eidhseis365.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Αβέβαιο το ταξίδι Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη για ειρηνευτικές συνομιλίες με Ζελένσκι

Κοινοποίηση

Μακρόν: Αβεβαιότητα για την προσέλευση Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια μιας εκτενούς τηλεοπτικής συνέντευξης στον σταθμό TF1, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, την πιθανότητα μιας ειρηνικής συμφωνίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πάντως ότι, σε περίπτωση που η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνήσει να επιβάλουν νέες, αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, ο Μακρόν αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου μη νόμιμο.

Ο Μακρόν υπογράμμισε την σημασία της αποφυγής ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, επισημαίνοντας ότι οι εχθροπραξίες θα πρέπει να σταματήσουν και η Ουκρανία να είναι σε θέση να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις που αφορούν την εδ territorial ακέραιότητα της. Συμπλήρωσε ότι η κατάλληλη στρατηγική ασφάλειας για το Κίεβο είναι να ενισχυθεί ο ουκρανικός στρατός προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να απαντά σε οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε την προθυμία της χώρας του, της Βρετανίας και άλλων κρατών να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, εφόσον υπάρξει ένας ειρηνικός συμβιβασμός μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο οποίος θα επικυρωθεί από τον ΟΗΕ. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη σταθερότητα κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Σχολιάζοντας την ανάγκη της Γαλλίας να προετοιμαστεί οικονομικά για πόλεμο, ο Μακρόν ανέφερε ότι το 2017 η γαλλική κυβέρνηση δαπανούσε 32 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνά της, ενώ σήμερα οι δαπάνες φθάνουν σχεδόν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η τριπλάσια αύξηση της παραγωγής των αεροσκαφών Rafale, που υποδηλώνει και την στρατηγική στήριξης της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής που διαθέτει η Γαλλία, ο πρόεδρος τόνισε ότι πάντα υπήρχε μια ευρωπαϊκή διάσταση σε αυτό το θέμα, αλλά επισήμανε πως ο τελικός λόγος θα ανήκει πάντοτε στον πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι κατανοούν ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα υπάρξει μείωση των αμερικανικών συμφερόντων στην Ευρώπη, γεγονός που απαιτεί προσαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μονομερής Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας με Έμφαση στις Αμυντικές Δαπάνες

Συγκεντρώσεις για τα Τέμπη από Θεσσαλονίκη μέχρι Κρήτη με τη φωνή των συγγενών των θυμάτων

Στρατηγική Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε Κτηματολογικά Γραφεία της Αττικής