eidhseis365.gr
Oikodomi
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα νέα «Εξοικονομώ» – Ποιους αφορούν – Προϋποθέσεις – Τα ποσοστά ενίσχυσης

Κοινοποίηση

Ανοίγουν οι πλατφόρμες για ανακαινίσεις κενών διαμερισμάτων, αντλίες, θερμότητας, εμπορικές και τουριστικές εταιρίες και αλλαγές συσκευών

Πέντε νέα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας, με προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθούν εντός Ιανουαρίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για το «Εξοικονομώ- Επιχειρώ», το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις, το πρόγραμμα για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε δήμους και Περιφέρειες και το «Εξοικονομώ» για κατοικίες, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτείται το 40% των δαπανών έως 10.000 ευρώ για την αναβάθμιση κατοικιών που έχουν δηλωθεί κενές τα τελευταία 3 χρόνια, με τους ωφελούμενους να είναι υποχρεωμένοι μετά την ανακαίνιση να προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Ο νέος κύκλος «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

Εμπόριο και τον τουρισμό
Τα μισά χρήματα αφορούν τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών και τα άλλα μισά τον τουρισμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τρεις κλάδους.

Τα ποσοστά ενίσχυσης ορίζονται σε 40% των επιλέξιμων δαπανών για τις μεσαίες επιχειρήσεις και σε 50% για τις μικρές και τις πολύ μικρές.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 20.000-250.000 ευρώ για τον κάδο του τουρισμού και από 40.000-50.000 ευρώ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Απαραίτηση προϋπόθεση, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι οι επιχειρήσεις να έχουν συσταθεί με επιλέξιμο για για τη δράση ΚΑΔ μέχρι 31/12/2020, να έχουν κλείσει πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης τουλάχιστον δύο διαχειριστικές χρήσης 12μηνης διάρκειας και να μην έχουν χαρακτηριστεί προβληματικές.

Οι αλλαγές στις ανακαινίσεις του 2024: Έρχεται έκπτωση φόρου 3.200 ευρώ – Ποιες εργασίες καλύπτει
Έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ ετησίως θα έχει κάθε φορολογούμενος ο οποίος από το 2024 θα προχωρήσει στην εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης και λειτουργικής αναβάθμισης, είτε της κύριας είτε δευτερεύουσας κατοικίας, είτε οποιαδήποτε άλλου κτιρίου έχει στην κατοχή του.

Ωστόσο, καθορίζεται πως η εκπίπτουσα δαπάνη για τις αγορές υλικών δεν θα επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη του 1/3 της δαπάνης για την εκτέλεση εργασιών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση αποδείξεων από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή.

Με τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή θα χορηγείται αυξημένη στο διπλάσιο, από 1.600 ευρώ σε 3.200 ευρώ τον χρόνο, και για 5 αντί για 4 έτη σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων πραγματοποιήσουν έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των ιδιοκτητών κατοίκων ή άλλων κτισμάτων τους. Επίσης, στο τελικό σχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου προστέθηκε όριο για την αναγνώριση των δαπανών αγοράς υλικών, προκειμένου να μην αρκούν μόνο αυτές οι δαπάνες για την κάλυψη του συνόλου της έκπτωσης, αλλά το μεγάλο μέρος της εκπίπτουσας δαπάνης να αφορά στις εργασίες.

Ποιες εργασίες μπορούν να καλυφθούν

-Ενεργειακές παρεμβάσεις, πως τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, ψύξης, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναβάθμιση φωτισμού.

-Λειτουργικές, αισθητικές, όπως τοποθέτηση ή αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης, συντήρηση, επισκευή στέγης, επισκευή τοιχοποιίας, χρωματισμού, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης, αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

Πήγη:newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ξεκινούν τη Δευτέρα 8/1 οι χειμερινές εκπτώσεις – Προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024

Ομόφυλα ζευγάρια: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για γάμο και τεκνοθεσία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα συζήτησαν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός