eidhseis365.gr
λήψη (76)
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως στην ΕΡΤ: Η επιστολική ψήφος για τους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές ήταν η απόλυτη φυσική συνέχεια

Κοινοποίηση

Για την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, που προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Είναι 50 χρόνια που συζητάμε συνολικά για το ζήτημα του πώς οι Έλληνες συμπολίτες μας, που ζουν στο εξωτερικό, θα μπορούν να σκούν το δικαίωμά τους της ψήφου και πώς θα τους διευκολύνουμε στην άσκηση αυτού του δικαιώματος. Σας θυμίσω ότι αυτή η ιστορία σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού χτίζεται βήμα-βήμα. Ήδη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το βήμα έγινε το 2019 – πρώτη προσπάθεια για να διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν. Το 2021 επί Μάκη Βορίδη η δεύτερη προσπάθεια για να αρθούν οι νομικοί περιορισμοί. Καλοκαίρι του 2023 η τρίτη προσπάθεια όπου επετεύχθη η άρση όλων των νομικών περιορισμών. Σε κάθε μία από αυτές τις συζητήσεις όποτε έρχονταν οι απόδημοι να μιλήσουν στη Βουλή λέγανε ένα πράγμα: επιστολική ψήφο θέλουμε και στις εθνικές εκλογές” τόνισε η κα Κεραμέως.

Άρα το θέμα συζητείτο έντονα. Την περασμένη εβδομάδα που το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές ήρθε στη Βουλή των Ελλήνων δεν υπήρχε σχεδόν κανείς εκπρόσωπος των αποδήμων που να μην έθιξε το θέμα για τις εθνικές εκλογές” σημείωσε.

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι “να μιλάς για πραξικόπημα σε μία προσπάθεια να άρεις εμπόδια στο δικαίωμα ψήφου νομίζω είναι λίγο αντιφατικό. Να μιλάς για πραξικόπημα όταν πας να δώσεις επιστολική ψήφο, να διευκολύνεις δηλαδή τον Έλληνα να ψηφίσει, να μην υποχρεούται να πληρώσει 1500 δολάρια για να πάρει αεροπλάνο; Εδώ τι λένε τώρα κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης: ναι στην επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές αλλα όχι στις εθνικές εκλογές. Μα ποια η διαφορά;“.

Σε ερώτηση γιατί κατατέθηκε τώρα αυτή η τροπολογία, η κα Κεραμέως απάντησε: “Η πρωτοβουλία μας ήταν για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Όμως την προηγούμενη εβδομάδα έγινε κάτι ιστορικό, κάτι πρωτοφανές: Διαφάνηκε μία σημαντική πλειοψηφία σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές. Έτσι είπαμε ότι ήταν η απόλυτη φυσική συνέχεια να πούμε ότι επιστολική ψήφος όχι όμως στις Ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού. Είναι η απόλυτη φυσική συνέχεια μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια όπως κατατίθεται ψηφίζονται αυτολεξεί. Η φυσική εξέλιξη είναι το κείμενο να εμπλουτίζεται“.

Αυτές οι ημέρες στη Βουλή έχουν μια ιστορική ευκαιρία και μια ιστορική ευθύνη. Θα αδράξουμε όλοι μαζί αυτή την ευκαιρία ή θα είμαστε για τα επόμενα 50 χρόνια να το συζητάμε; Σε λίγους μήνες έχουμε ευρωεκλογές. Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως και να έχει, θα πάνε προφανώς να κάνουν κάποια καμπάνια στο εξωτερικό. Εκεί οι απόδημοι ένα πράγμα θα ρωτήσουν: Γιατί η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές μόνο και γιατί όχι και στις εθνικές; Τι θα απαντήσουν τα κόμματα; Γιατί η τροπολογία ήταν κατά κάποιες ώρες εκπρόθεσμη; Αυτή είναι η απάντησή μας απέναντι στην ιστορία;” διερωτήθηκε η κα Κεραμέως.

Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει τίποτα για το εκλογικό σύστημα. “Ό,τι ακριβώς ισχύει για τις ευρωεκλογές, το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει για τις εθνικές εκλογές. Αυτό προτείνει η τροπολογία. Και στην τελική, ποιος αιφνιδιασμός όταν μιλάμε για μια τροπολογία που απαιτεί 200 για να ψηφιστεί; Είναι ξεκάθαρο. Ο κάθε βουλευτής θα κριθεί ενώπιον της ιστορίας. Θα έχει ονομαστική ψηφοφορία, θα κληθούμε όλοι να τοποθετηθούμε για το μείζον. Ποιο είναι το μείζον; Θέλουμε το 2024 όλοι μαζί να στείλουμε ένα μήνυμα στον απόδημο Ελληνισμό ότι θέλουμε να τους φέρουμε ακόμα πιο κοντά;.

Η ιστορία θα μας κρίνει όλους και θα γυρίσει πίσω στο 2024 και θα δει τι έκανε το κάθε κόμμα και ο κάθε βουλευτής.
Μπορεί να οχυρωθεί κανείς πίσω από διαδικαστικά θέματα, πίσω από προσχήματα ή μπορεί να σταθεί απέναντι στην ιστορία και να πει “ναι, επιτέλους, ας κάνουμε αυτό το βήμα μπροστά”. Και στην τελική, ποια η διαφορά του να λες “ναι” στην επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές, αλλά “όχι” για τις εθνικές εκλογές
“.

“Ως κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια για να άρουμε όλα τα πρακτικά εμπόδια. Θεωρούμε ότι τώρα υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία. Δεν ξανά υπήρχε αυτή η ευκαιρία” είπε η κα Κεραμέως και σημείωσε ότι αυτή η τροπολογία που κατατέθηκε είναι όλη πεμπτουσία του κοινοβουλευτισμού. “Η εικόνα είναι μία, είναι μεγάλη, είναι ιστορική και έχουμε μία ευκαιρία ως πολιτικό σύστημα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, χωρίς αστερίσκους, στον πολύτιμο απόδημο ελληνισμό“.

Σε ερώτηση για τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με θέμα τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία η κα Κεραμέως απάντησε: “Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, στην Εκκλησία συνολικά. Σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίες, τις ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, αλλά έχω σεβασμό και στην αρχή των διακριτών ρόλων. Όπως ξέρετε, η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση και η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή των Ελλήνων. Συνεπώς, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με πολύ μεγάλη προσοχή, με πολύ μεγάλο σεβασμό ακούμε τις απόψεις της Εκκλησίας, του Μακαριωτάτου, της Ιεραρχίας, αλλά από την άλλη καταλαβαίνετε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη για την εκτελεστική εξουσία και η Βουλή αυτή που έχει την ευθύνη για τη νομοθετική εξουσία“.

Το θέμα αυτό συζητείται πολύ καιρό και σας θυμίζω ότι ήταν προεκλογική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το είχε αναφέρει ο ίδιος προσωπικά. Ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Θυμίζω το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα πρωτίστως δικαιωμάτων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ μεγάλο σεβασμό στο θεσμό του γάμου, όπως επίσης έχει πολύ μεγάλο σεβασμό στην αρχή της ισότητας απέναντι στο νόμο. Σήμερα που μιλάμε, όσο δεν έχει ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, όλοι δεν είμαστε ίσοι απέναντι στο γάμο. Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας οι οποίοι αποκλείονται από το θεσμό του γάμου. Και μιλώ για τον πολιτικό γάμο” πρόσθεσε η υπουργός.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό των δικαιωμάτων των παιδιών. Και έρχομαι στην οπτική για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών, όπου ο ένας είναι Έλληνας, ο άλλος μπορεί να είναι Ισπανός, Γάλλος και ούτω καθεξής. Έχουν παντρευτεί στο εξωτερικό, έχουν αποκτήσει παιδιά και έρχονται για να γράψουν το παιδί τους στο Ελληνικό Δημοτολόγιο. Το παιδί θα εγγραφεί εμφανιζόμενο με ένα γονέα, τον αναγνωρισμένο. Εάν ο αναγνωρισμένος δεν είναι Έλληνας, δεν θα πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Ας δούμε την οπτική των παιδιών, τα δικαιώματα των παιδιών και ότι οφείλουμε ως πολιτικό σύστημα να εξασφαλίσουμε την ισότητα των παιδιών αυτών απέναντι σε αυτά τα δικαιώματα. Δεν αφορά λίγους ανθρώπους αυτό. Ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να νομοθετεί για όλους και για τους πολλούς και για τους λίγους και για τον έναν εφόσον μιλάμε για αναγνώριση δικαιωμάτων“.\

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δολοφονία Μιχάλη Κατσουρή: Ποινές – «χάδι» στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ

Η Κάρπαθος μεταξύ των καλύτερων προορισμών για διακοπές στην Ευρώπη – Την αποθεώνουν τα διεθνή ΜΜΕ

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 2000 νέα δέντρα στην πόλη μέσα σε ένα τρίμηνο