Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά την διάρκεια του Πάσχα
Καθώς το Πάσχα πλησιάζει, είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το πασχαλινό τραπέζι, ακολουθώντας αυστηρά ορισμένους κανόνες για την ασφαλή διαχείριση των τροφίμων. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την χρήση του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών, που καταναλώνονται περισσότερο κατά την περίοδο αυτή.
Σωστός χειρισμός αυγών
Για την ασφαλή κατανάλωση αυγών, πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω κανόνες:
- Τα αυγά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία κάτω από 4°C και να μην παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Αφού βράσουν, πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.
- Αποφύγετε τη χρήση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά, όπως η χειροποίητη μαγιονέζα ή η ωμή ζύμη.
- Αν βάψετε ή διακοσμήσετε αυγά, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
- Τα βαμμένα αυγά πρέπει επίσης να φυλάσσονται στο ψυγείο.
Κατάλληλη απόψυξη και αποθήκευση κρέατος
Η σωστή απόψυξη του κρέατος είναι καίριας σημασίας. Συνιστάται:
- Η απόψυξη του κρέατος να γίνεται στην συντήρηση του ψυγείου και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Για μικρά κομμάτια κρέατος, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως 24 ώρες, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι (περίπου 4,5 κιλά) μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες.
- Αποψύξτε το αιγοπρόβειο κρέας χρησιμοποιώντας το ψυγείο, τον φούρνο μικροκυμάτων ή κρύο νερό, και πάντα όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά την απόψυξη, μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες για μπριζόλες ή παϊδάκια και 1 έως 2 ημέρες για κιμά.
- Το ωμό κρέας πρέπει να διατηρείται χωριστά από άλλα ωμά τρόφιμα όπως φρούτα ή λαχανικά, για την αποφυγή επιμόλυνσης.
- Η θερμοκρασία αποθήκευσης του αιγοπρόβειου κρέατος θα πρέπει να είναι κάτω από 4°C.
Μαγείρεμα κρέατος και διατήρηση
Για την ασφαλή κατανάλωση του κρέατος:
- Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Είναι έτοιμο προς κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και παραμείνει σε αυτή τη θερμοκρασία για τουλάχιστον 3 λεπτά. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, μαγειρέψτε το κρέας μέχρι ο ζωμός του να είναι διαυγής.
- Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Σημαντικές προειδοποιήσεις για την υγιεινή
Είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον χειρισμό τροφίμων. Για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη ασφάλεια:
- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας και εργαλεία για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
- Δώστε ειδική προσοχή στο χειρισμό του κοτόπουλου, χρησιμοποιώντας διαφορετικά εργαλεία για τα υπόλοιπα τρόφιμα.
Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες θα διασφαλίσουν ότι το πασχαλινό οικογενειακό τραπέζι θα είναι όχι μόνο νόστιμο αλλά και ασφαλές. Είναι σημαντικό οι γιορτές να συνοδεύονται από υγεία και ευημερία!