eidhseis365.gr
Sonke 3 1320x880
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 7 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Κοινοποίηση

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 7 Νοεμβρίου.

Κινηματογραφικός Κύκλος: Οι Μεγάλοι Ζωγράφοι Του Μουσείου Πράδο

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Κέντρο Σπουδών Europa Hispánica, παρουσιάζουν μια ενότητα τεσσάρων ντοκιμαντέρ, με θέμα μεγάλους ζωγράφους που φιλοξενούνται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης. Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) κάθε Τρίτη του Νοεμβρίου 2023 στις 18:30.

Τα τέσσερα ντοκιμαντέρ παραγωγής του CEEH (Centro de Estudios Europa Hispanica), σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, όπως το Μουσείο Πράδο, The Auckland Project ή το Ίδρυμα Ελ Γκρέκο, είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την παρουσίαση των συλλογών μεγάλων ισπανικών μουσείων, αλλά και γιατί δείχνουν τη δουλειά και το έργο των Ισπανών συντηρητών, μελετητών και μουσειολόγων που εργάζονται σε αυτά. Όλες οι ταινίες έχουν συμπεριληφθεί σε προγράμματα μουσείων, πανεπιστημίων, φεστιβάλ υψηλού διεθνούς επιπέδου, όπως τα: Grand Palais (Παρίσι), Musée du Louvre (Παρίσι), National Gallery (Ουάσινγκτον), Frick Collection (Νέα Υόρκη), Meadows Museum (Ντάλλας) Museo de la Santa Cruz (Τολέδο), Museo del Prado (Μαδρίτη), Museo Thyssen (Μαδρίτη), Seminci (Βαγιαδολίδ) και πολλά ακόμα.

Η πρώτη ταινία έρχεται την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023, στις 18:30.  Το ντοκιμαντέρ “Ο Θουρμπαράν και οι δώδεκα γιοί του” παρουσιάζει την ιστορία του Ιακώβ και των δώδεκα γιων του, καθώς και τη σημασία αυτής. Πρόκειται για μια σειρά από δεκατρείς πίνακες, ζωγραφισμένους από τον Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν στη Σεβίλλη γύρω στα 1640, πιθανότατα με προορισμό τον “Νέο Κόσμο”, αν και δεν γνωρίζαμε τίποτα για αυτούς μέχρι που αποκτήθηκαν σε μια δημοπρασία από τον Λονδρέζο έμπορο Τζέιμς Μέντες, εβδομήντα χρόνια μετά.

Έπη Νικολακοπούλου – ”Εσωτερικός Θρίαμβος”
Η γνωστή εικαστικός Έπη Νικολακοπούλου παρουσιάζει την ατομική έκθεση της, ”Εσωτερικός Θρίαμβος” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η εικαστικός Έπη Νικολακοπούλου σημειώνει: “Κάποια πολύ κοντά με σήμερα ημέρα, αισθάνθηκα την ανάγκη να ՙπαρακολουθήσω’ τον δρόμο που οι χιλιάδες σκέψεις προκαλούν στον εγκέφαλό μου και τις επιπτώσεις που δημιουργούν, την Εσωστρέφεια & την Εξωστρέφεια. Αναμφισβήτητα, όταν ζωγραφίζω αποστασιοποιούμαι και ακολουθώ εσωτερικούς δρόμους, δυσνόητους ακόμη και σε εμένα την ίδια.

Ως άνθρωπος είμαι μοναχικός, όπως άλλωστε οι περισσότεροι καλλιτέχνες, αλλά με τον τρόπο μου, αγαπώ πολύ τη ζωή και όσα πιστεύω ότι έχει να μου προσφέρει. Το φως, το χρώμα και το σχήμα αλλά και η έλλειψή τους, είναι μια συναρπαστική εμπειρία”. Η Ιστορικός – Αρχειονόμος, Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, Αν. Προϊσταμένη ΓΑΚ Αρχείων Αργοσαρωνικού, Ντίνα Αδαμοπούλου σημειώνει, μεταξύ άλλων, για την εικαστικό και την έκθεση:

“Όταν φτάνει η στιγμή συνάντησης σε έναν και τον αυτό χώρο με μία εξαίρετη καλλιτέχνιδα δημιουργό, η στιγμή αυτή είναι μαγική, θα έλεγα ονειρική. Η Έπη Νικολακοπούλου έχει μια μοναδική ικανότητα να καταθέτει στα έργα της, το δικό της προσωπικό ύφος, αρκετές φορές μέσα από δημιουργίες pop art, πάντα όμως με μία δική της, ιδιαίτερης ευαισθησίας, σφραγίδα.

Οι συνθέσεις της μετουσιώνονται πράγματι σε μια εικαστική – στην κυριολεξία – γιορτή, σε έναν άξιο θαυμασμού ՙθρίαμβο’ σχεδίων και χρωμάτων. Ο εικαστικός διάλογος που δημιουργούν τα έργα της Έπης Νικολακοπούλου είναι εξαιρετικός και διαρκής και βέβαιο είναι ότι διαχέεται παντού με μία παγκόσμια εικαστική συναρπαστική γλώσσα.

Οι Γυναικείες Φιγούρες Του Sonke

Στον χώρο τέχνης Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall, παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Σκουταριώτη (Sonke).

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες και έχει εργαστεί ως δάσκαλος σχεδίου/σκίτσου στο Κοινοτικό Κέντρο Αμαρουσίου. Από το 1998 δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης του δημόσιου χώρου. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Τουρκία και Αμερική).

Στον χώρο τέχνης Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall, παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Σκουταριώτη (Sonke).

Γυναικείες φιγούρες με μακρύ λαιμό, μάτια κλειστά και μαλλιά πεταμένα στον αέρα. Επιμήκη ζευγάρια που ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο, σαν να προσφέρουν μια κούνια, προσπαθώντας να κρατήσουν μια καρδιά, ένα μικρό σπουργίτι, ένα σύμβολο. Πρόκειται για τις δημιουργίες του street artist Sonke, και είναι βέβαιο ότι έχετε πέσει πάνω τους κάποια στιγμή σε κάποια γωνιά της Αθήνας. Δημιουργεί, όπως και οι περισσότεροι ομότεχνοί του, εμπνευσμένος από τον σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό ιστό και τις προσωπικές του προσπάθειες. Η ελευθερία, η χειραφέτηση, το νόημα των σχέσεων και ο αυτοπροσδιορισμός της γυναίκας βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς του.

Στον χώρο τέχνης Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall, παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Σκουταριώτη (Sonke).

Αναφέρεται στην έννοια του καλλιτέχνη ως ατόμου που είναι υπεύθυνο να φωνάξει ανάμεσα στους σιωπηλούς αφυπνίζοντας την κοιμισμένη συνείδηση, αναζωογονώντας την ψυχή. Επιπλέον, τονίζει τον ζωτικό ρόλο του υποσυνείδητου όσον αφορά την τέχνη, ενθαρρύνοντάς μας έτσι να σταθούμε μπροστά στο έργο τέχνης και να το εκτιμήσουμε χωρίς προκαταλήψεις.

The Callas Έκθεση “Strange Fruits”

Στην γκαλερί “Δύο Χωριά” παρουσιάζεται η έκθεση “Strange Fruits” [Παράξενα Φρούτα] των The Callas (Λάκης & Άρης Ιωνάς). Το “Strange Fruits” έρχεται λίγο μετά τη μουσειακή έκθεσή τους την προηγούμενη σεζόν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι Έλληνες πρωτοπόροι του DIY The Callas, που αποτελούνται από τους αδελφούς Λάκη και Άρη Ιωνά, μαζί με τους φίλους/συγγενείς/συνεργάτες τους, δραστηριοποιούνται από το 2002 ως μια άτυπη καλλιτεχνική συλλογικότητα που είναι αφιερωμένη στη δημιουργία έργων τέχνης, κινηματογράφου και μουσικής. Το “Strange Fruits” (όπου ο τίτλος μνημονεύει τον αντιρατσιστικό ύμνο “Strange Fruit” της Billie Holiday – ως γνωστό, στα δέντρα του νότου κρέμονται παράξενα φρούτα) αναδεικνύει τις ποικιλόμορφες εικαστικές πρακτικές του ντουέτου, οι οποίες συνδυάζουν τα πεδία της ζωγραφικής, της γλυπτικής και του κεντητού ταπισερί.

“Strange Fruits” [Παράξενα Φρούτα] των The Callas (Λάκης & Άρης Ιωνάς).  THE CALLAS

Νυχτερινοί πίνακες με ακρυλικά και σπρέι καλωσορίζουν τους θεατές στο πεζοδρόμιο, με τις μορφές και τα χρώματα να αναμιγνύονται σε μια ιδιόμορφη αλληλεπίδραση κεντρικών σημείων, σε συναισθηματικές γεωμετρικές συνθέσεις, που μαρτυρούν τον αστικό πολιτισμό, στην πιο περίπλοκη και μυσταγωγική πτυχή του. Στο ίδιο πνεύμα, ο χώρος της γκαλερί είναι γεμάτος λουλούδια σε σκούρα φόντα. Ένα ανεπαίσθητο memento mori, μια πολύ διακριτική υπόμνηση θνητότητας, με το άρωμα των λουλουδιών να θυμίζει σκηνές από το πιο κοντινό ή το πιο μακρινό παρελθόν, καθώς μια παλέτα νέον και οι νεκρές φύσεις του Μανέ συναντούν τα πιο σκοτεινά οράματα των Ισπανών μεγάλων δασκάλων.

Δίνοντας χρόνο στον θεατή να αφομοιώσει ένα οικείο περιβάλλον, σαν να ‘ναι μέσα από μισάνοιχτα παράθυρα, στη μέση του δωματίου στέκει μια μεγαλοπρεπής στήλη, κατασκευασμένη από παλιά μάρμαρα πεζοδρομίου της Αθήνας.Τέλος, στο υπόγειο (παράρτημα) της γκαλερί, οι Callas παραδίδουν μια παραδοσιακή/ουτοπική εγκατάσταση με χρώματα νέον, σε άμεση αντίθεση προς τις πιο σκούρες αποχρώσεις του επάνω ορόφου. Εδώ, οι χαρακτηριστικές χειροποίητες ταπισερί των Callas, σχεδιασμένες από τους ίδιους και φιλοτεχνημένες από την αγαπημένη τους μητέρα και την αγαπημένη τους θεία, οι οποίες κατάγονται από ένα ελληνικό αγροτικό χωριό, φαντάζουν να ανοίγουν ιδιωτικά αλλά και τολμηρά τον δρόμο προς τις παράξενες εποχές που έρχονται.

Αλέξανδρος Γεωργίου Έκθεση “Τρεις Ήπειροι, Τρεις Φίλοι. Σχέδια 1993-2023”

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση, με τίτλο “Τρεις ήπειροι, τρεις φίλοι. Σχέδια 1993-2023” περιλαμβάνει περισσότερα από πεντακόσια έργα σε χαρτί, φτιαγμένα από το 1993 έως σήμερα. Τα σχέδια αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρηματικής εργασίας του Γεωργίου και παρουσιάζονται στο σύνολό τους για πρώτη φορά. O καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει ένα μίνι εργαστήριο κατά τη διάρκεια της έκθεσης, όπου θα δημιουργεί έργα αναπτύσσοντας έναν διάλογο με τους επισκέπτες.

Τα παλαιότερα σχέδια (1993-94) έγιναν όταν ο Γεωργίου ήταν ακόμα φοιτητής στην ΑΣΚΤ. Σε αυτή την άγνωστη ενότητα, που αποτελείται από τέσσερα μεγάλα έργα, πρωταγωνιστούν ζώα, έντομα και ανθρώπινες μορφές βγαλμένες από ένα άγραφο παραμύθι. Ζωγραφισμένοι στο χαρτί με παχύ πινέλο και μαύρο ακρυλικό, οι ήρωες του Γεωργίου θα μπορούσαν να ιδωθούν ως μια έκθεση τεράτων (freak show). Είναι έργα τρομακτικά, σπαρακτικά και, κατά έναν περίεργο τρόπο, ερωτικά.

Τα περισσότερα σχέδια είναι δουλεμένα σε χαρτί Α4 και φτιάχτηκαν μετά το 2003. Πολλά από αυτά φιλοτεχνήθηκαν ανάμεσα στα ταξίδια που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης στην Ασία, κυρίως στο Ιράν και στην Ινδία, την περίοδο 2005-2017.

Αλέξανδρος Γεωργίου έκθεση “Τρεις ήπειροι, τρεις φίλοι. Σχέδια 1993-2023”

Τα ταξίδια του Γεωργίου διαμόρφωσαν, σε μεγάλο βαθμό, υφολογικά τα σχέδια. Στημένα σε νησίδες στις αίθουσες της Πινακοθήκης, απεικονίζουν μορφές που θα μπορούσαν να είναι απόγονοι των μορφών του 1993-94. Ζωόμορφες ή ανθρωπόμορφες, παιδικές και άφυλες, “σαν ακόλουθοι του Σίβα από το Βαρανάσι”, οι μορφές αυτές αποτελούν την “οικογένεια” του καλλιτέχνη. Είναι μια “χορωδία φωτιάς και φίλων”, “εύθραυστα αστέρια των τριών”, ένα “ταξίδι με την οικογένεια”. Κάθε σχέδιο έχει τον τίτλο του, ο οποίος είναι διαφωτιστικός, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αν ενώσεις όλους αυτούς τους τίτλους σχηματίζεται το κείμενο της έκθεσης. Όπως φανερώνουν οι τίτλοι των έργων του, ο Γεωργίου αναζητά αξίες και ιδανικά που τείνουν να εκλείψουν: τη φιλία, την ευτυχία, την καλοσύνη, την αγάπη και την ειρήνη.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, ο Γεωργίου προσπαθούσε πάντα να δουλεύει με ευτελή μέσα, και από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι έδωσε μεγάλη έμφαση στο σχέδιο. Ίσως έτσι εξηγείται και το ενδιαφέρον του για τη διαδραστικότητα, για το στοιχείο του αναπάντεχου και για τη διαδικασία μέσα από την οποία πηγάζει το έργο.

Παράλληλα με την έκθεση στην Πινακοθήκη η αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή φιλοξενεί ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τίτλο “Από την οπτική του Ναι”. Παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Εργαστήριο με πορτρέτα των επισκεπτών: Κατά τη διάρκεια της έκθεσης o καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο όπου θα δουλεύει σε “πορτρέτα” των επισκεπτών με τη δική του τεχνική – όχι ρεαλιστικά, αλλά αναπάντεχα ψυχικά πορτρέτα. Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται από Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-13:00/ Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Καιρός σήμερα: Συνεχίζεται η επέλαση του καύσωνα – Πάνω από 40 βαθμούς η θερμοκρασία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έχουμε αναταράξεις με την Τουρκία

Λευτέρης Αυγενάκης: Τουλάχιστον €3,5 δισ. το κόστος των έργων για τη Θεσσαλία