eidhseis365.gr
Istock 1805647536
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι, πώς και γιατί θα «σηκώσουν» 1,5 δισ. ευρώ από την αγορά μέσα σε λίγους μήνες

Κοινοποίηση

Κεφάλαια περίπου 1,5 δις ευρώ αναμένεται να «σηκωθούν» συνολικά από την αγορά μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών, δίχως σε αυτά να συνυπολογίζονται τυχόν νέες κινήσεις σε τράπεζες (π.χ. placements ή ομολογιακές εκδόσεις).

Μέσα στο προσεχές διάστημα ολίγων μόλις μηνών θεωρούνται «κλειδωμένες» διεργασίες που σχετίζονται με σημαντικές κινήσεις αναζήτησης και άντλησης κεφαλαίων, όπως του ΔΑΑ (IPO στο ΧΑ, με το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της πώλησης του 30% να προσδοκά έσοδα τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ) και σε επόμενο στάδιο της εισόδου της Noval (ΑΕΕΑΠ της Viohalco) στο Χρηματιστήριο μέσω δημόσια προσφοράς – ΑΜΚ (κάπου 90 εκατ. ευρώ) ή και της εισαγωγής σε βάθος χρόνου της Lamda Malls στο ταμπλό (στόχος η άντληση 150 εκατ. ευρώ).

Πέραν αυτών, ήδη ετοιμάζονται δύο ομολογιακές εκδόσεις (retail bonds), με τις ομολογίες μάλιστα να αναμένεται να εισαχθούν σε ρυθμισμένη αγορά του Χρηματιστηρίου. Πρόκειται για την ομολογιακή έκδοση έως 200 εκατ. ευρώ της Autohellas (οι δημόσια εγγραφή έχει οριστεί για την περίοδο 17-19 Ιανουαρίου) και σε επόμενο χρονικό διάστημα, αν όχι τέλη Ιανουαρίου τότε εντός Φεβρουαρίου, το αντίστοιχο εγχείρημα της Intralot (περί τα 130 εκατ. ευρώ).

Η παρακαταθήκη του 2023
Αν μη τι άλλο το 2024 μπαίνει, εάν δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό και στο timing των κινήσεων και δίχως ουδείς να αποκλείει να προκύψουν και άλλες, με δυναμικό τρόπο, συνεχίζοντας τις επιδόσεις του 2023, έτος στο οποίο οι επιχειρήσεις «μάζεψαν» περί τα 2 δις ευρώ συνολικά από τις «αγορές» (με ΑΜΚ, placements, ομολογιακές εκδόσεις που μπήκαν και στο ΧΑ, νέες εισαγωγές στο χρηματιστήριο κ.α.). Μεταξύ αυτών, είχαμε δημόσιες εγγραφές όπως της Optima Bank που άντλησε 151,2 εκατ. ευρώ, της Trade Estates που άντλησε 55,88 εκατ. ευρώ και της Orilina Properties που άντλησε 30,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη αντλήθηκαν δύο διαπραγματεύσιμα ομόλογα, το ένα του ομίλου Mytilineos ύψους 500 εκατ. ευρώ και το άλλο της Ideal Holdings ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου προχώρησαν οι Attica Bank, Intralot, Trastor κ.α., ενώ δεν έλλειψε και η άντληση κεφαλαίων μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (placements, π.χ. σε Ideal κ.λπ.).

Οι νέες κινήσεις
Οσον αφορά στους πρώτους μήνες του 2024, και δίχως να αποκλείονται σε βάθος χρόνου και άλλες κινήσεις (αναπτυξιακές ΑΜΚ, placements, retail bonds κ.α.), ξεχωρίζει αναμφίβολά η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στοπ ΧΑ, ένα IPO (του 30% του ΤΑΙΠΕΔ) που ενδέχεται να «σηκώσει» κεφάλαια ακόμα και ύψους 800 – 900 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη γίνεται premarketing και καταγράφεται ενδιαφέρον από επενδυτές, όπως πηγάζει από την χρηματιστηριακή αγορά. Η κίνηση αναμένεται τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Περίπου 19%-20% της εταιρείας θα δοθεί στο επενδυτικό κοινό, ενώ βάσει της συμφωνίας μετόχων το 10%-11% πρόκειται να αγοραστεί από τους βασικούς μετόχους με ένα εύλογο υπερτίμημα (premium) σε σχέση με την τιμή διάθεσης των μετοχών.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης για την ομολογιακή έκδοση έως 200 εκατ. της Autohellas, ενώ η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου. Κεφάλαια 100 εκατ. θα πάνε σε αποπληρωμή δανεισμού και τα υπόλοιπα σε ανανέωση ή αναβάθμιση του στόλου αυτοκινήτων και ως κεφάλαιο κίνησης. Μάλλον μέσα στον Φεβρουάριο, αν δεν επισπευσθεί η κίνηση για νωρίτερα, σειρά θα πάρει η Intralot με την έκδοση retail ομολόγου της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από το ομόλογο μαζί με κοινοπρακτικό δάνειο 100 εκατ. ευρώ που θα λάβει η εισηγμένη θα κατευθυνθούν στην πλήρη αποπληρωμή των ομολογιών που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2024.

Αργότερα εντός του έτους, αναμένεται και η αρχική δημόσια εγγραφή της Noval Property του ομίλου Viohalco που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει στόχο την άντληση κεφαλαίων της τάξης των 90 εκατ. ευρώ. Στη δημόσια εγγραφή θα συμμετάσχει και η EBRD, μέσω της μετατροπής του ομολογιακού δανείου 10,5 εκατ. ευρώ που έχει δώσει στην ΑΕΕΑΠ σε μετοχές. Τα κεφάλαια από την ΑΜΚ θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας που εκτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ την προσεχή πενταετία.

Η διοίκηση της Lamda Development προσδοκά έσοδα 150 εκατ. ευρώ από τη δημόσια εγγραφή της Lamda Malls, στην οποία θα εισφερθούν και τα δύο νέα κέντρα του Ελληνικού, το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria, μαζί με τα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα του ομίλου (Τhe Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens). Στόχος είναι η απόσχιση του τομέα των εμπορικών κέντρων και η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο ώστε να αναδειχθεί καλύτερα η «αξία» των συμμετοχών αυτών αλλά και να χρηματοδοτηθούν τα νέα εμπορικά projects.

Πήγη:www.newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων: Να επανέλθει η αστυνομική φύλαξη των δικαστών

Τζέιμς Καφετζής: Ο αδερφός μου ξόδεψε τα λεφτά από το Survivor για να πάρουμε σκάφος

Κ. Mπάρκας: O ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό στις ευρωεκλογές