«Οι πολίτες θα αισθάνονταν σοκαρισμένοι αν μάθαιναν την ταυτότητα των χωρών που η υπηρεσίες μας εντόπισαν να παρεμβαίνουν ενεργά στις κοινότητες της διασποράς στην Αυστραλία». Η δήλωση ανήκει στον γενικό διευθυντή της Αυστραλιανής Αντικατασκοπείας (ASIO), Μάικ Μπέρτζες, ο οποίος συμπλήρωσε πως «φιλικά έθνη ήταν μεταξύ των «τριών έως τεσσάρων» εθνών που εντοπίστηκαν να δρουν ενεργά στις αυστραλιανές κοινότητες».
Ανταπόκριση – Αυστραλία: Αλέκος Μάρκελλος
Μάλιστα ο κ. Μπέρτζες προειδοποίησε ότι θα κατονομάσει τις χώρες αυτές εάν κρίνει πως «η απειλή αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους Αυστραλούς»:
«Μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις χώρες που στην πραγματικότητα διαπιστώσαμε ότι εμπλέκονται ενεργά σε ξένες παρεμβάσεις στις κοινότητες της αυστραλιανής διασποράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, μιλώντας στο πρόγραμμα Insiders του δικτύου ABC της Αυστραλιανής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
«Μερικοί από αυτούς θα σας ξάφνιαζαν, κάποιοι από αυτούς είναι και φίλοι μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τον περασμένο μήνα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας αποκάλυψε τα σχέδια της για την εισαγωγή και εφαρμογή πολλών νέων νόμων και μέτρων για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής ξένων παρεμβάσεων.
Τα σχέδια περιελάμβαναν τη μόνιμη λειτουργία της «Ομάδας Αντιμετώπισης Εξωτερικών Παρεμβάσεων» (CFIT), η οποία ιδρύθηκε το 2020, και επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει υπηρεσίες όπως το Αυστραλιανό Φορολογικό Γραφείο (ΑΤΟ).
Τους τελευταίους μήνες οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας ανακάλυψαν ότι ένας τοπικός δημόσιος υπάλληλος και ένας γιατρός είχαν στρατολογηθεί για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ενός επικριτή ξένου καθεστώτος, το οποίο στη συνέχεια πρόσφερε χιλιάδες δολάρια στους πράκτορες του για να κάνουν «ό,τι ήταν απαραίτητο για να φιμώσουν το αντιφρονούντα».
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το δίκτυο ABC, οι αρχές αποκάλυψαν πρόσφατα μια συνωμοσία εκ μέρους μιας διεθνούς υπηρεσίας πληροφοριών με σκοπό να δελεαστεί ένας κάτοικος της Αυστραλίας, ο οποίος ήταν επικριτικός απέναντι σε ένα ξένο καθεστώς, ώστε να πειστεί να ταξιδέψει εκτός της χώρας όπου θα μπορούσαν στη συνέχεια να τον «εξολοθρεύσουν».