eidhseis365.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΥΓΕΙΑ

Αχλάδι: Σύμμαχος της διάθεσης και του πεπτικού

Κοινοποίηση

Το αχλάδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, και ανακουφίζει από τα προβλήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. 

Ο λόγος για το αχλάδι, ένα φρούτο ωφέλιμο αλλά και πολύ γευστικό που βοηθά σημαντικά στην υγεία. Στην χώρα μας βρίσκεται σε αφθονία και συστήνεται σε πολλές των περιπτώσεων από τους ιατρούς. 

Ο καρπός προέρχεται από τον Καύκασο και την Ανατολία. Οι πρώτες καλλιεργούμενες ποικιλίες λέγεται ότι υπήρχαν στην Ελλάδα πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Το αχλάδι είναι πυρηνόκαρπο και, όπως τα μήλα, τα βερίκοκα και τα αμύγδαλα, ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών.

Πολλές φυτικές ίνες και λίγο οξύ

Επειδή περιέχουν μόνο ένα έως τρία γραμμάρια οξέος ανά λίτρο, δηλαδή λιγότερο από τα μήλα (4 έως 15 γραμμάρια οξέος ανά λίτρο), αλλά εξίσου πολλή ζάχαρη, έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση, είναι εύπεπτα για τα δόντια και πολύ εύπεπτα για τα άτομα με ευαισθησία στα οξέα και τα μωρά.

Μαγειρεμένο, θεωρείται ιδανικό για εξοικονόμηση τροφής. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα αχλάδια χορταίνουν γρήγορα και βοηθούν την πέψη.

Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες. Η βιταμίνη C σε ένα αχλάδι καλύπτει περίπου το επτά τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα.

Το φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, προάγει ιδιαίτερα τον σχηματισμό του αίματος και παίζει ρόλο στη δημιουργία ορμονών ευτυχίας (για παράδειγμα σεροτονίνης).

Το αχλάδι είναι επίσης προμηθευτής πολλών σημαντικών μετάλλων, όπως ο σίδηρος, το κάλιο, ο χαλκός, το ιώδιο, το μαγνήσιο, το φωσφορικό άλας και ο ψευδάργυρος.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο, το φρούτο έχει αφυδατωτική δράση και ανακουφίζει από τα προβλήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Όπως και στα μήλα, οι περισσότερες βιταμίνες στα αχλάδια βρίσκονται κάτω από τη φλούδα. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να καταναλώνονται με τη φλούδα.

Αγοράζοντας αχλάδια και αποθηκεύοντάς τα σωστά

Όταν αγοράζετε αχλάδια, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν ψεκαστεί.


Ο λόγος για το αχλάδι, ένα φρούτο ωφέλιμο αλλά και πολύ γευστικό που βοηθά σημαντικά στην υγεία. Στην χώρα μας βρίσκεται σε αφθονία και συστήνεται σε πολλές των περιπτώσεων από τους ιατρούς. 

Ο καρπός προέρχεται από τον Καύκασο και την Ανατολία. Οι πρώτες καλλιεργούμενες ποικιλίες λέγεται ότι υπήρχαν στην Ελλάδα πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Το αχλάδι είναι πυρηνόκαρπο και, όπως τα μήλα, τα βερίκοκα και τα αμύγδαλα, ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών.

Share

00:00

Play

(Space)

Unmute

(m)

Settings

Fullscreen

(f)

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Πολλές φυτικές ίνες και λίγο οξύ

Επειδή περιέχουν μόνο ένα έως τρία γραμμάρια οξέος ανά λίτρο, δηλαδή λιγότερο από τα μήλα (4 έως 15 γραμμάρια οξέος ανά λίτρο), αλλά εξίσου πολλή ζάχαρη, έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση, είναι εύπεπτα για τα δόντια και πολύ εύπεπτα για τα άτομα με ευαισθησία στα οξέα και τα μωρά.

Μαγειρεμένο, θεωρείται ιδανικό για εξοικονόμηση τροφής. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα αχλάδια χορταίνουν γρήγορα και βοηθούν την πέψη.

Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες. Η βιταμίνη C σε ένα αχλάδι καλύπτει περίπου το επτά τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα.

Το φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, προάγει ιδιαίτερα τον σχηματισμό του αίματος και παίζει ρόλο στη δημιουργία ορμονών ευτυχίας (για παράδειγμα σεροτονίνης).

Το αχλάδι είναι επίσης προμηθευτής πολλών σημαντικών μετάλλων, όπως ο σίδηρος, το κάλιο, ο χαλκός, το ιώδιο, το μαγνήσιο, το φωσφορικό άλας και ο ψευδάργυρος.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο, το φρούτο έχει αφυδατωτική δράση και ανακουφίζει από τα προβλήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Όπως και στα μήλα, οι περισσότερες βιταμίνες στα αχλάδια βρίσκονται κάτω από τη φλούδα. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να καταναλώνονται με τη φλούδα.

Αγοράζοντας αχλάδια και αποθηκεύοντάς τα σωστά

Όταν αγοράζετε αχλάδια, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν ψεκαστεί.

Τα αχλάδια δεν πρέπει να αγοράζονται πολύ ώριμα. Πρέπει να υποχωρούν ελαφρώς μόνο με την πίεση των δακτύλων.

Η ωριμότητα μπορεί επίσης να προσδιοριστεί από το χρώμα: Εάν ένα αχλάδι έχει ανοιχτότερο χρώμα, είναι ήδη πολύ ώριμο. Αν αγοράσετε μεγάλη ποσότητα, θα πρέπει να αποθηκεύσετε το μεγαλύτερο μέρος της στο ψυγείο και να βάλετε στο μπολ με τα φρούτα μόνο ό,τι χρειάζεστε για τις επόμενες μία ή δύο ημέρες.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε να έχετε πάρα πολλά ώριμα φρούτα.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με την Πρόεδρο του SSM και τον Πρόεδρο του SRB

ΔΟΕ: Nα προχωρήσει η διαδικασία της πρόσληψης 4.700 εκπαιδευτικών που αναβλήθηκε

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ARISS – ΣΥΝΔΕΣΗ Σ.Δ.Ε ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ (I.S.S)