eidhseis365.gr
Aygenakis 1200x668
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλειστό το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στον Πλατύκαμπο από αγρότες – Πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση τους προανήγγειλαν Αυγενάκης και Σκυλακάκης

Κοινοποίηση

Πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών προανήγγειλαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω τροπολογίας που κατατίθεται στη Βουλή. Ο κ. Αυγενάκης απέδωσε τα προβλήματα των αγροτών στην κλιματική κρίση που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αγωνία και ανασφάλεια. Διαβεβαίωσε ότι για την ενέργεια σύντομα θα υπάρξουν μέτρα. Στο μεταξύ πριν από λίγο οι αγρότες στη Λάρισα, στο μπλόκο του Πλατύκαμπου, έκλεισαν το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Κατάφεραν τελικά να σπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας και να βρεθούν πάνω στην Εθνική Οδό. Αυτή την ώρα κάνουν τη γενική τους συνέλευση καθώς αυτό ζητούσαν από την πρώτη στιγμή λέγοντας ότι δεν θέλουν να κλείσουν τον δρόμο, αλλά να αναδείξουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ανοιχτός σε διάλογο με τους αγρότες είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει, όπως λέει ο κ. Αυγενάκης, σύγκρουση με τους αγρότες, τους σέβεται και λαμβάνει συνεχώς μέτρα στήριξής τους.

«Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους αγρότες. Είμαστε πιστοί και συνεπείς σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αγωνία και ανασφάλεια. Αυτό σημαίνει κλιματική κρίση, πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία και ενεργειακό κόστος. Αυτά είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι άνθρωποι αγωνιούν» για το αύριο. Δεν λένε κάτι εξωπραγματικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στα αιτήματα των αγροτών, των οποίων την αγωνία για το αύριο, λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η κλιματική και η ενεργειακή κρίση, είπε ότι κατανοεί απόλυτα. Τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ είναι σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και αποκάλυψε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει περαιτέρω παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό πρόβλημα των αγροτών, κάνοντας λόγο για το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ για το οποίο θα κάνουν ανακοινώσεις ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου. Θύμισε ωστόσο ότι ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει πέρυσι κι εφέτος περί τα 160 εκατ. ευρώ για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, μείωσε τον ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13%, μείωσε τη φορολογία στους αγρότες που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα κατά 50%, κατήργησε τον νόμο Κατρούγκαλου και τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ.

Έμπρακτη στήριξη

Όλα αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Νέοι Αγρότες ενισχύονται με 30.000 έως 40.000 ευρώ στο ξεκίνημά τους, δείχνουν την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης προς τον πρωτογενή τομέα και το σεβασμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το αγροτικό επάγγελμα, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα περί αχαριστίας των αγροτών, που δημοσίευσε θεσσαλικό site, ότι δήθεν διατυπώθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό. «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τους αγρότες και το αποδεικνύει στην πράξη», είπε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από εντολές του σε χθεσινοβραδυνή σύσκεψη, θα δημιουργήσει γραμμή επικοινωνίας με τους αγρότες, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται για το τί ενισχύσεις δικαιούνται αλλά και για να διατυπώνουν καταγγελίες και προβλήματα που υπάρχουν. Επίσης είπε ότι έδωσε εντολή για άμεση εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ ώστε σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και τα υπόλοιπα να πληρωθούν κανονικά. Ακόμη έδωσε εντολή για άμεση πληρωμή των περιπτώσεων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Την Τετάρτη, όπως είπε, συνεδριάζει το νέο ΔΣ του Οργανισμού προκειμένου να λάβει αποφάσεις πότε θα ανοίξει το ΟΣΔΕ και θα ανακοινώσει πότε θα γίνουν οι πληρωμές στα οικολογικά σχήματα, ενώ στόχος είναι μέσα από ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα να υπάρχει σύνδεση των κεντρικών με τα δέκα περιφερειακά τμήματα με τα οποία δεν υπήρχε μέχρι σήμερα επικοινωνία. 

Τα ελληνικά αιτήματα για αναθεώρηση της ΚΑΠ

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, που αποτελεί ένα ακόμα αίτημα των αγροτών, ο υπουργός είπε ότι το ΥΠΑΑΤ έχει ήδη υποβάλλει αίτημα αναθεώρησης και θα υποβάλλει και πάλι αξιοποιώντας τη σχετική δυνατότητα που δίνει ο κανονισμός.

Οι αλλαγές που ήδη έχει ζητήσει το ΥΠΠΑΤ:

1) σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και αφορούν σε τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι σχετίζονται με γεωργοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις των παραγωγών.

2) αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων στα προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων (οικολογικά προγράμματα), τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32, καθώς επίσης και της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι.

3) σχετίζονται με παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς όπως οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο, οίνο, μελισσοκομία. Περιλαμβάνουν κυρίως προτάσεις χορήγησης προκαταβολής σε παρεμβάσεις στους τομείς οίνου, μελισσοκομίας, στα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) και των οπωροκηπευτικών.

4)σχετίζονται με παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης στο πλαίσιο του άρθρου 76 για την Επιδότηση Ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκ. €.

5) αφορούν στις παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων και

6) αφορούν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος AKIS και του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ.

Συνεχείς έλεγχοι στην αγορά

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στις παρεμβάσεις του στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε σημεία λιανικής πώλησης, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στόχος του υπουργείου είναι ο έλεγχος της ποιότητας του γάλακτος που εισάγεται στη χώρα, η μη αλλοίωση των προϊόντων και να μην μπουν σε κίνδυνο προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα.

Ανοησίες για μειωμένες αποζημιώσεις

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη ότι ο ΕΛΓΑ πρόκειται να δώσει μειωμένες αποζημιώσεις στους πληγέντες της Θεσσαλίας κατά 35%, επειδή δεν επαρκούν τα χρήματα που διαθέτει, ο ΥπΑΑΤ τις χαρακτήρισε «ανοησίες και ανακρίβειες». Εξήγησε δε ότι οι αποζημιώσεις των αγροτών της Θεσσαλίας χρηματοδοτούνται, μετά από σχετική άδεια της ΕΕ, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχουν ήδη δεσμευθεί 260 εκατ. ευρώ και αν χρειασθεί θα δοθούν κι άλλα, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπενθυμίζοντας ότι μέσα σε χρόνο ρεκόρ από το κλείσιμο του συστήματος των δηλώσεων, καταβλήθηκαν 150 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αποζημιώσεων, ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι θα καλυφθούν κατά 100%.

Αναφέρθηκε επίσης στα ειδικά μέτρα που λαμβάνει το ΥΠΑΑΤ για τη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι τόσο το μέτρο 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ, όσο και το πρόγραμμα ενίσχυσης για τουλάχιστον δύο χρόνια, των παραγωγών των παρακάρλιων περιοχών, προέκυψαν μέσα από διάλογο με τους πληγέντες. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο 5.2 προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν και δωρεάν ανακατασκευή των σταύλων που καταστράφηκαν από τον Daniel.

Ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στοχευμένα στην παράταση του περυσινού προγράμματος απονιτροποίησης, το οποίο μαζί με τις παρεμβάσεις του εφετινού ανέρχεται, αθροιστικά, στα 150 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο ΥπΑΑΤ επισημαίνοντας το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους αγρότες είπε ότι προετοιμάζεται το «αγροτικό 112», το οποίο θα προειδοποιεί τους παραγωγούς για τα επερχόμενα κλιματικά φαινόμενα και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν.

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κλείνει επ’ αόριστον το γήπεδο του Πανσερραϊκού – Παρουσιάστηκε πρόβλημα στατικότητας

Κώστας Αποστολάκης: Δεν θέλω να ερωτευτώ, ο έρωτας είναι ένα άχρηστο συναίσθημα

Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι “άνδρας της χρονιάς” σύμφωνα με την εφημερίδα Libero