eidhseis365.gr
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ Eurokinissi)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

«Καλπάζουν» κορονοϊός και αναπνευστικές λοιμώξεις – Αναμονή πάνω από 8 ώρες στα επείγοντα

Κοινοποίηση

Ο κορονοϊός αλλά και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, που η διασπορά τους το τελευταίο διάστημα καταγράφει αλματώδη αύξηση, έχουν ανησυχήσει τους ειδικούς ενώ, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι η πολύωρη αναμονή στα επείγοντα. Η αναμονή αυτή μπορεί να ξεπερνά μάλιστα τις… 8 ώρες.

Ο κόσμος ανησυχεί και σπεύδει στα επείγοντα, με αποτέλεσμα οι αναμονές να ξεπερνούν – ορισμένες φορές – τις 8 ώρες.

Υπάρχει ωστόσο, ένα σχέδιο υπό κατάρτιση στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα, καθώς αναμένεται να υπάρξει μεγάλη εισροή ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Στις μονάδες και στις κοινές κλίνες η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρήσιμη. Μάλιστα σήμερα, είχαμε πολλά εξιτήρια και έχουν κατέβει οι νοσηλευόμενοι στους 1.300.

Η αντίστοιχη εισροή ασθενών συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία.

Οι επιστημονικές εταιρείες από την πλευρά τους, τονίζουν πως ο εμβολιασμός όλων όσοι έχουν χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, πρέπει να το κάνουν άμεσα.

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων
Ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση βασικών μέτρων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος:

*Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

*Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.

*Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.

*Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.

*Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

*Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

*Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Μέχρι πέντε ημέρες δικαιολογημένες οι απουσίες λόγω κορονοϊού – Η εγκύκλιος
Παράλληλά, δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόησης από τον COVID-19.

Όπως είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αυτός είναι ο Αιγύπτιος που προέτρεπε σε πράξεις βίας μέσω διαδικτύου

Καλό μήνα με νέο soundtrack: Η Ζωή Τηγανούρια υπογράφει τη μουσική στα “Χρυσά Κουπιά” της Μαρίας Παπαγιάννη

Ο καιρός με τη N. Ζιακοπούλου: Σε πτώση η θερμοκρασία, επιστρέφουν οι βροχές