eidhseis365.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρά, νευρικότητα, κατήφεια: Τι σημαίνει η νίκη του Τραμπ για βασικές περιοχές του κόσμου

Κοινοποίηση

Όταν οι ΗΠΑ ψηφίζουν για έναν νέο πρόεδρο, το αποτέλεσμα αντηχεί πολύ πέρα ​​από τα σύνορά τους. Ενόψει της δεύτερης προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, οι ανταποκριτές του CNNi αναλύουν τι διακυβεύεται στην παγκόσμια σκηνή.

Ευρώπη: Οι επιφυλακτικοί ηγέτες αντιμετωπίζουν την προοπτική υψηλότερου κόστους ασφάλειας και ζητήματα χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ

Στην Ουκρανία, το βασικό σημείο τριβής μεταξύ της Ευρώπης και του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ προσπάθησε να δώσει έναν συμβιβαστικό τόνο, λέγοντας:

«Η Γερμανία θα είναι επίσης ένας στενός και αξιόπιστος σύμμαχος για τη μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση. Αυτή είναι η προσφορά μας».

Αλλά όπως όλες οι δηλώσεις υποστήριξης που έρχονται από Ευρωπαίους ηγέτες νωρίς την Τετάρτη και αυτή, έρχεται να καλύψει τις βαθιές ανησυχίες ότι ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται για το τι σκέφτονται οι σύμμαχοί του.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «σε μια μέρα», προκαλώντας φόβους στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι θα ανταμείψει την παράνομη εισβολή και την αχαλίνωτη επιθετικότητα του Πούτιν με εδαφικά κέρδη που θα ανοίξουν την όρεξη του Ρώσου προέδρου για περαιτέρω στρατιωτικές κατακτήσεις εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ.

Britain NATO

Η ευρωπαϊκή θέση, να μην αφεθεί ο Τραμπ να αφήσει την Ουκρανία βορά του Πούτιν, αναμφίβολα θα έρθει στο προσκήνιο. Όπως λέει η Μπέρμποκ: «Όπως σε κάθε καλή εταιρική σχέση: όπου υπάρχουν αναμφισβήτητες πολιτικές διαφορές, μια ειλικρινής και, κυρίως, εντατική συζήτηση είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Αυτή η συζήτηση, εν μέρει, πιθανότατα θα επικεντρωθεί στη διόλου παράλογη προσήλωση του Τραμπ ότι η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει για τη δική της ασφάλεια, αντί να περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τη διασώσουν.

Το CNNi υπενθυμίζει ότι από τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που δίνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία, 29 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για την αγορά αμερικανικών όπλων για τους Ουκρανούς. Με λίγα λόγια, κερδίζουν και οι ΗΠΑ.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, φαίνεται να ακολουθεί την συνταγή του προκατόχου του Γενς Στόλτενμπεργκ για τη διαχείριση του Τραμπ, παίζοντας με τον εγωισμό του καθώς συνεχάρη τον νέου ηγέτη του πιο ισχυρού εταίρου στην η συμμαχία τώρα των 32 εθνών λέγοντας ότι «η ηγεσία του θα είναι και πάλι το κλειδί για να διατηρήσουμε τη συμμαχία μας ισχυρότερη».

Η προσεκτική ικεσία μπορεί να βοηθήσει να κρατηθεί η συμμαχία ζωντανή. λειτούργησε για τον Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο, οι πιθανότητες του Ζελένσκι να διατηρήσει ολόκληρη την Ουκρανία και να μην χάσει κανένα έδαφος σε μια συμφωνία που επισπεύδεται από τον Τραμπ με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου μπορεί να υποχωρούν, αφήνοντάς τον να πιάνει τα άχυρα.

Ο Ζελένσκι, όπως και οι άλλοι που παίζουν στη ματαιοδοξία του Τραμπ μέσω επαίνου, είπε: «Εκτιμώ τη δέσμευση του Προέδρου Τραμπ στην προσέγγιση «ειρήνη μέσω δύναμης» στις παγκόσμιες υποθέσεις. Αυτή είναι ακριβώς η αρχή που μπορεί πρακτικά να φέρει πιο κοντά τη δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το κάνουμε πράξη μαζί».

Η Μπάερμποκ, της οποίας η κυβέρνηση κινδυνεύει να διαλυθεί υπό τεράστια οικονομική πίεση, είναι ήδη ρεαλιστική για τις πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές αβεβαιότητες που επιφέρει μια νίκη Τραμπ, λέγοντας: «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει τώρα να αναλάβουν ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για την πολιτική ασφάλειας».

Ρωσία: Η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική της Ουκρανίας μετριάζει την αισιοδοξία για την επιστροφή Τραμπ

Όταν ο Τραμπ εξελέγη για πρώτη φορά το 2016, οι Ρώσοι πολιτικοί άνοιξαν σαμπάνιες.

Ήταν πιο απλές εποχές. Η Ρωσία είχε κατηγορηθεί για εισβολή στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών αρκετούς μήνες νωρίτερα. Ο Τραμπ ήταν απασχολημένος με το να απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς και να αρνηθεί αποφασιστικά να ασκήσει κριτική στη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επίσης σοβαρή ιστορική σύγκρουση με την αντίπαλό του Τραμπ, την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, για τον ρόλο της στην υποκίνηση διαδηλώσεων στη Ρωσία το 2011. Για τη Ρωσία ο Τραμπ ήταν ο καλός και η Κλίντον ο κακός.

trump putin

Αυτή τη φορά, η ομίχλη του πολέμου που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια, έχει κάπως θολώσει την εικόνα.

Τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ειρωνικά ότι θα προτιμούσε να κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν επειδή ήταν πιο «προβλέψιμος». Μπορεί να υπήρχε κάτι περισσότερο από τρολάρισμα εδώ. Παρά τη σκληρή ρητορική του Τραμπ προς την Ουκρανία και την ανοιχτή αντίθεση του αντιπροέδρου του JD Vance στην αποστολή περισσότερης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο Τραμπ θα κόψει ή θα μπορούσε να κόψει την οικονομική ενίσχυση για την Ουκρανία.

«Ο Τραμπ έχει μια χρήσιμη ιδιότητα για εμάς: Σκεπτόμενος ως επιχειρηματίας θα σταματήσει να ξοδεύει χρήματα σε διάφορους κολαούζους και λακέδες, σε ανόητους μικρούς συμμάχους, κακά φιλανθρωπικά έργα και λαίμαργους διεθνείς οργανισμούς», έγραψε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας, στο κανάλι του στο Telegram την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι «ένα από αυτά».

«Το ερώτημα είναι πόσο θα αναγκάσουν τον Τραμπ να δώσει στον πόλεμο. Είναι πεισματάρης, αλλά το σύστημα είναι ισχυρότερο», είπε, μια σαφής αναφορά στον ζωτικό ρόλο που παίζει το Κογκρέσο των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο κράτησε επαγγελματική στάση, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να σημειώνει μόνο ότι ο Τραμπ είχε «εξέφρασε τις ειρηνικές του προθέσεις στη διεθνή σκηνή και την επιθυμία του να τερματίσει τις συνεχιζόμενες πολιτικές επέκτασης των παλαιών πολέμων», αλλά ότι όσον αφορά τα επόμενα βήματα, «θα δούμε μετά τον Ιανουάριο», όταν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

«Θέλουν να δείξουν ότι είναι αρκετά δυνατοί για να μην δίνουν σημασία στο ποιος κέρδισε τον Λευκό Οίκο», δήλωσε στο CNNi ο Μπόρις Μποντάρεφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης που παραιτήθηκε πριν από δύο χρόνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πιστεύει επίσης ότι η Ρωσία ποντάρει επίσης στην «αναταραχή των ΗΠΑ» υπό τον Τραμπ, ελπίζοντας ότι οι εσωτερικές διαιρέσεις θα «αποσπάσουν» τον Τραμπ από την εξωτερική πολιτική.

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ καλωσορίζει την επιστροφή Τραμπ, αλλά αλλού υπάρχει τρόμος

Λίγα λεπτά αφότου ο ίδιος ο Τραμπ κήρυξε τη νίκη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε θερμά συγχαρητήρια, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ «τη μεγαλύτερη επιστροφή της ιστορίας».

«Η ιστορική επιστροφή σας στον Λευκό Οίκο προσφέρει μια νέα αρχή για την Αμερική και μια ισχυρή εκ νέου δέσμευση στη μεγάλη συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Αμερικής», δήλωσε ο Νετανιάχου στο X.

Πριν από την ψηφοφορία, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Ισραηλινοί ευνοούσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία μια άλλη προεδρία Τραμπ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν – συμπεριλαμβανομένης της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις – θεωρείται στο Ισραήλ ότι προσπάθησε να περιορίσει τη σκληρή στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, τον Λίβανο και το Ιράν στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο.

Η προεδρία του Τραμπ, από την άλλη πλευρά, μνημονεύεται για μια σειρά κινήσεων υπέρ του Ισραήλ, όπως η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, η αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν και η σκληρή στάση έναντι του Ιράν.

Israel US Netanyahu

Από τη δεύτερη θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το Ισραήλ μπορεί να ελπίζει σε ακόμη πιο πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για τα στρατιωτικά του σχέδια.

Σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, η εκλογική νίκη του Τραμπ έγινε δεκτή με τρόμο.

Ένας εκπρόσωπος του ιρανικού κράτους είπε ότι η προεδρία Τραμπ δεν θα έχει «καμία σημαντική διαφορά» για αυτούς. Ωστόσο, εν μέσω μιας κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, η πιθανότητα ακόμη πιο σταθερής υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι σημαντική πηγή ανησυχίας για την Τεχεράνη.

Η Χαμάς, η υποστηριζόμενη από το Ιράν παλαιστινιακή μαχητική ομάδα που εξακολουθεί να κρατά μεγάλο αριθμό Ισραηλινών πολιτών ομήρους στη Γάζα, ζήτησε να σταματήσει άμεσα η «τυφλή υποστήριξη» της Αμερικής προς το Ισραήλ και τη «φασιστική κυβέρνησή του».

Κίνα: Φόβοι για το απρόβλεπτο μιας άλλης θητείας Τραμπ

Το 2020, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τον Μπάιντεν δύο εβδομάδες αφότου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προβλήθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ. Ο Σι πιθανότατα δεν θα περιμένει τόσο πολύ αυτή τη φορά και πολλοί από τους υφιστάμενούς του έχουν προετοιμαστεί για μια νίκη Τραμπ.

Δημόσια, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης πλημμύριζαν το κοινό με μια αφήγηση της «δικομματικής συναίνεσης» της Ουάσιγκτον να συγκρατήσει και να καταστείλει την άνοδο της Κίνας. Με άλλα λόγια, «και οι δύο υποψήφιοι είναι εξίσου κακοί». Σε μια χώρα γνωστή για τον ολοένα αυστηρότερο έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, αυτό το μήνυμα βυθίζεται βαθιά στο μυαλό πολλών ανθρώπων, μαζί με μια εικόνα πολιτικής πόλωσης και βίας στις ΗΠΑ, σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της ενότητας και σταθερότητας που διασφαλίζει η ηγεσία της χώρας υπό τον Σι.

Trump US China

Ωστόσο, για εκείνους των οποίων η ζωή ή η εργασία είναι πιο συνυφασμένη με τις ΗΠΑ, μια δεύτερη θητεία Τραμπ φαίνεται να είναι πολύ πιο ανησυχητική. Ένα από τα σημεία συζήτησης που ακούγονται συχνά από το Πεκίνο είναι ότι η προσέγγιση του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» ωφελεί την Κίνα στρατηγικά – σε ζητήματα που κυμαίνονται από την Ταϊβάν έως τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ωστόσο, το απρόβλεπτο του Τραμπ είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που κράτησε πολλούς Κινέζους αξιωματούχους ξύπνιους τη νύχτα και εξακολουθεί να τους στοιχειώνει, ειδικά σε ένα μέρος όπου η βεβαιότητα στην κυβέρνηση και την πολιτική είναι σχεδόν δεδομένη υπό την κυριαρχία του ενός κόμματος. Ορισμένοι αξιωματούχοι, κατ’ ιδίαν, ανησυχούσαν για την προοπτική διακοπής ή ακόμα και πλήρους διακοπής των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας και τις συνέπειές τους και για τις δύο πλευρές και τον κόσμο σε θέματα που περιλαμβάνουν οικονομικές και στρατιωτικές υποθέσεις, καταστολή της φαιντανύλης και κλίματική αλλαγή.

Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ σχετικά με τους νέους δασμούς και για τη μετανάστευση έχουν προβληματίσει Κινέζους εξαγωγείς και φοιτητές. Και η επερχόμενη επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, έχει επαναφέρει τις μνήμες της απόφασης του Τραμπ να εκδιώξει πολυάριθμους Κινέζους δημοσιογράφους κρατικών μέσων ενημέρωσης από τις ΗΠΑ.

Ταϊβάν: Οι αμυντικές και οικονομικές ανησυχίες κυριαρχούν

Οι παρατηρητές των εκλογών στην Ασία θεωρούν τη φαινομενική νίκη του Τραμπ ως πηγή σημαντικής αβεβαιότητας και ένα πιθανό δίκοπο μαχαίρι για την Ταϊβάν.

Ο Τραμπ έχει υποδείξει προηγουμένως ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερο οικονομικά για την αμυντική υποστήριξη των ΗΠΑ, δυνητικά αναδιαμορφώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και αυξάνοντας τις πιέσεις στη χώρα.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του, παρόλο που δεν την έχει ελέγξει ποτέ, και έχει ορκιστεί να καταλάβει το νησί με τη βία αν χρειαστεί. Σύμφωνα με τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν, η Ουάσιγκτον υποχρεούται νομικά να παράσχει στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί και προμηθεύει την Ταϊπέι με αμυντικά όπλα. Αλλά οι πωλήσεις όπλων προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις από το Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε συνεχάρη τον Τραμπ και τον Βανς για την εκλογική τους νίκη και ευχαρίστησε τον Μπάιντεν και τον Χάρις για την αποφασιστική υποστήριξή τους στην Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Ο Λάι τόνισε τη σημασία της φιλίας της Ταϊβάν με τις ΗΠΑ και είπε ότι η Ταϊπέι «θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο για να δημιουργήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ταϊβάν-ΗΠΑ».

Εν τω μεταξύ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, το Κουομιτάνγκ, που τάσσεται υπέρ των θερμότερων δεσμών με το Πεκίνο, εξέφρασε μια ελπιδοφόρα προοπτική, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η εμπειρία του Τραμπ θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για «σταθερότερες διμερείς σχέσεις» και να ενισχύσει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν.

Εκτός από την άμυνα, οι οικονομικές ανησυχίες προσθέτουν άλλο ένα στρώμα πιθανής έντασης. Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Ταϊβάν ότι «κλέβει» τις αμερικανικές επιχειρήσεις τσιπ και έχει απειλήσει ακόμη και με δασμούς στις κρίσιμες εξαγωγές τσιπ της Ταϊβάν – που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία μιας σειράς σύγχρονων τεχνολογιών, από smartphone έως δορυφόρους.

Κορεατική Χερσόνησος: Μεγάλα ερωτήματα αναμένονται για τον Νότο και τον Βορρά

Θα μπορούσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τραμπ να μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στην Κορεατική Χερσόνησο ή να ζητήσει από τη Νότια Κορέα να πληρώσει περισσότερα για την εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της;

Αυτά είναι τα κεντρικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει τώρα η Σεούλ, καθώς ο Τραμπ έθεσε ανοιχτά τη μείωση του αριθμού των περίπου 28.500 αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον περασμένο μήνα στην Οικονομική Λέσχη του Σικάγο και στο Bloomberg News, ο Τραμπ είπε ότι εάν υπηρετούσε για δεύτερη θητεία, η Νότια Κορέα θα πλήρωνε 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τα αμερικανικά στρατεύματα.

Trump Kim

Η Σεούλ πληρώνει επί του παρόντος 1,13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εντός της επικράτειάς της, ποσό το οποίο βάσει συμφωνίας που υπογράφηκε τη Δευτέρα αναμένεται να αυξηθεί σε 1,26 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2026.

«Αν ήμουν εκεί (στον Λευκό Οίκο) τώρα, θα μας πλήρωναν 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Και ξέρετε τι; Θα χαρούν να το κάνουν», είπε ο Τραμπ. «Είναι μια μηχανή χρημάτων».

Η Νότια Κορέα φιλοξενεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, το Camp Humphreys, περίπου 60 μίλια από τη Βόρεια Κορέα. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας χρηματοδότησε το 90% του κόστους επέκτασης του Camp Humphreys την τελευταία δεκαετία.

Η αμερικανική παρουσία στην κορεατική χερσόνησο χρησιμεύει ως αντίβαρο στις στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και της Κίνας, με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να ξεκινούν συχνά από τις αμερικανικές εγκαταστάσεις.

Θα σταματήσουν ή θα μειωθούν οι ασκήσεις μόλις επιστρέψει ο Τραμπ στην εξουσία; Ορισμένες από τις ασκήσεις περιελάμβαναν επίσης την Ιαπωνία, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε μια νέα εταιρική σχέση ασφαλείας μεταξύ Τόκιο, Σεούλ και Ουάσιγκτον. Θα συνεχιστεί αυτό το σύμφωνο ασφαλείας με την ίδια ισχύ στην επόμενη κυβέρνηση Τραμπ;

Ένα άλλο ερώτημα που διαφαίνεται μεγάλο σε Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ: Θα επιδιώξει ο Τραμπ άλλη μια υψηλού προφίλ σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν; Η επιφυλακτική απάντηση, σύμφωνα με τον τελευταίο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Robert C. O’Brien: «Νομίζω ότι θα ξεκινούσαμε ξανά τις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα».

Αλλά αν γινόταν μια άλλη σύνοδος κορυφής, ο Τραμπ θα αντιμετώπιζε μια τολμηρή Βόρεια Κορέα. Ο Κιμ έκτοτε έχει σφυρηλατήσει μια νέα στρατιωτική συνεργασία με τον Πούτιν, στέλνοντας πυρομαχικά και στρατεύματα των ειδικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας για να πολεμήσουν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε αντάλλαγμα, σημειώνουν οι παρατηρητές, ο Πούτιν μπορεί να βοηθήσει τον Κιμ με προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία και να στείλει στο απομονωμένο έθνος μετρητά που χρειάζονται πολύ. Η Βόρεια Κορέα έχει απελπιστική ανάγκη εισοδήματος μετά από χρόνια ακρωτηριαστικών κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Βόρεια Κορέα έχει πλέον λιγότερους λόγους να διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον, αφού είναι ο δικαιούχος διπλωματικής κάλυψης, οικονομικών και στρατιωτικών πόρων από τη Μόσχα.

CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κατάρ – ΟΗΕ: Συμφωνία για βοήθεια $4,5 εκατομμυρίων σε χιλιάδες κατοίκους της Γάζας, εγκλωβισμένους στη Δυτική Όχθη

Παράταση παραστάσεων για τους 12 Ενόρκους έως και 2 Ιουνίου στο Θέατρο Αλκμήνη

Σία Κοσιώνη: O γιος της έκανε προπόνηση και η έκπληξη ήρθε… ξαφνικά