σε 1476 ευρώ. «Όταν η πολιτεία έχει χρήματα και όταν μπορεί και εξασφαλίζει επιπλέον δημοσιονομικό όφελος, το επιστρέφει πίσω στους πολίτες και ειδικά σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ή έχουν αδικηθεί στο παρελθόν», ανέφερε.
Για τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε τουριστικές περιοχές με υψηλά ενοίκια ο κ. Τσάπαλος, μίλησε για μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με ενέργειες και από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και από τους Δήμους στους κατά τόπους και τις Περιφέρειες, ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι με κάποιον τρόπο να επιδοτηθούν ώστε να μπορούν να καλύπτουν τα επιπλέον έξοδα που προκύπτουν. «Τον Έλληνα εκπαιδευτικό δεν πρέπει να τον ξεχνάμε γιατί όπως και εσείς πολύ σωστά είπατε προηγουμένως, είναι ένας εκ των πυλώνων της κοινωνίας μας, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να μηδενίζουμε και προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά και τις προσπάθειες τις τωρινές της πολιτεία;», πρόσθεσε.
ΦΠΑ: Ουσιαστικά έχει αλλάξει ένα μόνο πράγμα και αφορά τα μη αλκοολούχα ποτά
Τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα ροφήματα από 1η Γενάρη του 2024 σερβιρισμένα στο εστιατόριο, στην καφετέρια, επανέρχονται στο 24%, όπου βρίσκονταν και τα προηγούμενα χρόνια.. Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, δηλαδή ο καφές, το τσάι, τα αφεψήματα, παραμένουν στο 13%, είτε είναι σερβιρισμένα είτε είναι take away. Το ίδιο ισχύει και για τα μη αλκοολούχα ποτά, αν είναι ποτά ή και τα αναψυκτικά, αν είναι σε πακέτο δηλαδή. Επομένως, το μόνο που άλλαξε είναι όταν κάθεσαι στο εστιατόριο ή στην καφετέρια για να πάρεις ένα αναψυκτικό από το 13% το ΦΠΑ είναι στο 24%.
«Επιλέξαμε τον δημοσιονομικό χώρο που θέλουμε να δώσουμε σε αυτή την κατηγορία, να το δώσουμε στα σούπερ μάρκετ. Αν κάποιος κάθεται σε ένα εστιατόριο, σε μια καφετέρια, νομίζω είναι πιο δίκαιο ένας πολίτης να παίρνει το ίδιο προϊόν στο σούπερ μάρκετ με 13% παρά να το παίρνει στο 24%», είπε ο κ. Τσάπαλος.
Συντάξεις: Τι επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος
Όσον αφορά τα εφάπαξ και τις επικουρικές, η πτυχή του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμα απαλειφθεί. Έχουν απαλειφθεί άλλες βασικές πτυχές του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες ήταν και πάρα πολύ σκληρές για το σύνολο των Ελλήνων συνταξιούχων. Αυτό προϋποθέτει δημοσιονομικό χώρο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προκειμένου να το επαναφέρουμε, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.
Την άνοιξη δεν προβλέπεται κάποιου είδους επιπλέον αύξηση. Ωστόσο μέσα στο 2024 θα έχουμε και αύξηση του ΑΕΠ και θα έχουμε και αύξηση του πληθωρισμού, όπως φαίνεται. Η αύξηση στις συντάξεις προκύπτει από έναν μαθηματικό τύπο που συνδυάζει και το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό δια δύο. Επομένως, στα τέλη του έτους θα ξέρουμε περίπου το ποσοστό εκ νέου αύξησης σε περίπου 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, πρόσθεσε.
POS: Επεκτείναμε την υποχρεωτικότητα της χρήσης των σε 35 κλάδους λιανικής
Κατά βάση είναι μέσα τα ταξί, είναι μέσα οι λαϊκές αγορές, είναι μέσα τα περίπτερα, όλα σχεδόν τα επαγγέλματα λιανικής. Επομένως, μέχρι την 1η Μαρτίου αυτοί 35 κλάδοι έχουν την υποχρέωση να εγκαταστήσουν το POS. Αν δεν το πράξουν από 1η Μαρτίου και μετά, υπάρχει πρόστιμο 1.500 ευρώ Θα πρέπει μέχρι την 31η Ιανουαρίου να έχει τουλάχιστον παραγγελθεί αυτό το τερματικό για να αποτραπεί το πρόστιμο.
«Αυτό ισχύει σε όλη την Ευρώπη καθώς ο πολίτης θέλει να έχει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές, θέλει να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές και νομίζω ότι το θέλει και ο ίδιος ο ελεύθερος επαγγελματίας. Ένας περιπτεράς για παράδειγμα, είναι καλύτερο στις τρεις η ώρα τη νύχτα να μην έχει ένα σωρό χρήματα στο περίπτερο του», είπε ο κ. Τσάπαλος και πρόσθεσε:
Το μικτό περιθώριο κέρδους των περιπτερούχων είναι στο 3,5%, ενώ κάποια τερματικά χρεώνουν με προμήθειες ένα ποσοστό γύρω στο 1 με 1,5%. Βάσει έρευνας, οι περιπτερούχων έχουν κάνει μια ειδική συμφωνία με μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και έχουν εξασφαλίσει προμήθεια 0,6% επί της συναλλαγής. Επομένως, το περιθώριο κέρδους συνεχίζει να υπάρχει, αν και μειούμενο.
«Αν όντως δεν έχουμε τερματικό που είναι online και λειτουργικό, δεν θα πάρουμε το κεφάλι του ελεύθερου επαγγελματία. Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι μια πρόφαση ούτως ώστε να ακυρωθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έρχεται στην καθημερινότητά μας», επεσήμανε ο κ. Τσάκαλος.
«Τα μετρητά ουσιαστικά καταργούνται κατά την αγοραπωλησία των ακινήτων, ακόμα και σε προσύμφωνο»
«Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου θέλει κάποιος να δώσει ένα ποσό στην αρχή για να μπορέσει να το κατοχυρώσει, αυτό θα γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά και μέσω συμβολαίου. Και ο επιβλέπων αν θέλετε σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι και ο συμβολαιογράφος. Είναι εκείνος δηλαδή ο οποίος αναλαμβάνει το να διεκπεραιώσει συνολικά τη διαδικασία της μεταβίβασης και ο οποίος με την υπογραφή του κατοχυρώνει και κατοχυρώνει την ολοκλήρωση της συναλλαγής όσον αφορά την αγοραπωλησία», είπε ο Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας για μεγάλο βήματα κατά της φοροδιαφυγής.
Ο πληθωρισμός και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σε εθνικό επίπεδο ότι έχει σημάδια αποκλιμάκωσης
Στην χώρα μας τα σημάδια της αποκλιμάκωσης είναι ταχύτερα από τις υπόλοιπες στο μέσο όρο των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, στον πληθωρισμό που ουσιαστικά συμπαρασύρει τις τιμές των τροφίμων. Θεωρούμε ότι από τον Μάρτιο και μετά αυτή η αποκλιμάκωση θα αποτυπωθεί και στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες και στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Έχουμε καταφέρει και έχουμε συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα υπόλοιπα προϊόντα. Προφανώς συνεχίζουν να υπάρχουν, ωστόσο το 2024 σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ καλύτερο στο κομμάτι της ακρίβειας και αυτό νομίζω θα το δουν και οι πολίτες, είπε τέλος ο Όμηρος Τσάπαλος.