eidhseis365.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική κατάσταση και συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα το 2024: Ανησυχητικά ευρήματα από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Κοινοποίηση

Ευρήματα Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης 2024

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 81,9% του φτωχού πληθυσμού στην Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες προκειμένου να καλύψει έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 480 ευρώ. Αντίστοιχα, το 34,6% των μη φτωχών πολιτών δηλώνουν παρόμοιες δυσκολίες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις ανέρχεται στο 14%, με βάση έναν κατάλογο 13 αγαθών και υπηρεσιών. Αν και είναι αυξημένος σε σχέση με προηγούμενα έτη, εμφανίζεται μείωση μόνο στον πληθυσμό ηλικίας 0 – 17 ετών, με την τιμή να μειώνεται κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2024.

Υλική και Κοινωνική Στέρηση

Η υλική και κοινωνική στέρηση, που αξιολογείται από τον δείκτη «Ευρώπη 2030», έχει αυξηθεί κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 13,5% στο σύνολο του πληθυσμού. Στην ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω, παρατηρείται αύξηση στην υλική στέρηση, με ποσοστό 12,8% το 2024, συγκριτικά με 12,3% το 2023.

Ο πληθυσμός που βιώνει αδυναμία να αντικαταστήσει φθαρμένα έπιπλα φτάνει το 56,5%, ενώ το 42,8% αδυνατεί να καλύψει ενοίκια ή δόσεις δανείων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 43,9% αναφέρει δυσκολία να καλύψει έκτακτες δαπάνες και το 46,0%% δηλώνει αδυναμία να πληρώσει για διακοπές.

Η κατάσταση του πληθυσμού σε σχέση με τη στέγαση είναι ανησυχητική, με 27% να διαβιεί σε σπίτια με στενότητα χώρου. Για τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, το ποσοστό στενότητας φτάνει το 40,9%.

Διατροφή και Υγειονομικά Ζητήματα

Ανησυχητικά είναι και τα δεδομένα σχετικά με τη διατροφή: 34,4% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται καθημερινά ένα σημαντικό διατροφικό είδος, όπως κοτόπουλο ή κρέας, ενώ αυτό το ποσοστό για τους μη φτωχούς είναι μόλις 5,6%.

Επιπρόσθετα, το 36,3% των πολιτών που έχουν λάβει καταναλωτικά δάνεια εκφράζει δυσκολία στην αποπληρωμή τους. Παράλληλα, το 56,1% των φτωχών νοικοκυριών αναφέρει προβλήματα στην έγκαιρη πληρωμή λογαριασμών.

Ποιότητα Ζωής και Ευημερία

Αναφορικά με την ποιότητα ζωής, μόνο το 5,3% του πληθυσμού δηλώνει πλήρη ικανοποίηση από τη ζωή του, ενώ το 57,5% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο. Σημαντικό είναι ότι το 32,6% των φτωχών πολιτών ισχυρίζεται ότι είναι καθόλου ικανοποιημένο από τη ζωή, σε αντίθεση με μόλις 8,6%% των μη φτωχών.

Η ελλιπής εμπιστοσύνη στους ανθρώπους είναι επίσης ανησυχητική, με το 1,4% να δηλώνει πλήρη εμπιστοσύνη και το 39,2%% του φτωχού πληθυσμού να μη εμπιστεύεται καθόλου τους άλλους.

Η υψηλή % των πολιτών που δηλώνουν οικονομικές δυσκολίες καταδεικνύει την ανάγκη για οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που θα στοχεύσουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και ευημερίας στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Προεδρικές Σχέσεις: Το Δώρο του Πούτιν στον Τραμπ και οι Αντιδράσεις Μετά την Απόπειρα Δολοφονίας

Βόρεια Τζουμέρκα: 300.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στο Ματσούκι

Γάζα: 11 νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ