Συμπληρώνοντας πενήντα χρόνια που ιδρύθηκε η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία το 1974, είναι ίσως συγκυρία το ότι λήγει και η τελευταία ιστορική εκκρεμότητα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας στη διάρκεια της εκπομπής «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σχετικά με το θέμα της δήλωσης της ελληνικής ιθαγένειας των απογόνων του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
«Όπως λέει η επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής, ότι εμείς οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε τακτοποιημένοι με το παρελθόν μας για να έχουμε ψυχική ισορροπία στο παρόν και στο μέλλον, θεωρώ ότι έτσι και οι λαοί και τα κράτη πρέπει να τακτοποιούν το ιστορικό τους παρελθόν και να ατενίζουν πλέον το μέλλον χωρίς εκκρεμότητες. Αυτή η εκκρεμότητα πλέον λήγει, ίσως με έναν τρόπο ο οποίος είναι ο πιο για μένα σωστός» προσέθεσε ο κ. Μπαλέρμπας, ο οποίος επί της διαδικασίας, διευκρίνισε ότι δεν έγινε αίτηση, αλλά δήλωση.
«Ειδικά για τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας υπάρχει ένας ειδικός νόμος, ο οποίος κρατάει τριάντα χρόνια τώρα, να το σημειώσουμε αυτό, είναι ο νόμος της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου 2215/1994 με τις υπογραφές σχεδόν όλου τότε του Υπουργικού Συμβουλίου, προεξάρχοντος βέβαια του Ευάγγελου Βενιζέλου, του τότε υπουργού Δικαιοσύνης. Ο νόμος αυτός καθορίζει ότι για τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, εφόσον επιθυμούν να αναγνωρίσουν την ελληνική τους ιθαγένεια, δηλαδή να την ενεργοποιήσουν, θα έπρεπε να κάνουν αυτές τις τρεις κινήσεις σε μια δήλωσή τους. Δεν είναι αίτηση. Είναι μια δήλωση που έκαναν εχθές στο Ληξιαρχείο Αθηνών ότι αναγνωρίζουν το πολίτευμα, ότι δεν έχουν αξιώσεις και ότι επιλέγουν το επώνυμο το Ντε Γκρες στην προκειμένη περίπτωση και δήλωσαν και μάλιστα και κάποια άλλα στοιχεία απαραίτητα για να μπορέσουν να εκδώσουν ταυτότητα και ταξιδιωτικά έγγραφα ως Έλληνες πολίτες. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε ως προς το μέρος που αφορά το Ληξιαρχείο και το Υπουργείο Εσωτερικών. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος υπέγραψε τις διαπιστωτικές πράξεις ότι συντρέχουν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις του νόμου της τότε κυβέρνησης του 94. Είναι σημαντικό, ξέρετε, πολύ λίγοι νόμοι υπάρχουν από τόσο παλιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επί λέξει, σημείωσε, δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα του 74, αποδέχονται το πολίτευμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και το Σύνταγμα, που ορίζει ότι η μορφή του πολιτεύματος δεν αναθεωρείται ποτέ.
«Η τελευταία τελεία μπήκε με το Σύνταγμα του 75, μετά το δημοψήφισμα. Τότε μπήκε στην ουσία η τελευταία τελεία. Όλα τα υπόλοιπα ήταν παρεπόμενα μιας μετάβασης» είπε ο κ. Μπαλέρμπας.