eidhseis365.gr
39e17c60 D37a 4128 Bbfc 3a52c8c5bf84 Bldzaw
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ην. Βασίλειο: Η νομιμότητα της επίθεσης στους Χούθι και οι αντιδράσεις

Κοινοποίηση

Δημοσιεύτηκε όπως συνηθίζεται η νομιμότητα της επίθεσης που πραγματοποίησε την Δευτέρα το βράδυ το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους.

Ουσιαστικά η νομική βάση παραμένει η ίδια με αυτήν που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024, στην πρώτη στρατιωτική δράση του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο τις εγκαταστάσεις των Χούθι στην Υεμένη.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι Χούθι πραγματοποιούν δεκάδες σοβαρές επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα εδώ και μια παρατεταμένη περίοδο με στόχους μεταξύ άλλων και πλοία υπό βρετανική σημαία. Η κορύφωση ήταν η επίθεση στο αντιτορπιλικό HMS Diamond του Βασιλικού Ναυτικού στις 9 Ιανουαρίου.

Η στρατιωτική επέμβαση ήταν «νόμιμη, αναγκαία και αναλογική» απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι «και ήταν το μόνο εφικτό μέσο που ήταν διαθέσιμο για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων» βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις ενέργειες που λαμβάνει βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Βουλή δεν ενημερώθηκε πριν από τη στρατιωτική δράση

Εν τω μεταξύ διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των Εργατικών και των Συντηρητικών για το εάν ο Κιρ Στάρμερ ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τον τελευταίο γύρο επιθέσεων κατά των Χούθι.

Η σκιώδης υπουργός Υγείας Κάριν Σμάιθ επέμεινε ότι ο Σερ Στάρμερ δεν είχε ενημερωθεί για τις επιθέσεις εκ των προτέρων, όπως έγινε την πρώτη φορά.

Από το πεδίο των Συντηρητικών λένε ότι ενημερώθηκε, ενώ το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει ο βουλευτής Τομπάιας Έλγουντ που είπε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε αρχικά για το σύνολο της στρατιωτικής δράσης «Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη επιχείρηση και δεν είναι φυσιολογικό να ζητάμε επιβεβαίωση από την άλλη πολιτική πλευρά κάθε φορά που υπάρχει εξέλιξη».

«Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανησυχούν για τις επιθέσεις των Χούθι», είπε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και στήριξε τις επιθέσεις εφόσον αυτές παραμένουν περιορισμένες.

«Ωστόσο, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας το Κοινοβούλιο να έχει την ευκαιρία να πει τη γνώμη του, μέσω συζήτησης και ψηφοφορίας. Ο Πρωθυπουργός μέχρι στιγμής δεν έχει χορηγήσει κανένα από τα δύο. Είναι βαθιά απογοητευτικό το γεγονός ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι παρακάμπτονται σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ως στρατιωτική δράση», τόνισε ο Εντ Ντέιβι.

Πώς η κυβέρνηση προχωρά σε στρατιωτική δράση
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε καταστάσεις σύγκρουσης, ενεργώντας για λογαριασμό του Μονάρχη, χωρίς να ζητήσει την έγκριση των βουλευτών.

Ο Βασιλιάς είναι επίσημα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, αλλά ο Πρωθυπουργός μπορεί να ασκήσει αυτό που είναι γνωστό ως προνομιακή εκτελεστική εξουσία σε θέματα όπως οι συγκρούσεις και οι εξωτερικές υποθέσεις.

Το Εγχειρίδιο του Υπουργικού Συμβουλίου του 2011, το οποίο καθορίζει τις εξουσίες και τους κανόνες στους οποίους υπόκεινται οι υπουργοί, δηλώνει ότι πρέπει να ζητείται η γνώμη των βουλευτών σχετικά με τη στρατιωτική δράση «εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει έκτακτη ανάγκη και μια τέτοια ενέργεια δεν θα ήταν κατάλληλη».

Αν και αυτή η σύμβαση δεν είναι νομικά δεσμευτική, υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει κανονικά να επιτρέψει στους βουλευτές να συζητήσουν στρατιωτικές ενέργειες εάν μια δημόσια συζήτηση δεν θα παρεμπόδιζε την επιχείρηση.

ΠΗΓΗ: ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τα OSCARS 2024 στην COSMOTE TV

Κίνηση τώρα: Ακινητοποιήμενο φορτηγό στον Κηφισό – Μεγάλες καθυστερήσεις

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Καταστροφικό» εάν δεν δοθεί το πράσινο φως για ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ