eidhseis365.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ: Έντονες αντιδράσεις για το νέο προσωπικό γιατρό υποχρεωτικής θητείας

Κοινοποίηση

Στη Γερμανία προσωπικό ιατρό επιλέγει ο πολίτης ιατρό της εμπιστοσύνης του κάθε ειδικότητας, τονίζει ο ΠΙΣ. 

Η επιτυχής δημιουργία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προϋποθέτει ελεύθερη επιλογή ιατρού, οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και εκμετάλλευση του συνόλου του ιατρικού δυναμικού που προνομιακά διαθέτει η χώρα μας.

Παράλληλα, η φύση της μονοετούς υπηρεσίας και του επιπέδου εκπαίδευσης δεν συνάδει με τον εννοιολογικό πυρήνα του προσωπικού ιατρού, που συνιστά σχέση εμπιστοσύνης και διαρκείας μεταξύ ιατρού και ασθενούς, τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αφορμή τη συνάντηση των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και του ΠΙΣ, συναντήθηκαν την Τρίτη 24 Οκτωβρίου με ην κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη και συζήτησαν για τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν στον προσωπικό ιατρό.

Από πλευράς ΠΙΣ επισημάνθηκαν ειδικότερα τα εξής:

  1. Η ανάγκη κατάργησης της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, καθώς αποτελεί αναχρονισμό και μείζον αντικίνητρο για την παραμονή των νέων ιατρών στη χώρα.

Η μετονομασία της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση του θεσμού του προσωπικού ιατρού με συνακόλουθη κατάργηση των θετικών ρυθμίσεων του Foundation year αποτελεί οπισθοχώρηση.

Η δε φύση της μονοετούς υπηρεσίας και του επιπέδου εκπαίδευσης δεν συνάδει με τον εννοιολογικό πυρήνα του προσωπικού ιατρού, που συνιστά σχέση εμπιστοσύνης και διαρκείας μεταξύ ιατρού και ασθενούς.

  1. Για την επέκταση του θεσμού και τη συμμετοχή περισσοτέρων ιατρών είναι αναγκαία η απάλειψη των αρνητικών προβλέψεων του Νόμου 4931/2022, η αποσαφήνιση των υποχρεώσεων του και η ενεργοποίηση όλων των μορφών σύνδεσης των ιατρών με το σύστημα.

Αδικεί τον Νόμο η μερική εφαρμογή του ελλείψει πολιτικού θάρρους, όπως αδικεί και τη χώρα η μη εκμετάλλευση του επιστημονικού πλούτου της ύπαρξης πολλών ιατρών ειδικοτήτων. Ιατρών που ωθούνται εκτός συνόρων καθώς συστήματα άλλων χωρών (Γερμανία), τους υποδέχονται ευχαρίστως *

  1. Επισημάνθηκε επίσης ότι είναι θετική η αναγνώριση της ανάγκης αύξησης των αμοιβών των ιατρών, αλλά η καλή λειτουργία κάθε οργανωμένου συστήματος, προβλέπει πάντοτε αμοιβές ανάλογες της θέσεως του έργου και του επιπέδου ευθύνης. Κατά συνέπεια αναρωτιόμαστε εάν θα πρέπει να αναμένουμε μια πολλαπλασιαστική μισθολογική αναπροσαρμογή για όλες τις βαθμίδες του ΕΣΥ, των ΑΕΙ και των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ανάλογη της προϋπηρεσίας, εμπειρίας και έργου.

Σε αυτή την περίπτωση προφανώς είναι θετική βάση οι μισθοί που ανακοινώθηκαν για νεοδιοριζόμενους, αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση η απορρύθμιση του ΕΣΥ είναι θέμα σύντομου χρόνου.

  1. Τέλος οφείλουμε εκ του ρόλου μας να υπενθυμίζουμε ότι είναι η πολλοστή προσπάθεια Π.Φ.Υ. αρχής γενομένης το 1927, με διαχρονικό χαρακτηριστικό την εκάστοτε ευρεσιτεχνία των πολιτικών ηγεσιών. Η επιτυχής δημιουργία Π.Φ.Υ προϋποθέτει ελεύθερη επιλογή ιατρού, οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και εκμετάλλευση του συνόλου του ιατρικού δυναμικού που προνομιακά διαθέτει η χώρα μας.

Ο ΠΙΣ στην βάση αυτή ανέκαθεν και τώρα είναι έτοιμος να συμβάλλει ώστε μετά από δεκαετίες πειραματισμών να υπάρξει ρεαλιστικός σχεδιασμός με στοχευμένη και εποικοδομητική χρήση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Η κυρία αναπληρώτρια από την πλευρά της συμφώνησε να επαναληφθεί η συζήτηση επί γραπτού κειμένου το οποίο αναμένουμε.

Καταλήγοντας πάντως ο ΠΙΣ επισημαίνει, ότι στη Γερμανία προσωπικό ιατρό επιλέγει ο πολίτης ιατρό της εμπιστοσύνης του κάθε ειδικότητας.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Κεραυνοί» Κούγια για την εισαγγελέα – «Επιπέδου μεσημεριανής εκπομπής» η αγόρευσή της

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα ανέργων 25 έως 45 ετών

Δίκη για θάνατο 9χρονης: Ξέσπασμα 35χρονης μητέρας κατά της προέδρου του δικαστηρίου