eidhseis365.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος Του ΕΣΑ: Σε Πασχαλινούς Ρυθμούς Κινείται Η Αγορά

Κοινοποίηση

Οι έμποροι είναι από τη φύση τους αισιόδοξοι και με χαμόγελο, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους, για αυτό και μπαίνοντας οι καταναλωτές στα μαγαζιά βρίσκουν χαμογελαστούς καταστηματάρχες και εργαζόμενους, και πρέπει να πω ότι βρίσκουν και πολύ καλές τιμές, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

«Το λέω για τις καλές τιμές γιατί έχουμε μπει σε μια κουβέντα, έχουμε εγκλωβιστεί σε μια κουβέντα περί ανατιμήσεων, αισχροκέρδειας, πληθωρισμού, κερδών η οποία με βρίσκει εξαιρετικά αντίθετο.

Η Στατιστική Αρχή στα είδη μας καταγράφει εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς αύξησης των τιμών και γίνεται μια προσπάθεια καθημερινά, η οποία είναι πολύ σκληρή για να προσελκύσει τον κόσμο με τα λιγότερα χρήματα που έχει στην τσέπη του.

Για αυτό κι εμείς εξαιρούμε πλέον τους κλάδους των τροφίμων, των καυσίμων και των αυτοκινήτων όταν μιλάμε για λιανεμπόριο, για να μπορούμε να ξέρουμε την πραγματική εικόνα του λιανεμπορίου.

Και για να μην επιτρέπω σε κάποιους φίλους μου με δημόσιο λόγο να με τρολάρουν λέγοντάς μου ότι γκρινιάζω για τις πωλήσεις ή αν πηγαίνουν καλά ή όχι.»

«Μπορούμε πλέον με απόλυτα νούμερα να πούμε ότι το εμπόριο πηγαίνει καλά ή δεν πηγαίνει καλά. Το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τον δείκτη μας κατέγραψε πτώση, κάτι το οποίο το βλέπαμε αλλά ήρθε και το επιβεβαίωσε. Με αγωνία περιμένουμε το πρώτο τρίμηνο του 2024 που θα το ανακοινώσει σε λίγες μέρες, για το οποίο τα πράγματα δυστυχώς δείχνουν εξίσου μια στενότητα».

Το γεγονός το απέδωσε σε «λιγότερα χρήματα στα πορτοφόλια όλων, λιγότερα χρήματα γιατί ξοδεύουμε περισσότερα είτε για το σπίτι, για το ενοίκιο είτε για τα τρόφιμα. Όλα αυτά βγάζουν χρήματα από το πορτοφόλι, τα οποία ο κόσμος θα ήθελε να τα καταναλώσει στην αγορά».

«Θεωρούμε ότι το εμπόριο και τουρισμός βαδίζουν χέρι χέρι, και το εμπόριο χρειάζεται τον τουρισμό, αλλά και ο τουρισμός την οργανωμένη εμπορική αγορά. Και πράγματι καταγράφηκε ένα ρεκόρ το πρώτο δίμηνο, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί για όλο το 2024.

Ο τουρισμός φέρνει περισσότερα χρήματα στην αγορά και βοηθάει τις τοπικές αγορές, όμως, για να μην παρεξηγούμαστε, εμπόριο δεν είναι μόνο οι τουριστικές περιοχές. Εμπόριο δεν είναι μόνο η Ερμού, αυτό λέω πάντα.»

«Η έρευνα μας δείχνει ότι όσο φεύγουμε από τις τουριστικές αγορές τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί χάνουμε αυτό το πρόσθετο έσοδο του τουρισμού.

Άρα πρέπει να δούμε το εμπόριο συνολικά, να ξέρουμε ποια είναι τα κομμάτια που κινούνται θετικά, ποια όχι, για να μπορούμε να κάνουμε σωστές παρεμβάσεις και να μην τσαντίζουμε τον κόσμο με διασύνδεση των POS που λέτε ότι λήγει σήμερα.

Ακόμα υπάρχουν προβλήματα στην διασύνδεση των POS, και για όλους αυτούς πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι μόνοι τους όσοι έχουν πρόβλημα, δεν είναι μόνοι αυτοί που δεν μπορούν να συνδέσουν το ασύρματο POS με την ταμειακή τους.

Άρα δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αύριο κάποιος θα τολμήσει να τους δώσει κάποιο πρόστιμο και πρέπει να τους καθησυχάσουμε.

Ακόμη έχουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία έρχεται το αμέσως προσεχές διάστημα και θα την αντιμετωπίσουμε και τον αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης, ο οποίος με όλα αυτά τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στα χέρια της η φορολογική αρχή, εμάς μας βρίσκει αντίθετους και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ισπανία: Ακυρώθηκαν 400 πτήσεις ενόψει απεργίας των εργαζομένων στις επίγειες υπηρεσίες της Iberia

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ σε κέντρο διασκέδασης

Άνω Λιόσια: Άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδες σε μονοκατοικία