eidhseis365.gr
Etheas 1200x800
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγροτικοί συνεταιρισμοί: Στηρίζουμε την νομιμοποίηση των ξένων εργατών που ήδη απασχολούνται στην Ελλάδα

Κοινοποίηση

Την στήριξη στην νομιμοποίηση των ξένων εργατών, που ήδη απασχολούνται στην Ελλάδα, δήλωσε με την ανακοίνωση της σήμερα (18.12.2023), η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). και επεσήμανε ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας οδηγεί σε κρίση βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Τομείς, όπως Αγροτικός, Τουριστικός, Κατασκευαστικός και Βιομηχανικός, αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να λειτουργήσουν, όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ, ότι η κυβέρνηση διαπιστώνοντας την εν λόγω πραγματικότητα, υιοθετεί ένα πολυετές πιεστικό αίτημα των Αγροτών και προβαίνει στην ικανοποίηση του, με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας του Κώδικα Μετανάστευσης. Η εν λόγω τροπολογία δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης της παραμονής και της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών, που ήδη επί σειρά ετών διαμένουν στη χώρα μας και προσφέρουν την εργασία τους, καλύπτοντας παραγωγικές ανάγκες. Δηλαδή να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την πραγματικότητα, δημιουργώντας παράλληλα νομιμότητα στην απασχόλησή τους για όσο διάστημα θα βρίσκονται προσωρινά στην χώρα μας.

«Θα πρέπει, όχι μόνο η Κυβέρνηση αλλά και όλα τα Πολιτικά Κόμματα που εκφράζονται στην Βουλή, να προχωρήσουν τολμηρά στη ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας, διότι δεν θα ικανοποιηθούν μόνο οι εξαιρετικά πιεστικές ανάγκες του Αγροτικού Τομέα, αλλά επιτέλους θα καταγραφούν οι παράνομα διαμένοντες στην χώρα, θα ελεγχθούν τα στοιχεία τους, θα καταβληθούν οι υπέρ του Δημοσίου εισφορές και θα νομιμοποιηθούν οι δαπάνες των Αγροτών.»

Το Θεσμικό Συνεταιριστικό Κίνημα της Χώρας στηρίζει λοιπόν ανεπιφύλακτα την εν λόγω τροπολογία.
Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα εξής μέτρα:

Να ολοκληρώνεται ο έλεγχος των αιτήσεων μετάκλησης από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, στα χρονικά όρια που προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης, ήτοι εντός 10 ημερών. Διότι εκτός ορισμένων ολίγων Περιφερειακών υπηρεσιών που λειτουργούν ορθά, η πλειονότητα παρουσιάζει υπερβολικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να παρανομούν και να απαντούν σε χρόνους που υπερβαίνουν αρκετούς μήνες. Επίσης να αποστέλεται στην κεντρική μηνιαία έκθεση εκδοθείσων αδειών για να ελεγχεται η παραγωγικότητα έκαστης τοπικής υπηρεσίας.
Να τηρείται από τα Προξενεία μας, η προθεσμία εξέτασης των αιτημάτων, που προβλέπεται από τον Κώδικα Μετανάστευσης, ήτοι η προθεσμία των δύο μηνών, διότι και στις προξενικές μας αρχές παρουσιάζεται το φαινόμενο των υπερβολικών καθυστερήσεων. Επίσης, δε θα πρέπει να απορρίπτονται χωρίς προφανή λόγο και χωρίς βάσιμη αιτία οι αιτήσεις μετάκλησης εργατών.
Να εξετάζονται ενδελεχώς και με προσοχή οι διακρατικές συμφωνίες, που υπογράφονται για εργάτες γης, ούτως ώστε να μην είναι ανεφάρμοστες και να μη δημιουργούν προβλήματα, αντί να επιλύουν.
Ακόμα τονίζεται χαρακτηριστικά: «Τραγικό Παράδειγμα η Ελληνο-Αιγυπτιακή Συμφωνία, η οποία δώδεκα μήνες μετά την επίσημη υπογραφή της και έντεκα μήνες μετά την επικύρωσή της από την Ελληνική Βουλή, δεν λειτουργεί και πρέπει άμεσα να ακυρωθεί με την σημερινή της μορφή και να επαναδιατυπωθεί έτσι ώστε να ικανοποιεί και την Αιγυπτιακή πλευρά και τις ανάγκες των Ελλήνων Αγροτών. Επίσης, θα πρέπει η Κυβέρνηση να επιβάλλει να συνεργάζονται οι υπηρεσίες με τους θεσμικούς παραγωγικούς φορείς, για να διαμορφώνονται συμφωνίες που να διευκολύνουν και να είναι εύκολα υλοποιήσιμες και όχι συμφωνίες γραφειοκρατικά περίπλοκες και ανεφάρμοστες.»

Καταλήγοντας: «Τέλος, ενημερώνουμε ότι ο Αγροτικός παραγωγικός κόσμος ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης από την κλιματική αλλαγή, έχει εξαντληθεί και δεν δύναται να υπομείνει άλλο την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα στο ζήτημα της εύρεσης εργατικού δυναμικού, που οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ήδη έχουν λύσει επιτυχώς.

Καλούμε λοιπόν όλα τα Πολιτικά Κόμματα να υπερψηφίσουν την κατατεθείσα σχετική τροπολογία και να στηρίξουν όλες τις προσπάθειές για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος μετάκλησης αλλοδαπών εργαζομένων της χώρας μας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί νόμιμα, άμεσα και αποτελεσματικά η πιεστική ανάγκη εξεύρεσης εργατικού δυναμικού.»

Πήγη:newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έχουμε αναταράξεις με την Τουρκία

Ρέθυμνο: Χειροπέδες σε 33χρονο – Έκρυβε ναρκωτικά και όπλα

Ουκρανία: «Παγώνει» τη μεταφορά σιτηρών, λόγω αυξημένης παρουσίας ρωσικών μαχητικών στη Μαύρη Θάλασσα