eidhseis365.gr
Routeeeee1
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μαρκ Ρούτε κατηγορείται ότι συγκάλυψε πληροφορίες για το Ισραήλ για να προστατεύσει την υποψηφιότητά του για το ΝΑΤΟ

Κοινοποίηση

Ομάδα αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών και του γραφείου του εν ενεργεία πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε τον κατηγόρησαν σε επιστολή ότι «έκρυψε αρνητικές πληροφορίες» και ότι διατηρεί «ακλόνητο έλεγχο» στις επικοινωνίες για το Ισραήλ που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να «προστατέψτε» την υποστήριξή του από τις ΗΠΑ για την υποψηφιότητά του για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αναφέρει το πρακτορείο EFE.

Η επιστολή, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από την ολλανδική καθημερινή NRC, υποβλήθηκε επίσης στο Εφετείο της πρωτεύουσας της Χάγης για να υποστηρίξει μια νομική αγωγή κατά του ολλανδικού κράτους, αφού προμήθευσε το Ισραήλ με ανταλλακτικά για μαχητικά αεροσκάφη F-35, παρά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επιστολή που δημοσιεύτηκε ανώνυμα, γράφτηκε από μια ομάδα περίπου 20 δημοσίων υπαλλήλων και διπλωματών που επικρίνουν την επίσημη θέση της ολλανδικής κυβέρνησης για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα. Σε αυτό το έγγραφο ο Rutte κατηγορείται για συγκάλυψη αρνητικών πληροφοριών για το Ισραήλ και αναφέρεται ότι «ο ρόλος που διαδραμάτισε (στον έλεγχο των επικοινωνιών) από το Υπουργείο Γενικών Υποθέσεων (γραφείο Rutte) είναι εξαιρετικά αξιοσημείωτος».

Οι υπογράφοντες την επιστολή αναφέρουν επίσης ότι έλαβαν αίτημα στο οποίο ερωτήθηκαν: «Τι θα μπορούσαμε να πούμε ώστε να φαίνεται ότι το Ισραήλ δεν διαπράττει εγκλήματα πολέμου;».

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προσπαθεί να «κρύψει» «πολιτικά ευαίσθητες» πληροφορίες για το Ισραήλ, όπως «πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» προκειμένου να προστατεύσει την υποψηφιότητά του για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι όποιος θα διαδεχθεί σε αυτή τη θέση τον Γενς Στόλτενμπεργκ θα χρειαστεί πρωτίστως την υποστήριξη των ΗΠΑ, συμμάχου του Ισραήλ.

Το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών αμφισβήτησε την προσέγγιση αυτής της ομάδας υπαλλήλων του ΥΠ.ΕΞ της Ολλανδίας , περιγράφοντας την επιστολή τους ως «εξαιρετικά κακόβουλη», «εντελώς ακατάλληλη» και «αβάσιμη», ενώ αρνήθηκε ότι προσπαθούσαν να καλύψουν πιθανά ισραηλινά εγκλήματα πολέμου. Ανάλογη θέση εξέφρασε και το υπουργείο Γενικών Υποθέσεων.

Ωστόσο, η εφημερίδα NRC επισημαίνει ότι η ομάδα των δημοσιογράφων της βρισκόταν σε επαφή με αρκετούς αξιωματούχους για λίγο και έτσι παρατήρησε «τη μεγάλη δυσαρέσκεια από το ΥΠ.ΕΞ σχετικά με την άρνηση των Ολλανδών να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας». Επίσης, γράφει η ίδια εφημερίδα, οι υπάλληλοι φοβούνται για τις δουλειές τους, επομένως έστειλαν την επιστολή ανώνυμα.

Ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε τον Δεκέμβριο ότι η Ολλανδία «δεν είναι υποχρεωμένη να αναστείλει» την προμήθεια ανταλλακτικών στο Ισραήλ για αεροσκάφη F-35, μετά από καταγγελία μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία κατηγόρησε το ολλανδικό κράτος ότι επιτρέπει στρατιωτικές εξαγωγές στο Ισραήλ όντας «συνένοχος στην παραβίαση των νόμων του πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ολλανδικές ΜΚΟ Oxfam Novib, PAX και The Rights Forum, υποστηριζόμενες από άλλες ομάδες και πάνω από χίλιους Ολλανδούς σε μια εκστρατεία crowdfunding (ομαδική εκστρατεία χρηματοδότησης), διατυπώνουν έφεση κατά αυτής της απόφασης.

Ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την εσωτερική πολιτική σκηνή μετά τον σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους, στα οποία η ακροδεξιά κατέκτησε την πρώτη θέση, έδειξε ότι ενδιαφέρεται για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κ. Δημογλίδου: Τρεις εγκληματικές οργανώσεις συνενώθηκαν και συνεργάστηκαν για την τέλεση ανθρωποκτονιών στη χώρα μας

Π. Mαρινάκης: Πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα να συγκεντρώνει 230 ψήφους το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

Χαρδαλιάς – Το 2024 ξεκινάμε την πορεία για τον μόνο δρόμο που αξίζει στην Αττική: Μπροστά