eidhseis365.gr
Theodorikakos 2
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Ο πατριωτισμός πρώτιστη αξία – Η αντιμετώπιση του δημογραφικού πρώτη προτεραιότητα

Κοινοποίηση

Ο γνήσιος και υπεύθυνος πατριωτισμός καθοδηγεί την κυβέρνηση στον χειρισμό των αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων των τελευταίων ετών και χάρη σε αυτή την επιλογή η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης, τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής –στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024- ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Αν θέλει να δει κανείς τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον δρόμο που ακολουθεί η χώρα, θα έλεγα ότι δίπλα στην ικανότητα διαχείρισης κρίσεων που κατέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, είναι και η σταθερή, στην πυξίδα της παράταξης, κατεύθυνση προς επιλογές που διέπονται από γνήσιο και υπεύθυνο πατριωτισμό, αλληλεγγύη και σεβασμό προς την πρώτιστη αξία της ανθρώπινης ζωής» είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη φύλαξη των συνόρων έναντι της ασύμμετρης απειλής των παράνομων μεταναστευτικών ροών, στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού –όπου η κυβέρνηση προέταξε την αξία της ανθρώπινης ζωής- την πολιτική προστασίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές, τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής με μέτρα κατά της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους, την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε δύο ειδικές αναφορές: στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού -εθνική υπόθεση που η κυβέρνηση ολοκλήρωσε σε τρεις φάσεις, από τον πρώτο νόμο του 2019 μέχρι και την πρόσφατη παρέμβαση για την επιστολική ψήφο- και το δημογραφικό.

«Δεν έχουμε κανένα μέλλον χωρίς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Οι αριθμοί είναι δραματικοί τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε συνεχή μείωση των γεννήσεων
Την τριετία ΄21 – ΄23 οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις κατά 182 χιλιάδες!
Μιλάμε για πρωτοφανή συρρίκνωση του πληθυσμού μας. Πολύ χειρότερη από πόλεμο!» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των πολιτών για την αύξηση των γεννήσεων.

«Μαζί με τις κατάλληλες οικονομικές συνθήκες, χρειάζονται και οι αξίες της ζωής. Η Ελλάδα αξίζει και μπορεί! Υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα για όλους τους Έλληνες στη νέα χρονιά!» ολοκλήρωσε την ομιλία του.

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διανύουμε τα τελευταία χρόνια μία μακρά περίοδο αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων και σοβαρών αναταράξεων, με πολεμικές αναμετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας –στη Γάζα και την Ουκρανία- ενώ ταυτόχρονα δυσοίωνες οικονομικές εξελίξεις προδιαγράφονται στην ΕΕ, και σε ισχυρά κράτη του πυρήνα της, όπως είναι η Γερμανία.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα αποτελεί αναμφίβολα πυλώνα σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. Η χώρα με την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης, αλλά και τη συμμετοχή της κοινωνίας, αντιμετώπισε αποτελεσματικά πολλές απειλές, την ασύμμετρη απειλή στα σύνορά μας από παράνομες μεταναστευτικές ροές, τον κορωνοιό. Ενώ η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στην κοινωνία με αποφασιστικά μέτρα, από την περίοδο του lockdown, αλλά και της παγκόσμιας κρίσης πληθωρισμού και ακρίβειας, με την εκτίναξη των τιμών ιδιαίτερα στην ενέργεια.

Αν θέλει να δει κανείς τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον δρόμο που ακολουθεί η χώρα, θα έλεγα ότι δίπλα στην ικανότητα διαχείρισης κρίσεων που κατέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, είναι και η σταθερή, στην πυξίδα της παράταξης, κατεύθυνση προς επιλογές που διέπονται από γνήσιο και υπεύθυνο πατριωτισμό, αλληλεγγύη και σεβασμό προς την πρώτιστη αξία της ανθρώπινης ζωής.

Οι σταθερές αυτές σηματοδότησαν την αποφασιστική φύλαξη των συνόρων, την στοχευμένη ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας- μας ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει κάθε απειλή άφοβα, όπως της αξίζει, καθώς και κυρίως την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη προάσπιση της ανθρώπινης ζωής μπροστά στην λαίλαπα των καταστροφών, που οφείλονται κυρίως στην κλιματική κρίση,αλλά και την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα την πρώτη 4ετία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ίδια αξία -ο πατριωτισμός- είναι που καθοδηγεί τη συνεχή προσπάθειά μας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του παγκόσμιου ελληνισμού στις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, με τη διασφάλιση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Εθνικός στόχος, η επίτευξη του οποίου αναπτύχθηκε σε τρεις φάσεις και σε σύντομο χρόνο θα υλοποιηθεί πλήρως με την επιστολική ψήφο.

Και οφείλουμε όλες οι πράξεις μας και στο οικονομικό και το κοινωνικό πεδίο το επόμενο διάστημα να διέπονται ακριβώς από αυτή την αξία. Σε αυτή τη βάση –στην αξία του υπεύθυνου πατριωτισμού- η ΝΔ εξέφρασε την κοινωνική πλειοψηφία του μέτρου και της λογικής, αποτυπωμένη στη συμφωνία αλήθειας από το 2016 έως τις μέρες μας. Έτσι συνεχίζουμε και έτσι οφείλουμε να συνεχίσουμε, ακούγοντας τον παλμό της κοινωνίας, τις ανάγκες, τις προσδοκίες που πρέπει να μετατρέψουμε σε ρεαλιστικό όραμα για όλους τους Έλληνες.

Σε αυτή τη βάση στο οικονομικό πεδίο το προηγούμενο διάστημα στηρίχθηκαν οι πιο αδύναμοι της ελληνικής κοινωνίας.
Αναπτυξιακή πολιτική με κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στη μείωση της ανεργίας, και την αύξηση του κατώτατου μισθού και των εισοδημάτων.

  • Η ανεργία κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 υποχώρησε σημαντικά στο 10% έναντι 12,1% τον Σεπτέμβριο 2022.
    Είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη με σειρά μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών.
  • Πάνω από 2,5 δις διατέθηκαν το 2023 για τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, την επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία και το γνωστό μας πλέον marketpass.
    Και μετά τις διπλές εκλογές του 2023 είμαστε δεσμευμένοι ότι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη που θέλουμε για αυτή την τετραετία συνδέεται απολύτως με την ανάγκη μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Η πολιτική μας αποτελεσματικότητα θα κριθεί από την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο υπεύθυνος πατριωτισμός όμως οφείλει να μας καθοδηγήσει και στην σωστή ιεράρχηση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι το δημογραφικό. Δεν έχουμε κανένα μέλλον χωρίς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Οι αριθμοί είναι δραματικοί τα τελευταία χρόνια.

● Έχουμε συνεχή μείωση των γεννήσεων.
● Την τριετία ΄21 – ΄23 οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις κατά 182 χιλιάδες!

Μιλάμε για πρωτοφανή συρρίκνωση του πληθυσμού μας. Πολύ χειρότερη από πόλεμο!
Ασφαλώς η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από θετικά μέτρα για να ενισχύσει τα νέα ζευγάρια, να κάνουν οικογένεια, επιδοτώντας τις γεννήσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις αυξάνονται τη νέα χρονιά, επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας για γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες ή αγρότισσες. Αλλάστην πορεία έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα.

Και αυτό οφείλει να είναι και η πρώτιστη προτεραιότητα όλων μας, της κυβέρνησης, του πολιτικού συστήματος, της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.
Η πολιτική μας πρέπει να λάβει υπόψη και τις διεθνείς εμπειρίες και τις ελληνικές ιδιομορφίες.

Οφείλουμε να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε ότι η γυναίκα είναι αυτή που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος εκ των πραγμάτων στην οικογένεια, η γυναίκα γεννά και περνά μεγαλύτερη δοκιμασία. Πιστεύω ότι για αυτόν τον σκοπό θα πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά νέα μέτρα στήριξης της Ελληνίδας , προκειμένου η οικογένεια να κάνει τουλάχιστον δύο παιδιά και να είναι σημαντικός ο αριθμός των οικογενειών που θα κάνουν τρία και παραπάνω παιδιά.

Ταυτόχρονα απαιτούνται ειδικές πολιτικές προσέλκυσης των νέων παιδιών που έφυγαν τα τελευταία 15 χρόνια. Η ψήφος των ομογενών συμβάλλει και μπορεί να γίνει γέφυρα επιστροφής της γενιάς του braindrain, όπως και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην παιδεία και στο κράτος.

Μαζί με τις κατάλληλες οικονομικές συνθήκες, χρειάζονται και οι αξίες της ζωής. Η Ελλάδα αξίζει και μπορεί! Υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμόαυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα για όλους τους Έλληνες στη νέα χρονιά!

Πήγη:newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σεισμός 4 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

Μεσολόγγι: Μυστήριο με τις σφαίρες του Μπάμπη – Τα κουτιά που βρέθηκαν στο δωμάτιό του

Νέα Αριστερά: Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά