eidhseis365.gr
αρχείο λήψης 2023 12 28t151115.782
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γερμανία: Δεξιοί εξτρεμιστές σχεδιάζουν αρπαγή αγροτικών περιοχών

Κοινοποίηση

Οι δεξιοί εξτρεμιστές στο κίνημα Reichsbürger σχεδιάζουν μια στρατηγική αρπαγή γης σε αγροτικές περιοχές σε όλη τη Γερμανία με συντονισμένο στόχο τη δημιουργία κοινοτήτων ανεξάρτητων από το γερμανικό κράτος, σύμφωνα με την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών και κυβερνητικούς θεσμούς στο Βερολίνο, γράφει η εφημερίδα The Guardian.

Οι αρχές και οι ΜΚΟ που παρακολουθούν ακροδεξιές ομάδες λένε ότι μέλη του κινήματος Reichsbürger, που απορρίπτει το γερμανικό κράτος μετά το 1945, καταβάλλουν στοχευμένες προσπάθειες να δημιουργήσουν παράλληλες κοινωνίες διεισδύοντας σε σχολεία, συλλόγους και δημόσια γραφεία.

Σύμφωνα με πρόσφατο αίτημα για πληροφορίες στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών από τη Martina Renner, μέλος του αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης Die Linke, ακροδεξιές οργανώσεις αγόρασαν 40 ακίνητα στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο αριθμός σηματοδοτεί μια επιτάχυνση ενός μοτίβου που παρατηρείται για περισσότερο από μια δεκαετία, όπου δύσκολα προς πώληση σπίτια, παμπ και αγροτικά ακίνητα αγοράζονται και χρησιμοποιούνται από δεξιές ομάδες για τα πάντα, από κατοικίες μέχρι μαιευτήρια, αθλητικά και μέρη για πάρτι.

«Τα ακίνητα ενδιαφέρουν λιγότερο το Reichsbürger και την ακροδεξιά σκηνή ως επενδύσεις, αλλά μάλλον χρησιμοποιούνται για να ιδρύσουν τις παράλληλες κοινωνίες τους και να δημιουργήσουν χώρους για να εμπνεύσουν φόβο σε όλους όσους δεν συμμερίζονται την κοσμοθεωρία τους», είπε η Martina Renner.

Μεταξύ των πιο σημαντικών τέτοιων οργανώσεων είναι το Königreich Deutschland – Βασίλειο της Γερμανίας, ή KRD, που ιδρύθηκε το 2012 σε μια περίτεχνη τελετή. Η KRD είναι περήφανη για το δικό της νόμισμα και Σύνταγμα, που της δίνει μια δομή παρόμοια με αυτή ενός κράτους.

Το αυτοδιοικούμενο KRD ιδρύθηκε το 2012 από τον Peter Fitzek, έναν πρώην σεφ και δάσκαλο καράτε, στο έδαφος ενός παλιού νοσοκομείου στο Wittenberg της Σαξονίας-Άνχαλτ. Ο Φιτζέκ αυτοανακηρύχθηκε ως «Πέτρος Α΄» σε μια τελετή, με σκήπτρο, κάπα ερμίνας και στέμμα. Αυτός και οι οπαδοί του -που υπολογίζεται ότι αριθμούν μεταξύ 2.000 και 5.000- απορρίπτουν ανοιχτά το σύγχρονο γερμανικό κράτος και ονειρεύονται να το αναλάβουν και να το αντικαταστήσουν με το δικό τους βασίλειο.

Για το σκοπό αυτό, η KRD εκδίδει ήδη τα δικά της διαβατήρια και έχει το δικό της νόμισμα, το Engelgeld (χρήματα αγγέλων) και τη δική της τράπεζα. Για τουλάχιστον 340 ευρώ, προσφέρει σε όσους ενδιαφέρονται να φύγουν από το σύστημα σεμινάρια για το πώς να το κάνουν και υποσχέσεις ελευθερίας – συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής φόρων – καθώς και έξι ώρες εργασίας, συν ομοιοπαθητική αντί για συμβατική ιατρική.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι πρόκειται για «τεράστια απάτη». Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να αποχωριστούν τα χρήματά τους σε αντάλλαγμα για τον Engelgeld αλλά μετά δεν μπορούν να τα ανταλλάξουν πίσω. Οι πράκτορες της BfV λένε ότι παρακολουθούν την KRD και τις «αντιδημοκρατικές φιλοδοξίες επέκτασης» της στο Ρούτενμπεργκ από τις αρχές του 2022. Προειδοποιούν για σχέδια αγοράς άλλων ακινήτων και προσέλκυσης συμπαθών στον σκοπό τους να μετακομίσουν εκεί.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επίσης επισημάνει τους ισχυρούς δεσμούς του με το κίνημα Αναστασία, μια οργάνωση που μοιάζει με λατρεία νέας εποχής με αντισημιτικές τάσεις. Η Αναστασία εμφανίστηκε στη Ρωσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μια ξεχωριστή, ακροδεξιά ένοπλη ομάδα τύπου Reichsbürger, με επικεφαλής τον πρίγκιπα Reuss, αυτοαποκαλούμενο Heinrich XIII, είχε σχεδιάσει ένα πραξικόπημα, με σκοπό να εισβάλει στη Bundestag, να απαγάγει βουλευτές και να ανατρέψει το κράτος.

Τον Δεκέμβριο, οι Γερμανοί εισαγγελείς κατέθεσαν κατηγορίες για τρομοκρατία εναντίον περισσότερων από δώδεκα ατόμων σε σχέση με το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του Heinrich XIII και ενός πρώην ακροδεξιού βουλευτή. Οι αρχές υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 25.000 οπαδοί του Reichsbürger και υποστηρικτές της αυτοδιοίκησης στη Γερμανία και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας του Βραδεμβούργου απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι αρχές απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν τη ισχύ του νόμου για να αντισταθούν στην ομάδα και αναφέρθηκε σε τακτικές συναντήσεις μεταξύ διαφόρων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών αρχών, του γραφείου πρόνοιας της νεολαίας και της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίες «ανταλλάσσουν ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και συμφώνησαν να ενημερώνονται ο ένας φορέας απο τον άλλον και να συντονίζονται στενά».

Όμως ο πρωθυπουργός του Βραδεμβούργου, Dietmar Woidke, παραδέχτηκε ότι οι αρχές ήταν πολύ διστακτικές για να αναλάβουν δράση κατά της ακροδεξιάς.

Πηγή: Hotnews.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

«17 Κλωστές» – Λαμπερή πρεμιέρα για τη νέα σειρά μυθοπλασίας της COSMOTE TV.

Άρειος Πάγος: Παρέμβαση για τον προπηλακισμό Κασσελάκη και τις επιθέσεις κατά δυο τρανσέξουαλ και ενός αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη

Αρχ. Ολυμπία: Έκθεση με ολυμπιακές δάδες ενόψει της τελετής της αφής